به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ مرصع پلو یکی از غذاهای محلی استان فارس (شهر شیراز) بوده که حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، E ، K ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹، B۱۲ ، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، منیزیم، منگنز، فسفر، آهن، فیبر، کلسیم، پروتئین، اسید فولیک، سلنیوم، روی (زینک)، قند، اسید چرب امگا ۳، اسید آمینه تریپتوفان و زآگزانتین است.
برای بررسی خواص مرصع پلو و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است، با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین خواص مرصع پلو اظهار کرد: اسید آمینه تریپتوفان موجود در این غذا نقشی موثر در ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش دارد؛ این هورمون شادی و نشاط را در افراد ایجاد و اضطراب، استرس و افسردگی را برطرف میکند.
بیشتر بخوانید: معجزه گیاهان دارویی در رفع هیجانات عصبی/ اضطراب و استرس را با دمنوشهای گیاهی متوقف کنید
وی درباره خواص دیگر مرصع پلو بیان کرد: این غذا تاثیری چشمگیر در بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی دارد بنابراین حافظه را تقویت و از ابتلای افراد به آلزایمر و پارکینسون جلوگیری میکند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: مرصع پلو به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر و سلنیوم استخوانها و دندانها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در اشخاص جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: کاربردیترین روشهای رفع استرس و اضطراب/ احساس شیرین آرامش را با به کارگیری این ترفندها تجربه کنید
عظمایی تاکید کرد: مرصع پلو به علت وجود پروتئین فراوان نقشی موثر در تقویت عمومی، افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن دارد، بنابراین این غذا برای ورزشکاران به ویژه بدنسازان بسیار مفید است.
وی تصریح کرد: مرصع پلو به علت داشتن اسید فولیک، آهن و ویتامین B۱۲ تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد بنابراین کمخونی را رفع میکند، این غذا برای زنان باردار و جنین بسیار مناسب است.
بیشتر بخوانید: ۹ ترفندی موثر در پیشگیری از آلزایمر
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: مرصع پلو به علت وجود ویتامین A، سایر ویتامینها و املاح معدنی بینایی را تقویت و از ابتلای افراد به آب مروارید (کاتاراکت) و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا) جلوگیری میکند، این غذا تاثیری چشمگیر در شادابی و طراوت پوست و مو دارد.
عظمایی یادآوری کرد: مرصع پلو به علت داشتن منیزیم فراوان از بروز بیماریهای قلبی و عروقی در افراد پیشگیری میکند، این غذا به علت وجود ویتامینهای A ، C ، E و زآگزانتین خاصیت آنتیاکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
برنج ایرانی ۷۰۰ گرم
پودر سبوس برنج نصف قاشق غذاخوری
فیله مرغ ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط ۲ عدد
نمک، پودر زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
کشمش پلویی ۸۰ گرم
زرشک پلویی ۱۲۰ گرم
خلال بادام و پسته از هر کدام ۷۵ گرم
هویج درشت رنده شده پنج تا ۶ قاشق غذاخوری
عسل ۲ تا سه قاشق غذاخوری
زعفران دَمکرده نصف لیوان
آب یک لیوان
روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
سیبزمینی برای تهدیگ یک عدد
کنجد برای تهدیگ به مقدار لازم
- نخست پیازها را نگینی خُرد کنید و با روغن تفت دهید سپس فیله مرغ را به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید.
- نمک، پودر زردچوبه و فلفل سیاه را به فیله مرغ بیفزایید.
- مواد را به خوبی تفت دهید.
- آب را به مواد اضافه و صبر کنید تا مواد به خوبی بپزد.
- ماهیتابه را با کمی روغن چرب کنید.
- هویج درشت رنده شده و کشمش پلویی را درون ماهیتابه بریزید و تفت دهید.
- زرشک پلویی را هم درون ماهیتابه بریزید و تفت دهید.
- عسل را به مواد درون ماهیتابه اضافه کنید.
- خلال بادام و پسته را جداگانه تفت دهید.
- برنج را که از قبل با آب و کمی نمک خیس کردهاید، بگذارید تا بجوشد.
- پس از نیمپز شدن برنج آن را آبکش کنید.
- قابلمهای را بردارید و درون آن کمی روغن بریزید.
- مقداری کنجد کف قابلمه بپاشید.
- سیب زمینی را به شکل حلقهای خُرد کنید و روی کنجدها بگذارید.
- نصف برنج آبکش شده را به همراه پودر سبوس برنج درون قابلمه بریزید.
- فیله مرغ را روی برنج بگذارید و بقیه برنج را به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
- آب مرغ را اطراف برنج بریزید سپس صبر کنید تا برنج به خوبی دَم بکشد.
- پس از پختن برنج، آن را داخل دیس بکشید و با خلال بادام و پسته، زرشک و کشمش پلویی، هویج درشت رنده شده و زعفران دَمکرده آن را تزئین کنید.
- برای تهیه مرصع پلو میتوان خلال پوست پرتقال را جایگزین هویج درشت رنده شده کرد.
انتهای پیام/