تکنولوژی‌های نوین ارتباطی به همراه تحولات آن، بسیاری از کارکرد‌های خانواده را دچار اختلال کرده است. تحولاتی که خود منشا بروز دگرگونی‌های عمیق و اساسی در نوع روابط و ارزش‌های خانوادگی است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، سرهنگ احمدرضا فغانی رئیس پلیس امنیت عمومی مازندران گفت: امروزه ماهواره این ابر رسانه‌ی جمعی با نفوذ در حریم خلوت و خصوصی مردم، تبدیل به فرمانروای اجتماعی و فرهنگی شده تا فرهنگ و ارزش‌های جامعه غربی را به تدریج و بدون مقاومت جایگزین دغدغه و هویت کاربران خود کند.

وی افزود: این رسانه قدرتمند، امروزه بیش از پیش جایگاه ویژه‌ای را نزد خانواده‌های ایرانی پیدا کرده است، تکنولوژی‌های نوین ارتباطی به همراه تحولات آن، بسیاری از کارکرد‌های خانواده را دچار اختلال کرده است. تحولاتی که خود منشا بروز دگرگونی‌های عمیق و اساسی در نوع روابط و ارزش‌های خانوادگی است.

مواجهه مخاطبان ایرانی با برنامه شبکه‌های ماهواره‌ای آسیب‌هایی را برای افراد ایجاد می‌کند که در ذیل به برخی از آن‌ها به اختصار پرداخته شده است.

*ترویج خشونت:

مشاهده برنامه‌های ماهواره‌ای با فیلم‌های سینمایی و سریال‌ها که صحنه‌های خشونت آمیز به صورت مکرر نشان داده می‌شود و سهل و آسان نشان دادن کشتار، قتل و جنایت با سلاح سرد و گرم، ترس ببیننده را فرو می‌ریزد و در واقع هنگامی که بیننده ساعت‌های متوالی چنین برنامه‌هایی را می‌بیند، گویا در کلاس ترویج خشونت قرار می‌گیرد.

* سست شدن بنیان خانواده:

تماشای صرف و غیر نقادانه برنامه‌های متنوع ماهواره‌ای و مقایسه منفی خود با شخصیت‌ها و داستان‌های این برنامه ها، می‌تواند خوراک لازم برای ایجاد یک در گیری حسابی بین زن و شوهر را فراهم کند.

در واقع باید بپذیریم برنامه‌های ماهواره‌ای در فضا و جامعه دیگر ساخته شده، منطبق با هنجار‌ها و ارزش‌ها آن جامعه است که به طبع، برخی از این هنجار‌ها و ارزش‌ها، با جامعه ما تداخل دارد و حتی متضاد است.

حال اگر بخواهیم زندگی خود و همسرمان را با توجه به مشاهدات برنامه‌های ماهواره‌ای مقایسه، تفسیر و ارزیابی کنیم، خوب معلوم است که به در بسته می‌خوریم این در بسته می‌تواند منبع ناکامی، سرخوردگی و خشم ما را فراهم کند. در نتیجه باعث بروز تنش و درگیری در محیط خانواده شود.

مقایسه‌های ذهنی نادرست، انتظارات نامعقول، توجیهات اشتباه، نارضایتی بی مورد، حسادت، روابط پنهانی و.. در روابط همسران، همگی می‌تواند ناشی از تاثیر همین برنامه‌های ماهواره‌ای باشد.


*بلوغ زودرس:

دیدن برنامه‌های برخی شبکه‌های ماهواره‌ای موجب بلوغ زودرس کودکان می‌شود. اگر کودکان با صحنه‌های مبتذل و صحنه‌های تحریک کننده روبرو شوند، امکان بروز بلوغ زودرس و ادامه آن زمینه‌های خود ارضایی یا ارتباطات غیر اخلاقی برای آن‌ها فراهم می‌شود.


* بدحجابی:

وقتی همه افراد خانواده بدون کنترل و محدودیت، پای برنامه‌های ماهواره می‌نشینند که برای خانواده نمی‌باشد و بی حجابی و بی حیایی در آن موج می‌زند و هیچ حریمی در روابط زن و مرد نیست، کم کم حجاب به عنوان یک ضد ارزش تلقی می‌شود و زنان و دختران خانواده نسبت به پدیده حجاب، بی تفاوت شده و چشمان هوس باز هم با نگاهشان این روند را تشویق می‌کنند.


* افزایش دختران فراری:

یکی از کارکرد‌های سریال و فیلم‌های پخش شده در ماهواره این است که القا می‌کنند که آزادی دختران در خارج از خانه است و دختران جوانی که به صورت سنتی در خانه می‌باشند با محدودیت‌هایی روبرو هستند. در فیلم‌های پخش شده از سوی ماهواره نشان می‌دهند که دخترانی که از خانواده فاصله گرفته اند، موفق‌تر و خوشبخت ترهستند.

* افت تحصیلی:


تماشای مفرط بر نامه ها‌ی ماهواره‌ای آن هم تا پاسی از نیمه شب، باعث کاهش عملکرد آموزشی و تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان می‌شود. به طوری که در کلاس درس دائما چرت می‌زنند و وقت کمی را برای انجام تکالیف درسی و آموزشی خود می‌پردازند و همچنین افراد بزرگسال نیز در محیط کار با مواردی، چون تاخیر، غیبت و اهمال درکار روبرو می‌شوند که باعث افت عملکرد شغلی آنان می‌شود.

* تهدید سلامت جسمانی:


تماشای مفرط برنامه‌های ماهواره‌ای باعث ایجاد سکون و بی حرکتی در بینندگان آن می‌شود که این خود می‌تواند زمینه‌های سردرد شدید، گردن درد، اختلالات خواب، خشک شدن چشم‌ها و اضافه وزن را فراهم سازد.

*افزایش مصرف گرایی:


 زمان زیادی از برنامه‌های ماهوار‌های به تبلیغات کالا‌های مختلف اختصاص یافته است. بیشتر این تبلیغات برمحور کالا‌های بهداشتی، آرایشی و مد است که مخاطب را به خرید آن ترغیب می‌کند.

*تبلیغات ضد دینی واسلامی:


شبکه‌های متعدد در زمینه تبلیغ وهابیت تکفیری و علیه شیعه، ترویج مسیحیت، ترویج مذاهب خرافی مثل شیطان پرستی و بهائیت، تبلیغ سکولاریزم و القای شخصی بودن دین و ایجاد شک و تردید حتی در بین مسلمانان فعالیت می‌کنند.


*اعتیاد به ماهواره:

متاسفانه اعتیاد به ماهواره مثل اعتیاد به مواد مخدر به یکی از بیماری‌ها و بحران‌های عصر ما تبدیل شده است و ارزش‌های اخلاقی و خانوادگی را تهدید می‌کند.

انتهای پیام/آ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.