هر شخصی بر اساس روش زندگی خودش بهتر می‌داند که چطور می‌تواند از هدر دادن آب جلوگیری کند. با این وجود ما هم مواردی را به شما پیشنهاد می‌کنیم که شاید به دردتان بخورد.

 پس اگر تا امروز بدون توجه و طبق عادت همیشگی هر چقدر دلتان می‌خواسته آب مصرف می‌کردید، از این به بعد باید به طور جدی راه‌هایی برای تغییر سبک زندگی همیشگی و کاهش مصرف پیدا کنید. هر شخصی بر اساس روش زندگی خودش بهتر می‌داند که چطور می‌تواند از هدر دادن آب جلوگیری کند. با این وجود ما هم مواردی را به شما پیشنهاد می‌کنیم که شاید به دردتان بخورد. تخمین ما این است که با عمل به این توصیه‌ها حدود ۳۰ درصد در مصرف آب در آشپزخانه صرفه‌جویی خواهید کرد.

آشپزخانه

یکی از بخش‌هایی که دور ریز آب زیادی دارد آشپزخانه است. پس با کمی حوصله فکر کنید ببینید در چه جاهایی می‌توانید مصرف آب را کاهش دهید. شاید مهم‌ترین مورد مربوط به شستن ظرف‌ها باشد که در اینجا برای صرفه‌جویی چند توصیه برایتان داریم.  

یک قطره مایع ظرفشویی روی ابر بریزید

هنگام شست و شوی ظرف‌ها فقط یکی دو قطره مایع ظرفشویی روی ابر بریزید. هر چقدر کف تولیدی بیشتر باشد برای تمیز کردن ظرف‌ها به آب زیادتری نیاز دارید. تصور نکنید که با افزایش حباب‌های کف ظروف تمیزتر می‌شوند، همان مقدار کم کافی است. ابر یا اسکاچ‌های ظرفشویی را هم هر چند وقت یک بار عوض کنید تا با ابزار خوب به جنگ ظرف‌های کثیف بروید و نه کف اضافی.

از سینک‌ ظرفشویی استفاده کنید

بخش زیادی از آب هنگام شست وشوی ظرف‌ها به هدر می‌رود. پس باید برای رفع این مشکل فکری کرد. یک راه‌حل این است که سینک ظرف‌شویی را تا نیمه آب کنید و داخل آن چند قطره مایع ظرفشویی بریزید و اجازه دهید کف کند. ظرف‌ها را داخل آن بگذارید تا چند دقیقه خیس بخورند. بعد آنها را داخل سینک بشویید و با جریان کم آب، آبکشی کنید. با این روش در ماه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ لیتر آب ذخیره می‌کنید.

ماشین ظرفشویی را کاملا پر کنید

اگر برای شست‌وشوی ظرف‌ها از ماشین ظرفشویی استفاده می‌کنید اجازه دهید که کاملا پر شود و بعد آن را روشن کنید. بهتر است چند دست بشقاب در خانه باشد تا برای داشتن بشقاب‌های تمیز عجله نداشته باشید. اگر هم به تازگی در فکر خرید ماشین ظرفشویی هستید و خانواده کم جمعیتی دارید مدل‌هایی را انتخاب کنید که برنامه‌های مختلف شست‌وشو دارند. بطور مثال اگر آنها را تا نیمه پر کنید با مصرف آب کمتر ظرف‌های شما را تمیز می‌کنند. در مورد ماشین لباسشویی هم به این نکته دقت کنید.

در یخچال آب خنک داشته باشید

با توجه به اینکه فصل سرما کم‌کم به پایان می‌رسد خوردن آب خنک بیشتر می‌چسبد. گاهی وقت‌ها وقتی می‌خواهید از شیر، یک لیوان آب پر کنید باید مدتی آن را باز بگذارید تا خنک شود. در صورتی‌که اگر همیشه یک پارچ آب خنک در یخچال بگذارید نیازی نیست هر بار حدود سه تا چهار لیتر آب هدر دهید. شاید این رقم به نظرتان ناچیز باشد اما یادتان باشد که: «قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود.»

واشرها را کنترل و شیرها را تعویض کنید

به محض اینکه متوجه شدید شیر آب هر چند به مقدار کم چکه می‌کند، سریع برای تعویض واشرها یا تعمیرات اساسی‌تر اقدام کنید. اگر شیرهای آب فرسوده شده‌اند به فکر خرید باشید. بعضی شیرها که دارای چشم الکترونیکی هستند مصرف آب را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهند. اگر نمی‌خواهید بابت خرید، هزینه زیادی بپردازید شیر آب را به تجهیزات کاهنده مصرف مجهز کنید. این وسایل سرشیرهایی هستند که آب را به صورت اسپری یا با جریان آرام از شیر خارج می‌کنند یا اینکه سبب اختلاط آب با هوا شده و به این ترتیب آب کمتری را با فشار بیشتر به شما تحویل می‌دهند.

