از جمله راهکارهایی که آموزه های دینی در برابر انسان قرار می دهد که در گرفتاری های شک و دودلی و تردید انسان را نجات دهد، «استخاره» است.

نظر مراجع درباره استخاره برای ازدواجبه گزارش خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ازدواج یکی از مراحل بسیار مهم در زندگی همه ما است. و معمولا برای انتخاب هم دچار مشکل و دو دلی می شویم. در اینجا است که به سراغ استخاره می رویم و این که آیا اصلا استخاره برای ازدواج جایز هست یا نه؟

از جمله راهکارهایی که آموزه های دینی در برابر انسان قرار می دهد که در گرفتاری های شک و دودلی و تردید انسان را نجات دهد، «استخاره» است. در این معنا استخاره عملی است که انسان در صورتی که در انجام و یا ترک امری دچار تردید شود و به هیچ وجهی نتواند انتخاب کند، بدان متمسک می شود و در واقع معنای آن نیز همان طلب خیر از خداوند در آن امر مخصوص است. و البته زمانی استخاره جایگاه پیدا می کند، که بعد از تحقیق و مشورت صورت گیرد.

«استخاره» در لغت به معناى «طلب خیر از خداوند کردن» است؛ خداوندى که جهان آفرینش در قبضه قدرت اوست، آفریدگارى که سرنوشت تمام موجودات جهان از او سرچشمه مى گیرد و مى تواند بنده خود را با نیکی ها رهبرى نماید.

معناى این نوع استخاره این است: هنگامى که انسان مى خواهد کارى را انجام دهد لازم است با نهایت دقّت و توجّه، تمام مقدّمات کار را تا آن جا که ممکن است فراهم سازد و از آنچه موجب ضرر و زیان است بپرهیزد، سپس از صمیم قلب از خداوند بخواهد او را در این راه موفّق کند و نفع و خیر نصیب او سازد. خلاصه این که، وقتى انسان دست به یک کار بزرگ مى زند و سرانجام کار روشن نیست، پس از انجام کارهاى لازم که در پیشرفت او دخالت دارد، باید در این حال خدا را بخواند، و از او بطلبد که وى را در این کار از هر نظر پیروز گرداند و او را در رسیدن به مقصود رهنمون گردد.

این همان استخاره به معناى «طلب خیر از خدا کردن» است که روایات صحیح و معتبرى دارد. این نوع استخاره نه احتیاج به قرآن دارد و نه تسبیح، بلکه یک توجّه باطنى است که انسان مى تواند هر روز دهها مرتبه آن را انجام دهد.

«استخاره» از جمله مباحثی است که با همه روشنی آن بعضاً افراد در آن دچار اشتباه می شوند و راه و چاه را از هم تشخیص نمی دهند.

زندگی دارای پستی و بلندی های بسیاری است و موقعیت های حساس و مهم در تصمیم گیری های مهم زندگی برای همه پیش می آید. و برای جوانترها بیشتر. به همین دلیل پدر و مادر و سالخورده های با تجربه از نزدیکان جوان با در نظر گرفتن مصلحت وی او را همواره راهنمایی می کنند. مشاوره با افراد با تجربه و با بصیرت حکم عاقلانه ای است که می تواند انسان را در تنگناهای زندگی راهنمایی کند. ولی بعد از اینکه از مشورت با بزرگان فارغ شد و به نتیجه نرسید، شایسته است که استخاره نماید.

در روایات مى خوانیم: «مَا إسْتَخَار اللّهَ عَبْد مُؤْمِنُ الإخَار اللّهُ لَهْ؛ هیچ بنده باایمانى از خداوند طلب خیر نکرد، مگر این که خداوند خیر را براى او فراهم ساخت!»

نتیجه این گونه استخاره این نیست که انسان تردید خود را به وسیله استخاره رفع کند، بلکه غرض از آن این است که پس از انجام تدابیر صحیح، از خداوند خیر و نفع بخواهد و ناگفته پیداست هیچ موحّدى نمى تواند تأثیر خواست و کمک خداوند را در هیچ امرى انکار کند و در وسعت قدرت او شکّ و تردید نماید. این توجّه، به انسان باایمان نیرو و توان مى بخشد که در برابر مشکلات کارها ایستادگى کند و با تکیه کردن به نیروى لایزال الهى پیش رود.

