ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران

حالا که مجلس به سازمان انرژی اتمی مجوز داده ۱۰۰۰۰ مگاوات نیروگاه هسته‌ای بسازد، نسل جدید نیروگاه‌ها و استارتاپ های هسته‌ای فرصتی برای تحقق آن است.

نیروگاه هسته‌ای بوشهر تنها نیروگاه برق هسته‌ای کشورمان با قدرت ۱۰۲۴ مگاوات مشغول به کار است که فاز مطالعاتی دوم آن نیز مشابه با قدرت الکتریکی فاز اول در همکاری با شرکت «روس اتم» روسیه درحال انجام است.

اما این نیروگاه‌ها با تمام قدرت خود، خطراتی هم مثل آلوده کردن محیط زیست و در نهایت خروج از کنترل در شرایطی مثل نقص فنی، زلزله، سونامی یا خرابکاری هسته‌ای مانند آنچه در چرنوبیل اوکراین یا فوکوشیما ژاپن رخ داد دارند.

استارتاپ های هسته‌ای
حادثه انفجار در نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل

 به همین دلیل واضح، چندین سال است که کشورهای پیشرفته در صنعت هسته‌ای به سمت حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارتاپ هسته‌ای رفته و  به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک ماژولار یا SMR اقدام کرده‌اند.

واژه SMR برگرفته شده از «Small modular reactor» به معنای رآکتور‌های ماژولار کوچک است و در بسیاری از منابع و گزارش‌ها به‌خصوص گزارش‌های مربوط به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این واژه  معادل با رآکتور‌های هسته‌ای با اندازه کوچک و متوسط استفاده می‌شود.

استارتاپ های هسته‌ای
راکتور کوچک ماژولار در کنار یک نوع از راکتورهای رایج فعلی 

این  راکتورهای کوچک از نظر فناوری کاربرد گستره‌ای دارند و می‌توانند برای تولید برق، تولید گرما، آب‌شیرین‌کن، تامین انرژی کشتی‌های بزرگ باری یا سایر مصارف صنعتی استفاده شوند و  قابلیت دارند تا چندین راکتور با هم ادغام شده و یک واحد را تشکیل دهند که تعداد راکتورها بسته به انرژی که برای مصرف مورد نیاز است می‌تواند تغییر کند.

 دانشگاه پرینستون برای شورای رگولاتوری هسته‌ای آمریکا پژوهشی انجام داده که به‌خوبی آینده این منابع انرژی را روشن کرده و به وزارت انرژی این کشور اعلام کرد که پس از فاجعه هسته‌ای فوکوشیما  در پی سونامی ژاپن، علاقه و نیاز به ساخت این راکتورها در دنیا افزایش یافته‌است.

تولید برق این راکتورها از ۵ مگاوات تا ۵۰۰ مگاوات برآورد شده که سوخت آن‌ها نیز معمولا از اورانیوم غنی‌شده زیر ۵درصد تامین می‌شود. بااین وجود مدل‌‌هایی نظیر مدل روسی با اورانیوم غنای بالاتر یعنی ۲۰درصد و حتی مدل کانادایی بدون لزوم غنی‌سازی که البته بیشتر استفاده تحقیقاتی دارد نیز وجود دارند.

براساس اطلاعات منتشره از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشورهای دنیا درحال کار بر روی ۷۸ پروژه راکتورهای ماژولار هستند که این پروژه ها یا انجام شده  یا درحال انجام است.

از این تعداد ۲۲ طرح آزمایشگاهی، ۵۶ طرح دیگر نیز کاربرد صنعتی و تجاری دارند؛ اما در مجموع ۶ راکتور عملیاتی، یک راکتور در آستانه عملیاتی‌شدن، ۷ راکتور دیگر درحال ساخت، ۶۲ راکتور در مرحله طراحی بوده و ۲ طرح هم لغو شده‌است.همچنین آمریکا با ۱۷ راکتور، روسیه با ۱۳ راکتور و ژاپن با ۱۱ راکتور بیشترین تعداد پروژه‌های ارتقای راکتورهای کوچک ماژولار را دارند؛ کره جنوبی با ۷، فرانسه با ۶ و چین با ۵ راکتور در رتبه های بعدی قرار دارند.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
ابعاد یک راکتور ماژولار

در این میان تنها کشوری که تمایلی به کار در زمینه راکتورهای ماژولار ندارد، آلمان است. مقامات برلین پس از حادثه فوکوشیما، به‌دنبال حذف برق اتمی از مدار انرژی این کشور هستند که براساس برنامه «پایان هسته‌ای» ۱۹راکتور تاکنون جمع آوری شده و ۶ راکتور باقی مانده تا پایان سال میلادی جاری برچیده خواهند شد. 

