مجاهدی ادامه داد: مدتهاست که در کشور، بعضی پزشکان تجویزهای بیمورد زیادی دارند از آزمایشها و سی تی اسکن گرفته تا تجویز دارو که با این مسئله برخورد نمیشود. این در پزشکی یک معضل است. نظام سلامت ما آفت بزرگش تشخیصهای مختلف و متنوع پزشکان، رواج عوام زدگی در نسخهها و عدم انجام صحیح تشخیص و درمان است. با استفاده از طب سنتی به دلیل ارزان، در دسترس بودن و همچنین، عوارض بسیار کم میشود بیماریهای را درمان کرد، اما در پزشکی مدرن به دلیل بسیاری از تجویزهای بی مورد پزشکان زمان، پول و سلامتی افراد قابل بازگشت نیست.
هزینههای هنگفتی که نظام سلامت باید بیدلیل بپردازد
مجاهدی گفت: در بیماریهای مربوط به تیروئید که در بسیاری از افراد اسکن تیروئید ضروری نیست و پزشک متخصص میتواند تنها با یک لمس ساده این بیماری را تشخیص دهد، این کار را نمیکند و هزینه زیادی برای نظام سلامت به وجود میآورد. در شرایطی که خیلی از تصویربرداریهای پزشکی از قبیل ام آر ای، سیتیاسکن و اسکن ایزوتوپ بیدلیل تجویز میشوند؛ امروزه جلب رضایت بیمار برای برخی پزشکان از رعایت حریم و ضوابط علمی مهمتر شده است.
فرهنگ نادرست مردم و تجویز بیمورد پزشک
وی عنوان کرد: اگر پزشکان ما با شیوههای درست تشخیص و درمان آشنا باشند لزومی ندارد، اینهمه مردم را درگیر راهکارهای گران قیمت و پرهزینه تشخیص و درمان کنند. این مسئله باید از طریق متولیان بیمه و دولت حل شود و راهکاری قانونی برای آن وضع شود. گاهی علل تجویزهای بیمورد به فرهنگ مردم بر میگردد. یکسری از افراد پزشکی را که یکی دو قلم دارو تجویز کند پزشک نمیدانند. راهکار این مسئله این است که بیمه نسخهها را بررسی کند و با پزشکان متخلف برخورد کند. هر نسخه پزشک برگه ای است که هزینه زیادی را به نظام درمان تحمیل میکند.
بیمار باید روحیه پرسشگری داشته باشد
وی ادامه داد: اگر بیمار یاد بگیرد و برای او فرهنگسازی شود که دلیل تجویز آزمایشها و اسکنهای خود را یا تجویز غیر منطقی دارو را از پزشکش بپرسد و از او توضیح بخواهد تا حد زیادی این مشکل حل میشود. گاهی اوقات حتی خود بیمار به پزشک میگوید که فلان دارو یا آزمایش را برای من بنویس و پزشک برای اینکه بیمارش راضی باشد و باز هم مراجعه کند این کار را انجام میدهد.
متخصص طب سنتی و عضو بسیج جامعه پزشکی گفت: با این شیوه ای که اکنون رایج است هر چقدر هم نظام سلامت هزینه کند، سوبسید بدهد، بیمهها همکاری کنند، دستمزد پزشکان را تغییر دهند باز هم ما به جایی نمیرسیم و این مشکل حل نمیشود. به طور مثال مردم خیر و نیکوکار مبلغ هنگفتی پول جمع میکنند تا برای درمان فردی بیمار هزینه کنند در صورتی که آن مبلغ هنگفت خرج یک تشخیص بی مورد شده است که اصلاً درست نبوده است.
راه حل قانونی راهکار این مشکل
مجاهدی خاطرنشان کرد: در کشورهای غربی به این مسئله به خوبی رسیدگی میشود و پزشک به هیچ وجه اجازه ندارد چند روش تشخیص را بر روی بیمار پیاده کند و چند نوع دارو را با روشهای درمان متفاوت با هم تجویز کند. بنابراین چرا در کشور ما اینهمه دارو استفاده میشود؟ چرا این همه آزمایش صورت میپذیرد؟ وزارت بهداشت و نظام پزشکی باید برای این مسئله فکری جدی کند. در طب سنتی اگر دارویی هم اشتباه تجویز شد که البته کم اتفاق میافتد، چندان برای بیمار هزینه بر نیست و همچنین، عوارض کمی دارد اما در طب مدرن اینگونه نیست.