اولین جلسه کارگروه اشتغال و سرمایهگذاری استان در سال ۱۴۰۱ روز یکشنبه ۵ تیر ماه به ریاست محمدمهدی فداکار استاندار کرمان برگزار شد و تعهد اشتغال دستگاههای اجرایی، تحلیل وضعیت بازار کار استان در سال گذشته و عملکرد قانون اشتغال پایدار روستایی و جذب تسهیلات تبصره ۱۸ مطرح شد.
محمدمهدی فداکار استاندار کرمان در این جلسه با اشاره به ظرفیت بزرگ تبصره ۱۸ برای طرحهای تولیدی و اشتغالزایی بر جذب سریع دستگاهها از این بخش تاکید کرد و گفت: بخش عمدهای از جذب نشدن این تسهیلات متوجه خود دستگاهها است.
او می گوید: دستگاههای اجرایی عملکرد متفاوتی در جذب تسهیلات تبصره ۱۸ دارند و این نشان میدهد که خود دستگاه پیگیری نداشته است.
استاندار کرمان گفت: در صورتی که دستگاهی با مشکل پرداخت اعتبار از ناحیه بانک مواجه است، این مسئله را اعلام کنند تا پیگیریهای لازم صورت گیرد.
فداکار گفت: تاخیر در پرداخت و جذب تسهیلات، قدرت خرید متقاضی را هم پایین میآورد و طرح را با مشکل و چالش مواجه میکند، لذا تسهیلات باید سریعتر پرداخت شود.
به گفته او از حداکثر ظرفیتی که در سیستم مالی و بانکی وجود دارد، برای اشتغال استفاده کنیم.
جعفر رودری رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان نیز در این جلسه گفت: براساس آخرین آمار، ۶۳ میلیون نفر در کشور جمعیت بالای ۱۵ سال یا در سن کار هستند که ۲ میلیون و ۴۱۰ هزار نفر مربوط به استان کرمان است.
اوبا اشاره به جمعیت ۳ میلیون و ۳۸۳ هزار نفری استان کرمان گفت: از جمعیت بالای ۱۵ یا در سن کار استان کرمان، ۹۷۱ هزار و ۲۵۱ نفر جمعیت فعال یا عرضه نیروی کار (قادر و مایل به انجام کار) هستند که ۸۶۲ هزار نفر آنها شاغل هستند و آخرین تعداد بیکاران استان ۱۰۹ هزار نفر خواهد بود.
رودری، جمعیت غیرفعال استان را ۲ میلیون و ۴۱۰ هزار نفر اعلام کرد و گفت: عمده این جمعیت را خانمهای خانهدار و جمعیت در حال تحصیل شامل میشوند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان، خالص ایجاد اشتغال استان طی پارسال را حدود ۲۲ هزار نفر اعلام کرد و گفت: این در حالی است که خالص ایجاد اشتغال استان طی سالهای ۹۸ و ۹۹ منفی بود.
رودری می گوید: مثبت شدن اشتغال در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که آثار کرونا در اقتصاد تعدیل شده و در کنار آن سازگاری روی شرایط تحریم رخ داده و سیاستهای ثباتزا از سوی دولت کمک میکند که این امر تداوم یابد.
او گفت: مجموع اشتغال ایجاد شده کشور در سال ۱۴۰۰ تقریبا ۱۸۴ هزار فرصت شغلی است که ۲۲ هزار مورد آن معادل ۱۲ درصد سهم استان کرمان است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان با اشاره به اینکه نرخ بیکاری در استان کرمان ۱۱.۳ درصد بوده که تقریباً بیشتر در حوزه بانوان است، گفت: نرخ مشارکت استان ۴۰.۳ درصد بوده که نسبت به جمعیت روستایی استان به کل کشور ۴۱.۸ درصد است.
او می گوید: یکی از معضلات بازار کار در ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا، پایین بودن نرخ مشارکت است، نرخ بیکاری جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله در استان کرمان ۲۳.۴ درصد بوده که یک شاخص مهم است.
رودری با اشاره به اینکه ۳۶ درصد از جمعیت استان کرمان که در سن کار قرار دارند، شاغل هستند، گفت: بیکاری بالای جوانان به ویژه جوانان تحصیل کرده یک نکته راهبردی در استان کرمان است.
رودری گفت: ۶۰ هزار و ۳۷۴ نفر تعهد اشتغال امسال دستگاههای اجرایی است که ۵۲ درصد در بخش صنعت، ۱۸ درصد کشاورزی و ۳۰ درصد در بخش خدمات تعریف شده است.
مجتبی مصباح مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان نیز در این جلسه گفت: از ابتدای امسال اشتغال حدود ۱۰ هزار نفر در استان کرمان در سامانه رصد ثبت شده و پیگیر هستیم که تعهد اشتغال استان طی امسال اجرا شود.
همچنین حسین مهرابی سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمان نیز در این جلسه تاکید کرد تا بانکها در جذب تسهیلات تبصره ۱۸ استان همکاری لازم را بهعمل آورند و گفت: کوتاهی در جذب تسهیلات تبصره ۱۸ پذیرفته نیست و دستگاهها اجازه ندهند که این منابع از استان کرمان خارج شود.
او مهلت جذب این تسهیلات را تا پایان تیرماه دانست و گفت: پیشبینی میشود که تا پایان شهریورماه این مهلت تمدید شود، اما این امکان هم وجود دارد که دستگاههایی که در جذب تسهیلات عقب هستند، سهمیه آنها به سایر استانها اختصاص داده شود.