با تمام این قضایا اما برای یک کشور، مخصوصا ایران که می‌خواهد با تکیه به توان داخلی خود نیروگاه هسته‌ای بسازد، طراحی و ساخت  نیروگاه هسته‌ای کوچک با ظرفیت ۵۰، ۱۰۰ یا ۲۰۰ مگاوات بسیار آسان‌تر است  تا نیروگاهی با قدرت بالا آن‌هم به کمک کشور‌های خارجی طراحی کرده و بسازد.

به همین جهت است که شرکت های استارتاپی در حوزه فعالیت های هسته‌ای از سال ها قبل در اروپا و آمریکا به وجود آمده اند که در زمینه طراحی و تولید راکتورهای ماژولار فعال هستند.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
راکتور ماژولار ساخت شرکت Nuscale

شرکت آمریکایی نیوسکل « nuscale » از جمله این شرکت هاست که به صورت رسمی از سال 2007 درحال کار روی این نوع از راکتورهاست. راکتور این استارتاپ، یک راکتور آب سبک است که تقریبا در بیشتر نیروگاه‌های انرژی هسته‌ای از آن استفاده می‌شود.

 آب سبک در واقع همان آب آشامیدنی با فرمول  H2است؛ در حالی که آب سنگين به شکل نادر آب به نام دوتریم اكسايد (D2O) گفته می‌شود كه در آن به جای دو اتم هيدروژن معمولی (H)، دو اتم هيدروژن سنگين یا دوتریم (D) نشسته است.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
راکتورهای نسل جدید با قابلیت جابجایی

راکتور ماژولار شرکت نیوسکل تقریبا ۲۰ متر طول و ۲.۷ متر قطر دارد و در ابعادی به  اندازه یک اتوبوس BRT است. با اتصال ۱۰۰ راکتور  از این نوع در ده خوشه ده تایی به هم می‌توان اندازه یک نیروگاه هسته‌ای بزرگ مثل بوشهر با خطر کمتری انرژی تولید کرد، چون قدرت هر راکتور برابر با ۶۰ مگاوات است. 

«خوزه ریس» موسس استارتاپ هسته‌ای NuScale می‌گوید نسل جدید راکتورهای هسته ای که ما ساختیم کوچک‌تر و امن تر شدند، چون می‌توان آن‌ها را به جای اینکه کنار رودخانه‌ یا دریا بسازیم، داخل استخر‌های کوچک آب زیرزمینی نیز قرار داد.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
طرحی از نیروگاه شناور ۲۰۰ مگاواتی شرکت سیبورگ

در نمونه‌ای دیگر یک استارتاپ دانمارکی با هدف تولید انرژی برای کل کشورهای دنیا تا سال ۲۰۲۵ قصد دارد راکتورهای هسته‌ای کوچکی را روی شناورهایی که مستقیما به مدار انرژی وصل می‌شوند، قرار دهد.

راکتورهای شرکت دانمارکی سیبورگ «seaborg» با سماورهایی شامل دو رآکتور هسته‌ای ماژولار برای تأمین برق پاک و مقرون به صرفه در سراسر جهان طراحی شده‌اند که ۲۰۰ مگاوات برق را تحویل می‌دهند.

این شرکت در اطلاعیه ای  گفته است که این راکتورها حداقل ۳۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن کربن دی اکسید کمتری در مقایسه با یک نیروگاه زغال سنگ در طول عمر خود منتشر می‌کنند.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
نحوه تولید و انتقال انرژی در نیروگاه‌های شناور هسته‌ای

راکتور شرکت سیبورگ برای تأمین انرژی پاک هسته‌ای روی شناورهای دریایی طراحی شده که می‌توانند مستقیما به هر کشوری که به دریا متصل است، منتقل شوند.

