کشورمان به منظور تامین پایدار برق در تابستان سال ۱۴۰۱ به یک کارگاه بزرگ ساخت نیروگاه تبدیل و گسترش فعالیت نیروگاهی برای تولید برق سراسر کشور انجام شده است.
در این میان با وجود همه برنامهریزیها از جمله توسعه واحدهای نیروگاهی حرارتی و تجدیدپذیر، ارتقای توان نیروگاههای موجود، تکمیل به موقع تعمیرات نیروگاهی و استفاده از ظرفیت حداکثری تولید برق کشور، تامین شدن یا تامین نشدن پایدار برق در تابستان پیش رو به یک عامل اساسی بستگی دارد.
به منظور شناسایی دقیق این عامل اساسی در گام ابتدایی باید بدانیم ۳۲.۴ درصد از کل مشترکان برق کشور مرتبط با واحدهای مسکونی است که به اصطلاح مشترکان خانگی خوانده میشوند.
ترکیب این آمار در برخی از شهرهای بزرگ به میزان ۵۰ درصد هم میرسد و از طرفی در فصل تابستان به واسطه افزایش مصرف برق دستگاههای سرمایشی این عدد افزایش بیشتری را تجربه میکند. در همین راستا اگر بخواهیم با مثالی عینی این موضوع را مشخص کنیم، باید گفت ۴۰ درصد مصرف برق کل مشترکان در شهر تهران مرتبط با بار سرمایش مشترکان است.
با توجه به آمار بیان شده، مجموعه برنامهریزیهای ذکر شده توسط دولت در شرایطی به ثمر مینشیند که مصرف برق مشترکان خانگی به خصوص در حوزه سرمایش با کلیدواژه صرفهجویی همراه شود تا شاهد تامین پایدار برق در تابستان سال ۱۴۰۱ باشیم.
۶ درصد از مشترکان تهرانی بیش از ۲ برابر الگو برق مصرف میکنند
به استناد آمار ارائه شده از سوی صنعت برق، مصرف بسیار بالای تعداد اندکی از مشترکان سبب میشود تا تامین پایدار برق در این فصل با چالش جدی مواجه شود. در این راستا مطابق اطلاعات مذکور، فقط ۶ درصد از مشترکان برق در شهر تهران بیش از ۲ برابر الگوی فصل گرم نسبت به استفاده از برق اقدام میکنند. همچنین تنها ۳ درصد دیگر مشترکان نیز بین ۱.۵ تا ۲ برابر الگو مصرف دارند.
از سوی دیگر ۶۳ درصد مشترکان تهرانی کمتر از الگوی تعیین شده برق استفاده میکنند و ۱۹.۶ درصد نیز میتوانند با انجام راهکارهای جزئی بهینهسازی نظیر مدیریت روشنایی به جرگه کم مصرفها بپیوندند و به نوعی پرمصرف بالقوه به حساب بیایند. البته این آمار مختص به شهر تهران است و ترکیب مشترکان پرمصرف و کم مصرف خانگی در مناطق دیگر کشور به نفع کم مصرفها متغیر است.
در این راستا اگر مشترکان پرمصرف با توجه به برنامهریزیهای انجام شده از جمله تشویقها و تنظیمگریها نسبت به کاهش مصرف برق خود اقدام نکنند، تامین پایدار برق در تابستان پیش رو علی رغم فعالیتهای بیشمار دولت به مخاطره میافتد.
البته دولت برای کاهش مصرف برق مشترکان خانگی از سیاستهای تشویقی جذاب نیز استفاده کرده است. در این راستا جزئیات مصوبه برق هیئت دولت در خصوص مشترکان کم مصرفی که الگوی استفاده از برق را رعایت میکنند به موضوع عدم تغییر تعرفه ختم نشده و تشویقهای گستردهای نیز در این مصوبه برای مشترکان کم مصرف و مشترکانی که صرفهجویی را در دستور کار خود قرار میدهند در نظر گرفته شده است.
بر این اساس آن دسته از مشترکان خانگی که در ماههای گرم سال نسبت به دوره مشابه سال گذشته کمتر برق مصرف کنند و میزان استفاده برق آنها زیر الگوی مصرف باشد، مشمول تشویقهای مصوبه هیات دولت خواهند شد.
از سوی دیگر اگر میزان کاهش مصرف مشترکان در ساعت اوج بار اتفاق بیفتد، میزان پاداش تعیین شده برای هر کیلووات ساعت دو برابر خواهد شد.
در این راستا مشترکان خانگی به خصوص پرمصرفها میتوانند از این ظرفیت قانونی ایجاد شده استفاده کرده و نسبت به کاهش مصرف برق خود اقدام کنند، علاوه بر استفاده از تشویقهای قابل توجه تامین پایدار برق را تضمین میکنند، اما در غیر این صورت شرایط عرضه و تقاضای برق به مرحله حساس نزدیک خواهد شد.
مصرف فراتر از الگوی برق عامل خاموشی است
در این راستا سیما غفاری، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در بیان نقش تعیین کننده مشترکان خانگی در تامین پایدار برق گفت: «سال گذشته میزان مصرف فراتر از الگوی مصرف برق مشترکان خانگی دقیقا برابر با میزان ناترازی عرضه و تقاضای برق بود.»
این کارشناس انرژی ادامه داد: «معنای دیگر این جمله یعنی اگر همه مشترکان خانگی در حد الگوی تعیین شده برق استفاده کنند، برق به صورت پایدار تامین خواهد شد.»
در کنار اهمیت فعالیتهای دولت به منظور تامین برق، به نظر میرسد در سال جاری کلیدواژه جلوگیری از خاموشی در دستان مشترکان خانگی قرار داشته و صرفهجویی در مصرف مطابق الگو میتواند کشور را از شرایط حساس پیشِ رو محافظت کند. در غیر این صورت، شرایط وارد دوره حساسی شده و زمینه ایجاد مشکلات گسترده فراهم خواهد شد.
منبع: فارس