آشپزی

وقتی مشغول آَشپزی هستید شاید حواستان نباشد که ضمن شستن مواد غذایی و آماده‌سازی مراحل اولیه پخت غذا چقدر آب به هدر می‌دهید. به هر حال این مرحله هم جایی است که شما می‌توانید با کمی دقت و توجه مقدار آب مصرفی را به حداقل برسانید و در کاهش صفرهای کنتور آب خانه نقش موثری داشته باشید. پس ضمن آشپزی به این نکات دقت کنید:

ظرف کثیف نکنید!

بعضی خانم‌ها عادت دارند که هنگام آشپزی از ظروف کوچک و بزرگ زیادی استفاده می‌کنند و در نتیجه شستن این حجم زیاد ظرف آب زیادی هم لازم دارد. به طور مثال اگر می‌خواهید کیک درست کنید لازم نیست که مانند آموزش آَشپزی در تلویزیون همه مواد را از قبل در ظرف‌های جداگانه قرار دهید. به هر حال خودتان بهتر می‌دانید که چطور می‌شود به این نکته توجه کرد. فقط باید حواستان جمع باشد.

درشست‌وشوی سبزیجات وسواس به خرج ندهید

 برای تهیه خیلی از غذاها به سبزیجات مختلف احتیاج دارید، از کاهو و کلم گرفته تا سبزی خوردن و دیگر سبزی‌ها. وقتی قرار است این سبزیجات به طور خام مصرف شوند شستشوی آنها بیشتر اهمیت دارد تا میکروب‌ها و عوامل بیماری‌زا راهشان را به بدن ما پیدا نکنند. همین موضوع برای بعضی خانم‌ها بهانه خوبی است تا حسابی آب مصرف کنند و با چند بار آبکشی برای هر بار شست‌وشو آب بیشتری هدر دهند.  

در اینجا اول از همه به شما توصیه می‌کنیم که وسواس نداشته باشید. فقط کافیست یک بار سبزیجات را در آب خیس کنید تا گل و لای، از بین برگ‌هایشان خارج شود. بعد آب اضافی را از تشت تخلیه کنید و دوباره سبزی را در آب تازه‌ای غوطه‌ور کنید. در این مرحله به جای اینکه چند بار دیگر عمل شست‌وشو را انجام دهید کمی ماده ضدعفونی کننده به سبزیجات اضافه کنید و بعد از ده دقیقه، آبکشی نهایی را با سه تا چهار لیتر آب به پایان برسانید. این مقدار شست‌وشو برای اطمینان از تمیزی سبزیجات کافی است و خیال شما را راحت می‌کند تا برای بار سوم و چهارم سبزیجات را به آب نسپارید. با این روش در هر بار شست‌وشوی سبزیجات در حدود شش تا ده لیتر آب کمتری مصرف می‌شود.

با جریان آب گرم یخ‌زدایی نکنید

گاهی پیش می‌آید که ناگهان تصمیم می‌گیرید با مواد غذایی یخ‌زده مانند گوشت، مرغ یا ماهی  یا سبزیجات آشپزی کنید و به اندازه کافی وقت ندارید. اینجاست که ممکن است در یک اقدام سریع تصمیم بگیرید مواد غذایی منجمد را زیر شیر آب گرم قرار دهید تا با کمک جریان آب گرم یخشان آب شود. نتیجه چنین اقدامات عجولانه ای فقط تلف کردن آب است. اگر از آن دسته خانم‌های پر مشغله‌ای هستید که همیشه در خانه و آَشپزخانه وقت کم می‌آورید یا به دلیل نداشتن برنامه‌ریزی مناسب ناگهان یادتان می‌آید که باید غذا هم بپزید، برای خودتان یک مایکرو ویو بخرید.

بعضی مدل‌های این دستگاه مجهز به بخش یخ‌زدایی است و در عرض چند ثانیه مواد غذایی را برای پخت‌وپز آماده می‌کند. گذشته از این بهترین کار این است که با کمی برنامه‌ریزی حداقل چند ساعت قبل از شروع آشپزی مواد یخ‌زده را در هوای آزاد قرار دهید تا یخ آنها به تدریج و با دمای طبیعی آشپزخانه ذوب شود. این روش،  مقرون به صرفه‌ترین راه است.  

علاوه بر این می‌توانید روی مواد غذایی منجمد نمک بپاشید تا یخ‌شان زودتر آب شود. فقط قبل از پخت، آنها را بشویید تا غذایتان شور نشود.

جدول استاندارد آب مصرفی

 بر اساس استانداردهای تعریف‌شده، هر کدام از ما مجاز هستیم در روز ۱۵۰ لیتر آب مصرف کنیم. در این جدول مشخص شده که برای هریک از مصارف روزانه، مقدار مجاز چقدر است.

ظرفشویی: ۱۵ لیتر  
لباسشویی: ۲۰ لیتر    
پخت و پز: ۱۵ لیتر    
نظافت خانه و آبیاری باغچه: ۱۰ لیتر    
حمام و دستشویی: ۸۰ لیتر
آشامیدنی و...: ۵ لیتر    
کولر و تهویه: ۵ لیتر    
جمع کل: ۱۵۰ لیتر

منبع: همشهری آنلاین
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.