شرکت Energy Terrestri هم از دیگر شرکت‌های استارتاپی در فضای صنعت هسته‌ای با ۵.۹۱ میلیون دلار مبلغ آخرین قرار داد است که  برای تولید برق از گازهای گلخانه ای از فناوری هسته ای با سوخت مایع استفاده می‌کند. راکتورهای این سیستم نیروگاهی، کوچک و ماژولار است که از نمک مذاب استفاده کرده و ترکیب آن با اورانیوم غنی شده با غنای کمتر از ۵ درصد سبب کاهش هزینه ساخت، راه اندازی، تولید و مونتاژ نیروگاه ها می گردد.

در ایران نیز حدود ۱۰ سال است که ایده راکتورهای کوچک ماژولار از طریق پژوهشگاه علوم و فنون سازمان انرژی اتمی در حال پیگیری است که از سال ۱۳۹۶ با عضویت در کارگروه فنی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سرعت بیشتری پیدا کرده است.

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
داخل یک نیروگاه ماژولار با دو راکتور

حتی پس از عقد توافق برجام در سال ۹۴ هم مذاکراتی با مجارستانی‌ها، کره‌ای‌ها و چینی ها برای استقرار مدل ACP100 راکتورهای ماژولار با ۱۲۵ مگاوات تولید برق هسته‌ای انجام شد و علی اکبر صالحی رئیس وقت سازمان انرژی اتمی توسعه راکتورهای کوچک ماژولار را استراتژی هسته‌ای ایران اعلام کرد.

باوجود افت و خیز پرونده برنامه صلح آمیز هسته ای ایران در سال های پس از خروج آمریکا از برجام این مطالعات و پیگیری ها همچنان ادامه دارد.

۳۰ آذرپارسال  سومین سمینار «روند انتخاب تکنولوژی رآکتورهای ماژولار کوچک(SMR) برای ایران» در سازمان انرژی اتمی برگزار شد که در آن ۱۴ فناوری SMR معرفی شدند. 

ماژولار، آینده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران
پوستر سومین سمینار روند انتخاب تکنولوژی راکتورهای ماژولار

متخصصین سازمان انرژی اتمی کشورمان امیدواند به دلیل توجه بین‌المللی به این تکنولوژی پیشرفته و مزایای نسبی آن در مقایسه با راکتورهای سنتی بزرگ علی‌رغم کمبودها و مشکلات، با کمک استارتاپ‌های داخلی فعال در صنعت هسته ای، راکتورهای کوچک ماژولار به عنوان یکی از گزینه‌های تولید انرژی هسته‌ای با موفقیت روبرو شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Poland
7891
۱۵:۰۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
ساخت نیروگاه اتمی یا هسته ای یا مدولار یا ماژولار مثل ساختن کمپرسوره. فرنگیا بهش میگن Nuclear Power Plant. فقط یه کم دنگ و فنگش بیشتره. باید یه دویست سیصدتا ازش بسازن تا معلوم بشه قیمت یک کیلو گوشت چنده.معلوم بشه تحریم کننده امریکاست یا ما رییس و تحریم کننده امریکا هستیم. اصول الکی ریاضیات و فیزیک نیوتونی برای توجیه استعمار غربی هاست. وگرنه شیخ بهایی ما در اصفهان نیروگاه اتمی ساخته بود. خرابش کردن و کشفش هم کردن. حمام شیخ بهایی در اصفهان را می گویم. زمانی که انگلیسی ها حمام شیخ رو خراب کردن سازمانIAEA که نبود.حالا پز خودمون رو به خودمون میدن. ببینید پیشنماز مسجد ما استاد انرژی اتمی اول جهان بوده. بعدا این پوست کلفت ها میگن انیشتین. میگن نیوتون. حمام شیخ بهایی رو چهارصد سال پیش انگلیسی ها خراب کردند. اون موقع امریکا صد سال بود که کشف شده بود! کشتار دسته جمعی بومیان س
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
باید زودتر از اینها هسته ای را رونق میدادیم.دولت حسن روحانی ۸سال ما را عقب انداخت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
ما میتونیم اگه این بعصی این اقازادهای لجن ودلال ها ونظام بانکی فاسد بزارن
Iran (Islamic Republic of)
یاشار
۲۱:۲۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
نیروگاه هسته‌ای بوشهر،برای خیلی ها فقط یک نیروگاه عادی محسوب میشه،ولی برای بعضی ها یک هویت ملی محسوب میشه که از همه چیزشون گذشتند برای محافظت از این حق.
محافظت از هویت خیلی سخته،هر چیزیکه معنی هویت به ما میده باید به شدت محافظت بشه از اشخاص تا اماکن،از طبیعت تا کتاب.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مگه تا الان سازمان انرژی اتمی اجازه نداشته نیروگاه بسازه ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
انرژی هسته ای حق مسلم ماست
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۱۵:۳۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
فقط اگر مثل قبلی به چین روسیه بابت ساختش وابسته نباشیم کلی پول بابت ساختش به اونها ندیم عالی میشه
ما که از خدامون هست که کشورمان به چنین توانایی دست پیدا کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۲ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
امیدوارم که همه نیروگاهای هسته ای سنتی با سوخت اورانیوم روزی به نیروگاه‌هایی با سوخت توریوم و از آن بهتر به نیروگاهای همجوش هسته ای تبدیل شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
محیط زیست در خطر است
برق رو باید از کشورهای عربی وارد کنید
ساخت نیروگاه چه معنی داره آخه
محیط زیست ارزشش خیلی بیشتره
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۳۹ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
همین بود برق مون رو از اونا بخوایم هنوز کمبود گاز داخل المان به دلیل واردات از روسیه برات درس نشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۷ ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
خخخخخخخ کشورهای عربی خودشون از ایران برق میبرند
باید چندین برابر حالا برق تولید کرد ،
برق بادی و برق خورشیدی و برق آبی و برق امواج و غیره هم هست که بسیار پاکن پس خواهشاً هیچ نظر نده یا نظر درست بده این سایت چندان بی کلاسی هم نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
سلام ،

