به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ ورنى استان اردبیل مرغوبترين توليد فرش نماى دستباف استان است که بدون نقشه و به شکل ذهنى توسط زنان و دختران بافته مىشود و از شهرت خاصى در بازارهاى داخلى و کشورهاى اروپايى برخوردار است . مواد اوليه جهت توليد ورنى عبارت است از پشم که در پود و نخ پنبه اى که در تارپود نازک به کار مى رود.
در سالهاى گذشته پس از چيدن پشم دام ها در فصول مناسب آن ها را با دوک هاى نخ ريسى سنتى ريسيده و پس از شستشو به روش بسيار ابتدايى با رنگ هاى شيميايى رنگرزى مىکردند ولى امروزه انجام رنگرزى به شيوه هاى اصولى براى بافتن ورنى با کيفيت مطلوب مورد توجه روستاييان قرار گرفته است . نقوشى که بر روى ورنىها نقش مى بندد نشانگر محيط زيست و انعکاس آن در اذهان زنان و دختران ورنى باف و نمودار ذهنى توانايى و استعدادهاى بالقوه فکرى آنان است .
نقش های سنتی رایج در ورنی
نقش هاى سنتى رايج در ورنىهاى توليدى استان عمدتا از اشکال حيوانات و وحوش منطقه تاثير گرفته و نقش گوزن ، آهو ، سگ گله ، بوقلمون ، مرغ و خروس ، گربه ، مار ، عقاب ، گوسفند ، ببر ، شتر ، شير ، روباه ، شغال ، طاووس و پرندگان محلى بر ورنى ها نقش مى بندد. زنان و دختران هنرمند روستايى و عشايرى استان با استفاده از رنگ هاى تند و ملايم و با نقش گلهاى کوچک و زيبا در بافت ورنى فضايى ييلاقى در دستبافته هاى خود ايجاد کرده و بهارى نو در گلستان کوچک خانه خود پديد مى آورند. ورنى هاى توليدى استان در زمينه رنگ هاى لاکى ، سرمه اى ، کرم ، سفيد ، پيازى و آبى روشن با نقش حيوانات در وسط و حاشيه اى حداکثر به عرض ۲۰ سانتى متر در طرفين است و به صورت تمام ابريشمى ، ورنى کف ابريشم و ورنى تمام پشمى در اندازه هاى پشتى ، پادرى ، قاليچه ، کناره ، مسند و قالى توليد مى شود.
مناطق مهم تولید ورنی در استان اردبیل
مناطق عشايرى مغانلو ، گيلکو ، گبلو ، حسين حاجبلو ، ايمان ، حاج احمد ،جليلو ، روستاى بران عليا ، سفلى ، گوزلى ، قره قباق و مناطق شهرى اصلاندوزو پارس آباد ، روستاى محمدتقى کندى ، قره آغاج ، تولاچى و زيوه از توابع شهرستان گرمى و روستاهاى ساريخانلو ، صاحب ديوان ، پريخان ، کوجنق و تنبق از توابع مشگين شهر از مناطق مهم توليد ورنى در استان محسوب مى شوند.
تدوین استاندارد مهارت و آموزش ورنی در اردبیل
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: تدوین استاندارد مهارت و آموزش در دو رشته صنایع دستی ورنی بافی و جاجیم بافی جز تکالیف سازمانی این اداره کل تعیین شده است.
علیرضا دباغ عبداللهی در جلسه کمیسیون تخصصی تهیه و تدوین استاندارد مهارت و آموزش صنایع دستی استان افزود: این طرح با هدف استفاده در رشته های مهارت محور و کار و دانش توسط کارشناسان متخصص معاونت صنایع دستی ، اساتید ، مربیان و کارشناسان آموزش و پرورش اجرا می شود و پس از تایید اداره کل توسعه و ترویج سازمان مرکزی و وزارت آموزش و پرورش در کل کشور ملاک عمل خواهد بود.
وی با بیان اینکه پیش نویس استاندارد مهارت و آموزش در رشته ورنی بافی در قالب 948 ساعت برنامه آموزشی در 11 عنوان درسی تهیه و تدوین شده گفت: این 11 عنوان درسی شامل توانایی های طراحی نقشه ورنی ، شناخت و انتخاب مواد اولیه مناسب ، رنگ شناسی ، رنگرزی سنتی ، شناخت دار و ابزار ورنی بافی ، چله کشی ، بافت ورنی ، تشخیص انواع ورنی ، شناخت سلایق بازار ، حفظ و نگهداری ورنی و رفع معایب ، رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کارگاه هستند.
معاون صنایع دستی و هنرهای
سنتی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان آموزش صنایع دستی به صورت علمی و کار و دانش را علاوه بر
تقویت هویت ملی جوانان در موضوع اشتغال ، رفع بیکاری و کمک به اقتصاد خانواده را
دارای تاثیرات مهم دانست.
انتهای پیام/ع