البته لازم است پیش از استخاره جهات زیر در نظر گرفته شود:
1ـ استمداد از عقل و فکر: خداوند بر بندگان منّت گذارده و آنها را با نیروى عقل مجهّز ساخته است. عقل مى تواند در بسیارى از موارد سرانجام کار را از نظر سود و زیان روشن سازد و تشخیص دهد کدام یک از انجام و ترک، مصلحت است; در این موارد هرگز استخاره به تسبیح و قرآن مورد ندارد.

۲ـ مشورت با افراد مطّلع: اسلام بقدرى به مسأله مشورت اهمّیّت داده که آن را از علائم ایمان دانسته است. قرآن مجید مى فرماید: «وَ اَمْرُهُمْ شُورى بَیْنَهُمْ[شوری/۳۸] و کارهایشان به صورت مشورت در میان آنهاست» و نیز خداوند به پیامبر خود دستور مى دهد که در کارهاى مهم با یاران خود مشورت کند: «وَ شاوِرْهُمْ فِى الاَمْرِ[ال عمران/۱۵۹] (ای پیامبر) در امور با آنان مشورت نما!» در این صورت هرگاه نظر قاطعى از افراد با تجربه در کارى ابراز گردید، دیگر موردى براى استخاره باقى نمى ماند.

امّا در صورتى که ابهام کار از طریق عقل خود انسان و از راه مشورت گشوده نشد و مطلب ابهام و پیچیدگى پیدا کرد، در این موقع انسان در حالت تحیّر و تردید فرو مى رود و یک حال بلاتکلیفى، توأم با ناراحتى براى او پدید مى آید.

نظر مراجع درباره استخاره برای ازدواج

براى انجام کارهاى خود تأمل و دقت لازم است و با فکر کردن راه حل مناسب را پیدا کنید؛ ولی چنانچه از این طریقبه نتیجه نرسیدید، با انجام مشورت خود را از تحیر خارج کنید و اگر از طریق مشاوره با اهل فن و خبره در آن مورد نیز به نتیجه نرسیدید و همچنان بر تحیر باقى ماندید، نوبت به استخاره مى‌رسد؛ در هر صورت الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد، ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.

زندگی جوان دارای پستی و بلندی های بسیاری است و موقعیت های حساس و مهم در تصمیم گیری های مهم زندگی برای همه پیش می آید. و برای جوانترها بیشتر. به همین دلیل پدر و مادر و سالخورده های با تجربه از نزدیکان جوان با در نظر گرفتن مصلحت وی او را همواره راهنمایی می کنند. مشاوره با افراد با تجربه و با بصیرت حکم عاقلانه ای است که می تواند انسان را در تنگناهای زندگی راهنمایی کند.

1.رهبر انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): سعى کنید براى انجام کارهاى خود ابتدا تأمل و دقت کند و با فکر کردن راه حل مناسب را پیدا کنید و چنانچه از این طریق به نتیجه نرسیدید، با انجام مشورت خود را از تحیّر خارج کنید و اگر از طریق مشاوره با اهل فن و خبره در آن مورد نیز به نتیجه نرسیدید و همچنان بر تحیر باقى ماندید، نوبت به استخاره مى‌رسد؛ در هر صورت الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.

2. آیت الله سیستانی: اشکال ندارد و واجب نیست . عمل به آن نیز واجب نیست.

3. آیت الله مکارم شیرازی: استخاره نوعی مشورت با خداوند است، بدین معنی که اگر انسان در انجام یا ترک کاری مردّد شود ابتدا در اطراف آن فکر و اندیشه می کند اگر به نتیجه ای رسید طبق آن عمل می کند و گرنه با افراد کاردان و با تجربه و آگاه در مورد آن مشورت می کند اگر به نتیجه رسید طبق آن عمل می کند در غیر این صورت از طریق استخاره با خداوند مشورت نموده و مطابق آن عمل می نماید. عمل به استخاره واجب نیست، ولی حتی الامکان مخالفت نشود. مگر این که مدّت قابل ملاحظه ای تأخیر بیندازد و بعد اقدام کند.

4. آیت الله علوی گرگانی: برای ازدواج و امثال آن در صورتی می توان استخاره کرد که مشورت و تحقیق انجام گیرد و همچنان دچار تردید باشید و در این صورت استخاره مانعی ندارد و عمل به استخاره وجوب اخلاقی دارد یعنی اگر عمل نکند و ضرر کند خود او مقصر است البته اگر قصد اهانت و بی توجهی به استخاره را داشته باشد گناه کرده است.

5. آیت الله شاهرودی: برای ازدواج می توان استخاره نمود و تفصیل آن در کتب مختصه ذکر شده است و مخالفت با استخاره ممکن است موجب پشیمانی شود.

