حجاب می‎تواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد. یک نوع آن حجاب ذهنی، فکری و روحی است.

کدام آیه قرآن درباره حجاب است؟به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛حجاب در لغت به معنای مانع، پرده و پوشش آمده است. استعمال این کلمه، بیش‎تر به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش می‎دهد که پرده، وسیله‎ی پوشش است، ولی هر پوششی حجاب نیست؛ بلکه آن پوششی حجاب نامیده می‎شود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت ‎گیرد.

حجاب، به معنای پوشش اسلامی بانوان، دارای دو بُعد ایجابی و سلبی است. بُعد ایجابی آن، وجوب پوشش بدن و بُعد سلبی آن، حرام بودن خودنمایی به نامحرم است؛ و این دو بُعد باید در کنار یکدیگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود؛ گاهی ممکن است بُعد اول باشد، ولی بُعد دوم نباشد، در این صورت نمی‎توان گفت که حجاب اسلامی محقق شده است.

اگر به معنای عام، هر نوع پوشش و مانع از وصول به گناه را حجاب بنامیم، حجاب می‎تواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد. یک نوع آن حجاب ذهنی، فکری و روحی است؛ مثلاً اعتقاد به معارف اسلامی، مانند توحید و نبوت، از مصادیق حجاب ذهنی، فکری و روحی صحیح است که می‎تواند از لغزش‎ها و گناه‎های روحی و فکری، مثل کفر و شرک جلوگیری نماید.

علاوه بر این، در قرآن از انواع دیگر حجاب که در رفتار خارجی انسان تجلی می‎کند، نام برده شده است؛ مثل حجاب و پوشش در نگاه که مردان و زنان در مواجهه با نامحرم به آن توصیه شده‎اند.در این بخش از آسمونی تعدادی از آیات قرآن در مورد حجاب را برای شما عزیزان قرار داده ایم.

آیه ۳۱ سوره نور و آیه ۵۹ سوره احزاب به طور صریح به این بحث پرداخته اند:

«وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ یَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى‏ جُیُوبِهِنَّ وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِنَّ أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی‏ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی‏ أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ أَوِ التَّابِعینَ غَیْرِ أُولِی الْإِرْبَهِ مِنَ الرِّجالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلى‏ عَوْراتِ النِّساءِ وَ لا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ ما یُخْفینَ مِنْ زینَتِهِنَّ وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمیعاً أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ؛(سوره 31نور)


و به زنان مؤمن بگو که چشمان خویش فروگیرند و شرمگاه خود نگه دارند و زینتهاى خود را جز آن مقدار که پیداست آشکار نکنند و مقنعه ‏هاى خود را تا گریبان فروگذارند و زینتهاى خود را آشکار نکنند، جز براى شوهر خود یا پدر خود یا پدر شوهر خود یا پسر خود یا پسر شوهر خود یا برادر خود یا پسر برادر خود، یا پسر خواهر خود یا زنان همکیش خود، یا بندگان خود، یا مردان خدمتگزار خود که رغبت به آن ندارند، یا کودکانى که از شرمگاه زنان بى‏ خبرند. و نیز چنان پاى بر زمین نزنند تا آن زینت که پنهان کرده‏اند دانسته شود. اى مؤمنان، همگان به درگاه خدا توبه کنید، باشد که رستگار گردید..


یا أَیُّهَا النَّبِیُّ قُلْ لازْواجِکَ وَ بَناتِکَ وَ نِساءِ الْمُؤْمِنینَ یُدْنینَ عَلَیْهِنَّ مِنْ جَلاَبِیبِهِنَّ ذلِکَ أَدْنى‏ أَنْ یُعْرَفْنَ فَلا یُؤْذَیْنَ وَ کانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحیماً؛(احزاب/59)

اى پیامبربه همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: جلبابها [روسرى ‏هاى بلند] خود را بر خویش فروافکنند، این کار براى اینکه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند بهتر است (و اگر تا کنون خطا و کوتاهى از آنها سر زده توبه کنند) خداوند همواره آمرزنده رحیم است.»
به نظر مى‏ رسد حکم وجوب حجاب در سال ششم هجرت تشریع گردید. شاهد بر آن، آیات سوره نور است که داستان معروف افک در آن آمده است. در همین زمان بود که منافقین و اراذل و اوباش در صدد برآمدند با ایجاد شایعه درباره زنان پیامبر (ص) و با درست کردن مزاحمت‏ها راهى براى زنان آزاده به بهانه کنیز انگاشتن آنها قلوب پیامبر(ص) و مسلمانان را جریحه‏دار بکنند. به دنبال این اوضاع و شرایط بود که خداوند آیات مربوط به پوشش را براى بازگویى به امت نازل فرمود.

