نزدیک به ۱۰۰ شهید در فاجعه تروریستی کرمان در روز چهارشنبه خبری است که خیلی زود مورد توجه رسانههای بیگانه قرار میگیرد. دو روزنامه فایننشال تایمز لندن و گلوبال تایمز تیتر و عکس یک صفحات اول خود را به این اتفاق اختصاص میدهند و تلویزیونها و سایتهای دیگر هم به تحلیل این اتفاق میپردازند، اما در این میان همان خط خبری سابق هویداست.
اینکه در ابتدا تا جای ممکن برای پرهیز از آگاهی مخاطبانشان این فجایع را در کلام خبریشان «تروریستی» نمیخوانند! اگرچه حتی با تعاریف خودشان هم هیچ مولفهای در تروریستی نبودن این حوادث نمیتوان یافت. نوع مواجهه ابتدایی آنها در اعلام خبر چندان تفاوتی با یک رخداد طبیعی همچون زلزله و سیل ندارد! نگاهی به اخبار این رسانهها نشان میدهد که کاربرد توصیف تروریستی برای وقایع خونبار دیروز تنها محدود به نقل قول یا انعکاس واکنش و اظهارنظرهای مقامات خارجی و داخلی بود و آن هم «داخل گیومه» تا کاملا موضعشان را در این زمینه عیان دارند به این معنا که خود انفجارها را تروریستی نمیدانند.
در مقابل، استفاده از ترکیباتی مانند «انفجارهای مرگبار» یا «انفجارهای کرمان» در این شبکهها پرتکرار بود. این در حالی بود که سران دولتهای متعدد از اتحادیه اروپا گرفته تا روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان، عربستان سعودی و ... بلافاصله و رسما این جنایت را تروریستی خوانده و آن را شدیدا محکوم کردند. فاحش بودن این دوگانگی رفتاری زمانی بیشتر به چشم میآید که چند دقیقه بعد از رویدادهای کرمان، «دویچهوله فارسی» در گزارشی از دستگیری سه مظنون به انجام «عملیات تروریستی احتمالی» در آرژانتین علیه ۳۰۰۰ورزشکار در بزرگترین رویداد ورزشی بینالمللی یهودیان در پایتخت آرژانتین خبر داد.
البته در میان کارشناسان اینترنشنال، تعدادی ضمن تکرار و تاکید بر اینکه جزو مخالفان سردار سلیمانی و حاکمیت هستند، به صورت صریح یا تلویحی این رویدادها را تروریستی خوانده و اذعان داشتند کشتار مردم غیرنظامی به هر حال اقدامی تروریستی است، اما هرکدام در ادامه و از همین مبنا کوشیدند تا قطعهای از پازل سیاست خبری این رسانه را در محورهایی که در ادامه به آن اشاره میشود تکمیل کنند.
تطهیر شیطان
سیاست رسوای دیگر این رسانهها پس از تروریستی نخواندن این فاجعه، تطهیر عامل اصلی آن است. وقوع حوادث کرمان بلافاصله بعد از ترور سیدرضی موسوی از مستشاران باسابقه ایران در سوریه و سپس صالحالعاروری، معاون رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در لبنان، اما باعث شد تا نگاهها طبیعتا به سمت تلآویو در آمریت یا عاملیت وقایع تروریستی گلزار شهدای کرمان دوخته شود. این در حالی بود که شبکههای معاند یکصدا و به شکلی عجیب کوشیدند استدلالهایی را فراهم سازند تا این اتهام را از رژیم صهیونیستی دور کنند. «صدای آمریکا» در مصاحبهای با «مایکل پریجنت» تحلیلگر مسائل خاورمیانه در اندیشکده هادسون، «احتمال دست داشتن اسرائیل در انفجارهای مرگبار کرمان را رد کرد.»
دستهای از کارشناسان اینترنشنال هم مانند «مهدی مهدوی آزاد» با یادآوری وقایعی مانند عملیات تروریستی اهواز در شهریورماه ۱۳۹۷ مدعی و مُصر بودند که رویدادهای کرمان «هرگز نمیتواند عملیات تروریستی آمریکا یا اسرائیل» باشد و احتمالا از سوی تکفیریها و داعش اتفاق افتاده است. کارشناسان این شبکه با چشمپوشی از واقعیت کشتار بیش از ۲۲هزار نفر توسط صهیونیستها که ذیل هدف اعلانی از بین بردن رهبران حماس در غزه صورت گرفته، اظهار کردند اسرائیلیها در مدلهای عملیاتی خود به صورت هدفمند مخالفانشان را ترور میکنند و به غیرنظامیان آسیبی نمیرسانند! اینترنشنال همچنین به نقل از «والاستریت ژورنال» نوشت: «سبک این بمبگذاری با الگوی حملات منتسب به اسرائیل که معمولا افراد یا زیرساختهای مرتبط با نیروهای امنیتی ایران را هدف قرار داده، مطابقت ندارد.»
شبههافکنی برای فرار از جنایت
ترفند تکراری دیگر این رسانه ایجاد شبهه در این اتفاقات است و فرمول این کار هم همانی است که بارها و بارها به کار گرفته شده و البته که پاسخی از آن نگرفتهاند. نمونه این کار را میتوان در گزارش یورونیوز دید. این رسانه در کانال تلگرامی شبکه خود، در گزارشی با بررسی حمله به مراسم شهید سردار قاسم سلیمانی در کرمان، این فرضیه را مطرح کرد که حتی ممکن است این حملات «توسط گروههایی داخلی در ایران» انجام شده باشد! پیشبرد این خط خبری بیش از همه برعهده صدای آمریکا بود تا جایی که این شبکه در صفحات مجازی خود بارها و بهصورتهای مختلف این ادعای عجیب را مطرح و منتشر ساخت. «واکنشها به انفجارهای کرمان؛ کاربران: «کار حکومت» است»؛ این یکی از عناوین پستهای تلگرامی و تارنمای صدای آمریکا بود که در کنار آن و در مصاحبه با روزنامهنگاری به نام مهدی نخل احمدی، مدعی شد «افکار عمومی، جمهوری اسلامی را عامل انفجار در مراسم {شهید} قاسم سلیمانی میداند»!
القای ناتوانی
علاوهبر خطوط خبری که به آن اشاره شد و در تضادی آشکار با حقیقت است، برخی کارشناسان شبکههای بیگانه و اعضای هیات تحریریه اینترنشنال اظهار کردند وقایع کرمان نمودی از ضعف شدید امنیتی ایران و ناتوانی و ناکارآمدی در تامین امنیت حتی در «مراسم حکومتی» است. خط خبری دیگر نمایش ناهماهنگی و سردرگمی میان رسانههای رسمی و مسئولان ایرانی بود؛ از اعلان دلایل وقوع انفجار تا آمار و ارقام قربانیان و نیز معرفی مسببان این عملیات تروریستی. روشی که پیش از این هم توسط این رسانهها پیش گرفته شده است و اساسا یکی از ترفندهای پرتکرار آنها در تغییر ماهیت حقیقت است. علاوهبر این، تخریب و مخدوش کردن چهره سردار سلیمانی از دل وقایع اخیر، هدفی بود که آشکارا در این دست رسانهها به چشم میخورد.
منبع: جام جم