میر سامان پیشوائی، رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران گفت: با وجود اینکه رشد بهرهوری در سالهای ۹۹-۹۰ بهصورت سراشیبی و نزولی بوده، اما در سه سال گذشته شاهد رشد بهرهوری هستیم. بهطوری که در سال ۱۴۰۱، ۴ درصد رشد اقتصادی داشتیم که ۳/۱ درصد آن یعنی بیش از ۷۰ درصد از محل بهرهوری بوده که حتی از اهداف ما هم بالاتر است.
پیشوائی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ هم از رشد اقتصادی ۴/۴ درصدی، ۴/۱ درصد از محل بهرهوری بود. در واقع، متوسط رشد بهرهوری کل عوامل تولید در دولت سیزدهم ۳/۶ درصد بوده، این در حالی است که میانگین رشد بهرهوری کل عوامل تولید در ۵۰ سال گذشته ۰/۲ درصد و در دولت دوازدهم منفی ۰/۶ بود که نشان میدهد ما در ۲ سال اخیر یک رشد بیسابقه نسبت به بازههای بلندمدت و میانمدت داشتیم.
او افزود: این رشد مستمر ۲ ساله باعث شد که شاخص بهرهوری کل عوامل تولید به بالاترین مقدار خود در ۱۰ سال اخیر برسد و در پایان سال ۱۴۰۱ رکورد ۱۰ ساله شکسته شد. البته زمانی این رشد بهرهوری مؤثر میشود و تأثیر خود را در زندگی مردم نشان میدهد که حداقل ۵ سال ادامه داشته باشد تا عقبماندگی دهه ۹۰ جبران شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت تصریح کرد: برای جبران عقبماندگی بهرهوری در دهه ۹۰ باید خودمان را با کشورهای موفق مقایسه کنیم، برای نمونه، کشوری در شرق آسیا حدود ۱۹ درصد رشد اقتصادیاش از محل بهرهوری بوده است؛ بنابراین برای جبران این عقبماندگی راه طولانی در پیش داریم.
او با تأکید بر اینکه یکی از موضوعات مهم کشور که باید به آن پرداخت، ارتقای بهرهوری در حوزه انرژی است، تصریح کرد: این حوزه پتانسیل خوبی برای ارتقای بهرهوری دارد. در بودجه ۱۴۰۲ نیز بهمنظور بهرهوری حوزه انرژی ۳۰ همت اختصاص داده شده است. این در حالی است که در سال گذشته در دنیا ۲۵۰ میلیارد دلار برای بهرهوری در حوزه انرژی سرمایهگذاری شد که ۵۸ درصد آن جذب حوزه ساختمان شده است.
پیشوائی با اشاره به اینکه حوزه حملونقل نیز بهعنوان دومین حوزه دارای اهمیت است و باید بهمنظور ارتقای بهرهوری این حوزه برنامه و اقداماتی در دستورکار قرار گیرد، عنوان کرد: سازمان ملی بهرهوری ایران با ایجاد مفهوم «نوآوری بهرهور» بهدنبال استفاده و بهرهمندی از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان و زیستبوم بهرهوری برای ارتقای بهرهوری در بخشهای اقتصادی و همچنین حل مسائل کلان کشور است.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران با بیان اینکه مفهوم نوآوری بهرهور نه تنها در چشمانداز ۲۰۲۰ سازمان بهرهوری آسیایی، بلکه در شورای حکام نیز ثبت شده است، خاطرنشان کرد: کمیته اجراییسازی مفهوم نوآور از سه ضلع تشکیل شده است؛ سازمان ملی بهرهوری ایران که وظیفه تنظیمگری و جریانسازی را دارد. معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری که بهعنوان بازوی رشد و حمایت از شرکتهای دانشبنیان و حوزه نوآوری فعالیت دارد. ضلع سوم، دستگاههای متولی آن بخش بهعنوان صاحب نیاز قرار دارند. در واقع صلاحیت اعلام نیاز را دارند.
او با اشاره به رویدادهای حوزههای حملونقل و کشاورزی که سال گذشته برگزار شدند، بیان کرد: هدف سازمان از برگزاری این رویدادها این است که ایده و طرحهای نوآور به بازار برسند. در واقع بستر مشارکت شرکتهای دانشبنیان در حل مسائل اصلی کشور را فراهم کنیم و دستگاه متولی بخش نقش مهمی دارد و باید این جریان را پیش ببرد.