علی دارابی امروز در بازدید از بزرگترین خانه خشتی جهان در روستای قاسمآباد حاجی رفسنجان گفت: بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، خانه حاجآقاعلی رفسنجان بزرگترین خانه خشتی در دنیاست.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی افزود: این بنا متعلق به عهد قاجار و مرحوم حاجآقاعلی یک تاجر موفقی بوده که تلاش زیادی در عرصه صادرات و واردات آن زمان داشته است.
او تصریح کرد: بنا به همت همکاران در حوزه میراث فرهنگی و سایر دستگاهها مرمت شده و اکنون مناسبتها و رخدادهای مختلفی در آن برگزار میشود.
دارابی افزود: بناهای اوقافی که در سراسر کشور وجود دارند، میتوانند همافزایی بزرگی در کارهای میراث فرهنگی داشته باشند.
او با اشاره به اینکه در وصیتنامه بانی این بنا آمده است که برای اطعام عزاداران امام حسین (ع) و اهل بیت (علیهم السلام)، مراسم تعزیه و عزاداری درآمدهای بنا صرف شود، گفت: در طول سال هم کارکردهای دیگری دارد و بر اساس گزارشی که اداره کل میراث استان ارائه کرده، نوروز ۱۴۰۲ یکی از مکانهای پربازدید استان کرمان و شهر رفسنجان، این خانه بوده است.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی عنوان داشت: مسئولان استان و شهرستان کمک کنند این بناهای بزرگ و با عظمت کشور حفظ شوند.
دارابی تصریح کرد: ۳۵ هزار اثر تاریخی ثبت شده در کشور داریم که با این بودجههای محدود دولت امکان مرمت همه آنها نیست و نیاز به یک نهضت بزرگ از سوی مردم و خیران دارد و از طرفی شرکتها و دستگاههایی که باید اهتمام به ایفای مسئولیت های اجتماعی کنند، کمک کنند این داشتهها را حفظ کنیم و نسل جوان از آن بهرهبرداری کنند و برای فردا به یادگار بماند.
او در پاسخ به پرسشی در خصوص ثبت جهانی این خانه اظهار داشت: برای ده سال آینده فهرستی از آثار برای ثبت جهانی آماده داریم.
دارابی بیان داشت: برای ده سال آینده که بررسی کردیم هم در حوزه میراث ملموس و ناملوس بیش از ۲۰۰ پرونده در دستور کار ماست که باید از میان آنها بهگزینی کنیم.
او گفت: باتوجه به اینکه این همه آثار از نظر استانداردها به هم نزدیک است، یک شورا در معاونت میراث تعیین کردیم که از کارشناسان و صاحبنظران حوزه میراث هستند و این پروندهها را بررسی میکنند.
دارابی افزود: بنابراین اولویتها را باید آماده کنیم که یکی از پروندهها خانه حاجآقاعلی است.
او تصریح کرد: استان کرمان رتبه اول ایران در حوزه ثبت آثار جهانی را دارد و امسال دو کاروانسرا در کشور ثبت جهانی میشود که سهمیه استان کرمان است.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اعلام اینکه در حوزه صنایع دستی چند برنامه مهم در دولت سیزدهم انجام دادیم، گفت: ارزشیابی هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی که قبلا در وزارت ارشاد بود بر اساس درخواستی که ما کردیم شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و رئیسجمهور ابلاغ کرد که در حوزه میراث قرار گرفت. همچنین تدوین سند ملی سند ملی صنایع دستی کشور در حال تدوین است.
او افزود: در نوروز ۱۴۰۲ بیش از ۹۰۰ بازارچه صنایع دستی برای اولینبار در ورودیهای شهرها ساماندهی شد و یکی دیگر از برنامههای مهم در حوزه صنایع دستی، هدایایی که قرار است به مقامات خارجی داده شود، از صنایع دستی اهدا شود و این موضوع مصوبه شده که اگر این اتفاق بیفتد، رونق مهمی برای کسبوکار حوزه صنایع دستی خواهد بود.