 

پی نوشت ها:
1. وسائل‏الشیعه، جلد8، صفحه 79.
2. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله خامنه ای(دام ظله).
3. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله سیستانی(دام ظله).
4. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله).
5. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله علوی گرگانی(دام ظله).
6. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله شاهرودی(دام ظله).

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسعود موسی پور
۰۳:۰۲ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
سایت شما خیلی خوب است که استخاره معتبر دارد .
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۲۳:۰۹ ۰۸ بهمن ۱۴۰۲
ازدواج چطور میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۴ ۱۹ شهريور ۱۴۰۲
ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۲ ۳۱ مرداد ۱۴۰۲
چند سال پیش من برای ازدواج استخاره کردم و بد اومد
ولی من ازدواج کردم و بعد ده سال همچنان پشیمونم ک چرا اونروز ب استخاره ام توجه نکردم...چون خدا این روزای من رو میدید....
Iran (Islamic Republic of)
نازی
۰۱:۱۱ ۱۲ تير ۱۴۰۲
برای ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
سهام
۰۲:۳۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۱
درباره ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۴:۲۵ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
سلام‌برای‌ازدواج‌یه‌استخاره‌واسم‌بگیرین‌خوبه‌یابد
France
ناشناس
۲۳:۴۲ ۰۲ اسفند ۱۴۰۰
سلام به حضور شما ببخشید میتونید من و راهنمایی کنید من یک بار برای اینکه به عشقم برسم استخاره گرفتم تو دو راهی قرار گرفته بودم کسی نبود برا من استخاره بگیره بعد قرآن رو که باز کردم ایه ۸۳ تا ۹۰ سوره عمران که تو صفحه ای بود من باز کردم بعدش من نمیدونم الان استخاره ای رو که گرفتم خوبه یا بد میشه راهش و به من بگید میشه بگید اون ایه که اومده خوبه یا بد
Austria
ناشناس
۱۸:۱۱ ۲۷ بهمن ۱۴۰۰
من به خاطر استخاره بد جواب منفی دادم هنوزم گاهی که یادش میفتم پشیمون میشم از کارم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۲ ۱۵ آبان ۱۴۰۰
من برای ازدواجم استخاره کردم خوب
آمد ازدواج کردم به شدت پشیمانم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۷ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
واقعا 0-0
من یه چیزی پیدا کردمکه خودم میتونم از قران بگیرم و از طریق حرف اول اون آیه بفهمم چیه نتیجه استخاره
اصلا این استخاره ها واقعین یا نه ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محمدعلی
۱۰:۱۲ ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
استخاره در مورد ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
محمدعلی
۰۸:۴۱ ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
برای ازدواج استجاره ببینم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۹ ۱۷ تير ۱۴۰۰
من دختری دوست دارم استخار کردم بد امده چیکار کنم وصلت کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۸ ۰۹ فروردين ۱۴۰۰
سلام برنامه خداوند من برای ازدواج پسرم محمد رسول و عروس بهاره استخاره میگیرم خوب است یا نه
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۰۲:۳۸ ۰۹ فروردين ۱۴۰۰
با سلام خدمت شمت در استخاره حتما باید با تحقیق پیش رفت .
استخاره تنها جایز نیست اول از عقل در جایی که بر سر دو راهی قرار گرفتید استخاره کنید.
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۲۱:۳۹ ۱۴ دی ۱۳۹۹
ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
ندا
۰۹:۱۰ ۲۶ مهر ۱۳۹۹
میخوام کسی که دوستش دارم ازدواج میکنم اونم نیت ازدواج داره با من
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۲۳:۲۴ ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۶:۴۲ ۲۰ تير ۱۳۹۹
من در یک مورد نمیتونستم تصمیم بگیرم، با اطرافیان مشورت کردم کاملا نا امیدم کردن، اما استخاره زدم؛ استخاره زدن بلد نبودم اما از صمیم قلبم از خدا خواستم از طریق قرآن با من حرف بزنه، عاجزانه ازش خواستم راهی نشونم بده، قرآن رو باز کردم و آیه ای که به چشمم خورد این بود: صبر کن!
و من صبر میکنم و راضیم به رضای خدا
برام دعا کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۱ ۲۳ مرداد ۱۳۹۸
ازدواج
Iran (Islamic Republic of)
ستاره
۰۱:۱۳ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
ازدواج با عشقم تا چند روز دیگ
آخرین اخبار