مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور گفت: کشور ما در اقلیمی خشک و نیمه خشک قرار دارد. مدیریت منابع آبی در این اقلیم از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید همه آحاد جامعه به این موضوع توجه داشته باشند. دستگاههای ذی ربط هم برنامههای که انجام میدهند باید در راستای حفظ منابع آبی باشد.
او افزود: متوسط بارش در دنیا ۸۰۰ تا ۸۵۰، در آسیا ۶۰۰ تا ۶۵۰ و در کشور ما بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیمتر است. به عبارتی میزان آب تجدیدپذیر نسبت به بقیه دنیا کمتر است. بخشی از این آب، آب شرب است و به طور متوسط حدود ۹۲ درصد در حوزه کشاورزی آب مصرف میشود و حدود ۶ درصد در حوزه شرب و باقی مانده در سایر بخشها مصرف میشود به همین جهت مدیریت بخش کشاورزی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گفت: در بخش شرب علیرغم اینکه درصد کمی از مصرف آب تجدیدپذیر را تشکیل میدهد، اما مهم است و یک آب استراتژیک محسوب میشود و باید استانداردهای بهداشتی را داشته باشد. هر ساله هفته صرفه جویی در مصرف آب نامگذاری میشود، اما به نظر میرسد موقع آن رسیده موضوع مدیریت مصرف آب و فرهنگ سازی برای مصرف این کالای با اهمیت را به تمامی فصول و روزهای سال منتقل کنیم و در رفتار مصرفی خود در شبانه روز به نحوی عمل کنیم که آب را بهینه مصرف کنیم.
او ادامه داد: در ۳ بخش در صنعت آب و فاضلاب برنامه ریزی داریم که مدیریت مصرف در حوزه فرهنگ سازی، تعرفهای و قانونی و بخشهای فناورانه است. در برنامه ششم توسعه به نحوی تعرفه گذاری شد که مشترکین پرمصرف و بد مصرف از طبقات بالای مصرف نزول پیدا کنند و مشترکان بدمصرف با تعرفه پلکانی تغییر رفتار داشته باشند و به واسطه این اعمال روشها این امر محقق شد.
امینی گفت: از ظرفیت پساب و آبهای نامتعارف برای صنایع استفاده کنیم و آبی که امکان استفاده آن در حوزه شرب وجود دارد در حوزه شرب استفاده کنیم. تاکید شده آب خاکستری را در فلاش تانکها و یا فضای سبز استفاده کنیم.
امینی در خصوص اقدامات انجام شده برای کاهش تلفات شبکه آب گفت: اصلاح شبکههای فرسوده از جمله فعالیتهای ما است تا آبی که در شبکه توزیع میشود کمترین هدر را داشته باشد که این فرایند به طور مستمر در حال انجام است. ۱۲ کلانشهر را سامانههای تله متری به اتمام رسیده و مقرر شده مرکز دیسپاچینگ ملی را ایجاد کنیم که تا ۱۴۰۳ ایجاد خواهد شد.۳۷۶۲ کیلومتر شبکه فرسوده اصلاح شد و نشت یابی شبکههای توزیع و ۳۲۷۹۹ کیلومتر نشت یابی انجام گرفت. ۱۷۳ هزار انشعاب استاندارد و نوسازی شد.
امینی گفت: برنامهها برای گذر از پیکر از مهر ماه آغاز شد و در سطوح مختلف تعریف شد. تهران مشهد و سیستان نگرانیهای داشتیم و برنامهها به طور پیوسته رصد میشد، اما اوایل سال ۱۴۰۳ بارانها را داشتیم و در این شهرها نگران جدی برای تامین آب شرب و بهداشت نداریم.
این مقام مسئول ادامه داد: با برنامهای که به مجلس ارایه شد مقرر شد ۹ درصد معادل ۷۰۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت آب شرب کشور اضافه شود که موفق شدیم بیش از ۱ میلیارد در قالب احداث تصفیه خانه و حفر و تجهیز چاه به بهره برداری برسانیم. از اقدامات دیگر صنعت آب و فاضلاب جمع آوری و انتقال فاضلاب است که اثرات بهداشتی و زیست محیطی دارد و اخیرا از این ظرفیت به عنوان آب نامتعارف برای کشاورزی غیرمثمر و صنعت استفاده میکنیم.
او با اشاره به طرح جهاد آبرسانی گفت: ۸۲ درصد در بخش روستایی دسترسی به آب شرب داشتیم و برنامه ریزی شد با آبرسانی به ۱۰ هزار روستا در کشور به ۹۰ درصد برسد. ۵۷۰۰ روستا از ده هزار روستا آب شرب و بهداشت آنها پایدار شده و شاخص به ۸۷ درصد رسیده است. با برنامه ریزی صورت گرفته تا انتهای ۱۴۰۳ آبرسانی باقی مانده بقیه روستاها انجام میشود.