رئیس انجمن علمی مامایی ایران عنوان کرد: متاسفانه در واحدهای مامایی، دیگر ماماها مسئولیت سلامت زنان و مادران باردار را بر عهده ندارند.

ناهید خداکرمی رئیس انجمن علمی مامایی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص نامه انجمن مامایی ایران به وزیر بهداشت درباره احیای مامای خانواده بیان کرد: در نسخه اولیه طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع قرار بود که هر تیمی شامل یک پزشک عمومی برای ارائه خدمات سلامت عمومی و یک ماما به منظور دادن خدمات به زنان در حوزه سلامت زنان و مادران باردار باشد که این مسئله در نسخه اولیه به روشنی ذکر شده بود.

وی ادامه داد: در پزشک خانواده روستایی این امر محقق شد به این صورت که ماماها در تمامی روستاهای ایران همگام با پزشکان عمومی در خدمت سلامت خانواده ها هستند. اما متاسفانه به مرور زمان در دولت های مختلف این برنامه دچار استحاله شد به این صورت که به مرور زمان سلامت زنان کمرنگ و نقش ماماها به فراموشی سپرده شد.

خداکرمی افزود: در طرح حاشیه شهرها یا طرح تحول بهداشت اکنون فردی به اسم ماما دیگر وجود ندارد و همه مراکز واحدهای مامایی تعطیل شده است و شخصی با عنوان مراقب سلامت مسئولیت سلامت کل خانواده را بر عهده دارد.

رئیس انجمن علمی مامایی ایران در خصوص آسیب های ناشی از وارد شدن مراقبین سلامت به حوزه مامایی تاکید کرد: مردم و به ویژه زنان دچار آسیب جدی شده اند. متاسفانه به مرور زمان مامای خانواده ابتدا به دستیار و سپس به مراقب سلامت تبدیل شد تا جایی که اکنون هم در پایگاه های سلامت و هم در مراکز جامع سلامت، دیگر واحد مامایی نداریم یا فقط تابلوی واحد مامایی را مشاهده می کنیم که ماما در آن اتاق به طور ویژه مسئول سلامت زنان و مادران باردار نیست.

خداکرمی تصریح کرد : طبق بند 16 سیاست های کلی خانواده که تاکید ویژه ای در آن بر سلامت باروری و فرزندآوری شده است و با اینکه در اهداف طرح تحول سلامت، بهداشت، سلامت مادران و سلامت باروری به روشنی ذکر شده، می بینیم که این خدمات به طور کلی به مراقبین سلامت واگذار شده است.

وی یادآور شد : ما به عنوان انجمن علمی مامایی ایران دوست داریم شرایطی فراهم باشد که هر خانواده ایرانی دسترسی به یک ماما داشته باشد. مثل آن چه که در روستاهای ما اتفاق افتاده است.

خداکرمی توضیح داد: از طرفی تغییر نام ماما به مراقب سلامت تبعات منفی در جامعه به همراه داشته به این صورت که زنان ایرانی هنگامی که به مراکز جامعه سلامت مراجعه می کنند، مشاهده می کنند که ماما در آنجا حضور ندارد و مراقب سلامت جایگزین ماما شده است. بنابراین به بخش خصوصی و خدمات تخصصی ارجاع داده می شوند که این سبب می شود اعتماد آنان از نظام سلامت شبکه و مراکز جامعه سلامت به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند.

وی در این رابطه گفت: تمامی این مسائل علاوه بر اینکه هزینه های زیادی را به بدنه نظام سلامت تحمیل می کند، سبب افزایش افراد غیر متخصص در این حوزه شده است.

رئیس انجمن علمی مامایی ایران همچنین گفت: ما در آینده حتما با عوارض ناگواری در حوزه سلامت زنان و مادران باردار مواجه می شویم. برای همین است که ما از شخص وزیر بهداشت تقاضا کردیم که هرچه سریعتر کمیته ای را به منظور ساماندهی سلامت زنان و مادران باردار در نظام شبکه تاسیس کند که خود ما نیز حاضریم بدون هیچ چشم‌داشت و بدون دریافت هزینه مالی و سندنویسی در این امر مشارکت داشته باشیم تا بتوانیم به وزارت بهداشت کمک کنیم تا طرح تحول در حوزه بهداشت به بهترین نحو به ثمر برسد.

