بمان دشتی گفت: بیماری سل و بروسلوز از مهمترین بیماریهای قابل انتقال بین انسان و دام است که عمدتا در نتیجه مصرف مواد لبنی غیر پاستوریزه، تماس با دام آلوده و مصرف فرآوردههای خام دامی آلوده، به انسان منتقل میشود.
او افزود: دامهای مبتلا به بروسلوز، معمولا در اولین دوره آبستنی سقط جنین داده و در هنگام سقط و تا مدتی پس از آن با دفع ترشحات آلوده رحمی باعث آلودگی محیط، مزارع و مراتع میشوند که خود زمینه آلودگی را برای سایر حیوانات گله و نیز انسان فراهم میسازد.
بمان دشتی گفت: در راستای کنترل بیماری بروسلوز از واکسیناسیون دامها نیز استفاده میشود و این در حالی است که واکسنی برای بیماری سل در دسترس نبوده و تنها از طریق انجام تست توبرکولین نسبت به شناسایی دامهای بیمار اقدام و در صورت شناسایی دام بیمار در نزدیکترین واحد کشتارگاهی با انجام هماهنگی لازم در اسرع وقت کشتار تا از شیوع بیماری جلوگیری شود.
رییس شبکه دامپزشکی فهرج گفت: تست سل با تزریق توبرکولین در یک سوم میانی گردن و همزمان خونگیری از گاوهای شیری بالای ۱۲ ماه با هدف پایش بیماری بروسلوز انجام میپذیرد.
او تصریح کرد: با توجه به الزامی شدن شناسایی دامهای بومی با طرح ملی پلاک کوبی و در کنار آن بیمه اجباری دام، ارائه خدمات بهداشتی به دامداران در حوزه بیماریهای مشترک مانند تست سل و خونگیری جهت شناسایی دامهای آلوده به تب مالت، منوط به بیمه نمودن و پلاک کوبی دامها است و دامداران هرچه سریعتر نسبت به بیمه کردن دامهای خود اقدام کنند به این دلیل که لازمه هرگونه پرداخت غرامت به دامداران خسارت دیده از بیماریهای مشترک بین انسان و دام (سل و بروسلوز) بیمه اجباری دام است.