البته باید توجه کرد که در اینجا به معنای معروف حجاب پرداخته ایم. و اگر بخواهیم دقیق تر سخن بگوییم باید بگوییم که این آیات پوشش بانوان را مطرح کرده است. و بحث حیاء و عفت، حکم ویژه همسران پیامبر (ص) مبنی بر پرده نشینی، و واجباتی که برای مردان در این زمینه وجود دارد، در آیات دیگر مطرح شده است.

 انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
Mk
۲۳:۲۹ ۲۶ شهريور ۱۴۰۱
خداوند به صورت مستقیم به نوع حجاب اشاره کرده؟
Iran (Islamic Republic of)
masoome
۱۳:۰۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
عالی بود لذت بردم
Iran (Islamic Republic of)
ام البنین دریس۱۱ساله از ابادان
۱۶:۱۰ ۲۲ اسفند ۱۴۰۰
چادرم ارثیه مادرم زهراست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۲ ۱۳ اسفند ۱۴۰۰
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۳ آذر ۱۴۰۰
l
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۵ ۲۹ تير ۱۴۰۰
خدایا ممنونم به من طعم شیرین حجاب را چشاندی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۹
توضیحات بسیار عالی جامعی داده شده،تشکر از زحماتتون
Iran (Islamic Republic of)
حسين
۲۱:۲۷ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
عالي
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۱۲ مهر ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ف
۱۹:۱۶ ۰۳ مهر ۱۳۹۹
متشکرم برای توضیحات شما❣
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۷:۵۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
اى پیامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنان بگو: «بکاهند بر خویشتن از جلب نظر کردن هایشان. این براى آنکه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند نزدیکتر است، و الله آمرزنده مهربان است.

جلابیب از ریشه جل و مشتق جلب شکل گرفته است و در آیات قرآنی کارکرد آن مشخص است:

وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُم بِصَوْتِکَ وَأَجْلِبْ عَلَیْهِم بِخَیْلِکَ وَرَجِلِکَ وَشَارِکْهُمْ فِی الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ وَعِدْهُمْ وَمَا یَعِدُهُمُ الشَّیْطَانُ إِلَّا غُرُورًا ﴿الإسراء: ۶۴﴾

و از ایشان هر که را توانستى با آواى خود بسوی خود جلب کن و با سواران و پیادگانت بر آنها بتاز و با آنان در اموال و اولاد شرکت کن و به ایشان وعده بده»، و شیطان جز فریب به آنها وعده نمى‌دهد.

پس مشتق جلب به معنای جلب کردن است و جلابیب رفتارهایی است که زنان برای تحریک و تهییج مردان از خود بروز می دهند. اینکه برخی آیه ۵۹ سوره احزاب را تحریف کرده و از جلابیب چادر و مقنعه ساخته اند نشان میدهد که ایشان هیچ تمایلی برای رجوع به قرآن و بررسی مشتقات جل و جلب در قرآن ندارند و بنابراین تحلیل و ادعایشان باطل و بی اساس است.
Iran (Islamic Republic of)
Nadiya
۱۵:۲۸ ۲۰ بهمن ۱۳۹۸
باشگاه خبر نگاران جوان خیلی کار خوبی کرده که در مورد حجاب تحقیق کرده یک سایت تو اینترنت و اینستا گرام گذاشته تا ما بخونیم و در باره ی حجاب بدونیم حتی از حجاب مجله و کتاب های زیاد و خوبی منتشر کرده از باشگاه خبرنگاران جوان بسیار مشکر و ممنونم ای کاش +ایه ی قران می گفت تو چه سوره هایی درباره ی حجاب گفته بسیار ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ماریا
۲۱:۲۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۸
مردا هم باید حجاب کنن
Iran (Islamic Republic of)
ساسان
۱۵:۳۷ ۱۳ مرداد ۱۳۹۸
جانم فدای رهبر
Germany
ناشناس
۱۳:۴۰ ۰۷ دی ۱۳۹۷
من درمورد این مسله حجاب می گم که هر که ارزش خودشو می دونه ارزش چیزا یی که خدا بهش داده رو می دونه حجاب میزنع
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۱ آبان ۱۳۹۷
حجاب تاج بندگی
Germany
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
برای حفاظت از اسلام ناب محمدی صلوات الله عليه باید به تمام وجوح اسلام توجه کنیم
United States of America
ناشناس
۲۱:۲۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
از این جور مطالب زیاد بگذارین واقعا به انسان ملاک میده و همین موضوع به نظر من میتونه باعث تسریع ازدواج در کشور بشه و این قفل رو باز کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۵ ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
اميدوارم بانوان محترم باحفظ حجاب وارزشهاي اسلامي ازحريم اسلام ناب محمدي صلوات الله عليه دفاع کنند
آخرین اخبار