خداکرمی عنوان کرد: مراقبین سلامت ممکن است در برخی از مراکز ماما هم باشند اما آنها به طور اختصاصی در خدمت زنان و مادران باردار نیستند و وظایف دیگری به آنها محول شده است.

رئیس انجمن علمی مامایی ایران یادآور شد: اکنون دولت سیاست های خانواده و جمعیتی را دنبال می‌کند و باید واحدی به نام سلامت باروری در مراکز احداث شود، این امر محقق نشده و علاوه بر اینکه واحدی برای سلامت باروری پیش بینی نشده واحد مامایی نیز حذف شده است و تنها تابلویی از آن به یادگار مانده است.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
پزشک پیشگیر
۰۱:۱۱ ۱۱ دی ۱۳۹۸
کاربر عزیز شیلا : اولا بچه های بهداشت هیچ نیازی ندارن ادعای ماما بودن کنن تا خدمات ارائه بدن به مراجعان چون به اندازه کافی سوادش رو دارن دوما اون طرف که شما با این لحن میگی بهداشت خونده انگار پزشکی رو تو چهار سال خونده چون تو درس های بهداشت عمومی از هر شاخه ای از علم علوم پزشکی یه مقداری خونده میشه . بچه های بهداشت بچه های مظلوم و با سوادی اند
Germany
شیلا
۰۱:۳۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
کاملا درست بود...طرف بهداشت خونده ادعای ماما بودن داره ولی اون مادر باردار روستایی که نمیفهمه این ماما نیست و به حرفش اعتماد میکنه و مشکلات بعدی...
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۰۱:۱۵ ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷
با این همه مشکلات و تست های قبل زایمان که وجود داره هیچ مامایی اون جایگاه علمی رو نداره که بررسی کنه و تشخیص درمانی بده حتی نسخه این کارشناسارو هیچ قرارداد بیمه ای هم پشتیبانی نمیکنه این وظیفه پزشک زنان و زایمان هستش و کار وزارت بهداشت کاملا کارشناسی شده هستش
Iran (Islamic Republic of)
مراقب سلامت
۲۱:۴۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
از نظر بنده باید در دانشگاه ها رشته بهداشت عمومی رو بسیار توانا بار بیاورند و خدمات مامایی ساده مثل پاپ اسمیر و کنترل عفونت ها و خدمات مربوط ب بارداری تدریس شود تا نیازی ب ماما نداشته باشیم و حضور پزشک کافی باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۷ ۲۸ دی ۱۳۹۶
توروخدا واسه ماماها یک کارجدی بکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۸ دی ۱۳۹۶
حال روحی خوبی ندارم. چقدر واسه ماما شدن واقعی زحمت کشیدم هیچ شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۰ ۲۶ آذر ۱۳۹۶
دراین طرح مادران بارداروزنان دارند فدا می شوند اصلا امکان ندارد یک ماما بتواند درکنارکارمامایی اینهمه فرایند نامربوط به همراه که هرکس دیگری نیز می تواند انجام دهد .یک نفر درهر تیم باید مسول زنان ومدران باشد تا زنان بتوانند به اواعتماد کنند .
Iran (Islamic Republic of)
چراغی
۲۰:۰۴ ۲۶ مرداد ۱۳۹۶
من مرقب سلامت هستم براساس برنامه‌ سامانه سیب مادر باردار توسط مراقب یک ارزیابی ابتدایی شده. حتما حتی بدون مشکل به پزشک مرکز و ماما ارجاع می شود.
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۲۳:۰۶ ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
سلام کاملا درسته با همه مزایای طرح تحول نقش ماما به عنوان مراقب مادر باردار، نادیده گرفته شده وبا وجود ماماي تحصیلکرده در مراکز بهداشتی مراقبت مادر باردار توسط غیر ماما انجام میشود که این امر باعث نارضایتی مادران و مراجعه آنان به متخصص زنان و افزایش هزینه آنان در بارداری میشود و برای بیمه ها هم هزینه ساز است
آخرین اخبار