نیروگاه کوچک بر پایه نظریه سیاهچاله یا کوتوله سفید کهکشانی است،
در مورد آلمان سوخت تمام کرده و احتمالا سوختش تا به حال از جایی به دست می آمده است که مخفیانه بوده است ،

پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۲:۴۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
ماشاالله .نیروگاه هسته ایی ،نیاز امروز جامعست .هر چه بیشتر بسازید بهتر است .ایشالله توی بحث ایجاد شغل هم همینطور پیش برید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
ان شاءالله اصله
Iran (Islamic Republic of)
امید
۱۲:۰۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مواظب باشید در ساخت این نیروگاه مثله نیروگاه بوشهر " به دام و خیانت روسها نیافتیم.که 10 یا 20 برابر قیمت واقعی هزینه کنیم باز هم ناقص باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مواظب باشید نیفتیم؟!!!!!!!!!!!!!!!!خیلی وقته افتادیم رفیق حواست کجاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
امیدواریم که به دام بعضی از ایرانیان خیانت کار نیافتیم هر چه خوردیم به علت بعضی از این خیانتها بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
دقت کردین نوشته بود چرنوبیل اوکراین درسته تو خاک اوکراین حالا بوده ولی درستش شوروی بود خیلی ریز چرنوبیل هم افتاد گردن اوکراینی های بدبخت خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
ای غربزده ها همیشه یه بهانه ای پیدا میکنید
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۱۱:۰۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
کار خیلی خوبیه که دهن این کشور های خارجی مخصوصا اسراییل رو ببندید ولی کاش وضعیت اقتصادی رو هم یه مقداری سر و سامان ببخشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مردم وبدبخت کردین،کل کشوروخشک کردین
لال شید گم شید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مودب باش چخبرته ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
تمام نیروگاههای فسلی دنیا باید تعطیل بشه و به جاش نیروگاههای اتمی زده بشه والا هوای کره زمین به هم میریزه
Iran (Islamic Republic of)
فریبرز
۰۹:۰۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
با همت دانشمندان جوان ایرانی هر کاری شدنی است
France
جواد
۰۸:۴۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
خیلی سربسته میخواد بگه که همه این تحریم و بدبختی و ... بخاطر کشک و پشمی بیش نبوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
سوختیا آلمانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
شما اول نیروگاه بوشهر رو بساز تکنولوژی ماژولار پیشکش!!!!
Iran (Islamic Republic of)
محمدی
۱۸:۳۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
متاسف برای عده ی خود نباور که همش حرف میزنن.
شما باید از یک جایی شروع کنی یا نه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۰ ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
منفی دادم چون وطن فروشی .
درود بر اندیشه ایران و ایرانی
آخرین اخبار