به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، درحال حاضر قریب به یک قرن از حاکمیت خاندان آل سعود بر عربستان سعودی سپری میشود و طی این مدت هیچیک از حکام این خاندان در طول تاریخ از هیچ تلاشی برای ترویج وهابیت در قاره سیاه دریغ نکرده است. این تلاشهای مذبوحانه سعودی به ویژه در سایه حکمرانی ملک سلمان بیش از پیش تشدید شده است.
منطقه شرق آفریقا از جمله مناطق مهم قاره آفریقاست که از دهه ۱۹۶۰ مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت و دولتمردان این کشور، در راستای تبلیغ وهابیت توجه خاصی به کشورهای اوگاندا، تانزانیا و کنیا داشتند. اقدامات تبلیغی عربستان در دهههای هفتاد و هشتاد، با موجی از خشونت و افراطی گری علیه مسلمانان شرق آفریقا همراه بود. سعودیها با تلاش خود برای ترویج وهابیت در نقاط مختلف آفریقا ازجمله شرق آفریقا حملات تبلیغاتی شدیدی را علیه شیعیان در نقاط مختلف کلید زدند. در واقع، استراتژی اصلی و اساسی سعودیها در آفریقا همواره مبتنی بر گسترش اندیشههای خشن وهابیگری بوده است.
بیشتر بخوانید: وقتی شیعیان عربستانی در سکوت مجامع جهانی سلاخی میشوند
نتایج ترویج وهابیت در کشورهای آفریقایی از جمله کشورهای کنیا، اوگاندا و تانزانیا وقوع اقدامات خشونت آمیز از سوی پیروان این فرقه ضاله را به دنبال داشته است و درست به همین دلیل است که رسانههای سعودی برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت این اقدامات، علیه جمهوری اسلامی ایران دست به فرافکنی زده و میزنند. این رسانهها به منظور سرپوش گذاشتن بر گسترشِ خشونت ورزیِ ناشی از ترویج وهابیت، مدعی اقدام ایران در گسترش تشیع در کشورهای آفریقایی هستند؛ حال آنکه ظهور و تقویت تشیع در قاره سیاه دارای ریشه داخلی و نه خارجی بوده است.
این ادعای سازمان یافته رسانههای سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران برای سرپوش گذاشتن بر نتایج وخیم گسترش وهابیت در کشورهای آفریقایی درحالی است که ایران هیچ وقت پشت سر گسترش تشیع در آفریقا نبوده است. اما در مقابل، همانگونه که پیشتر گفته شد، عربستان سعودی فعالیتهای زیادی را در مسیر گسترش وهابیت در قاره سیاه انجام میداد و میدهد.
به عنوان نمونه، پیشتر استراتژی عربستان اعطای بیش از ۳ هزار بورسیه تحصیلی دانشگاههای عربستان سعودی به مسلمانان کشورهای کنیا، تانزانیا و اوگاندا بود. در واقع، عربستان در تلاش بود تا نسل جدیدی از روحانیان وابسته به خود را که در دانشگاههای این کشور به خصوص دانشگاه مدینه تحصیل کرده اند، در رأس جماعات اسلامی این کشورها قرار دهد تا بدین ترتیب، موقعیت خود را در آفریقا هر چه بیشتر مستحکم سازد.
عربستان سعودی در طول دههای گذشته به منظور تأثیرگذاری بر افکار و اندیشههای موجود در کشورهای آفریقایی و به ویژه کشورهای شرق آفریقا صدها میلیارد دلار هزینه کرده است. خاندان آل سعود در طول سالیان متمادی گذشته پروژههای زیادی را از جمله ساخت مدارس، مساجد و مکانهای فرهنگی و ... کرده اند تا در پوشش آنها اقدام به ترویج وهابیت و تأثیرگذاری سوء بر اندیشه آفریقاییها کنند. اینها بخشی از سلسله اقدامات سعودیها برای ترویج وهابیت در آفریقا محسوب میشود.
این در حالی است که تشیع، عادی و طبیعی در آفریقا گسترش یافته است و جمهوری اسلامی ایران اساسا پشت این قضیه نبوده است. در طول قریب به ۴ دههای که از پیروزی انقلاب اسلامی سپری میشود، هیچیک از مقامات جمهوری اسلامی ایران سخنی از تلاش برای گسترش تشیع در کشورهای آفریقایی مطرح نکردند، چراکه اساسا گسترش تشیع در این کشورها در زمره سیاستهای جمهوری اسلامی نبوده است. تشیع در کشورهای آفریقایی خود به صورت خودجوش و بر اساس خواسته ساکنان این کشورها گسترش یافته است.
با تمامی این ها، درحال حاضر، عربستان سعودی بیش از ۷۰ شبکه ماهوارهای دینی به زبانهای مختلف دارد که مطالب تفرقه انگیز را در فضای منطقه و آفریقا منتشر میکند تا بدین ترتیب زمینههای گسترش وهابیت در قاره سیاه را فراهم آورد. سعودیها علاوه بر سرمایه گذاریهای گسترده در کشورهای آفریقایی برای ترویج وهابیت، مبلغان زیادی را نیز در همین راستا به این کشور اعزام کرده اند.
طبق آخرین گزارش ها، در حال حاضر علاوه بر شیخها و ائمه جمعه و جماعات وابسته به عربستان که اغلب در دانشگاههای عربستان تحصیل کرده اند، دهها مبلغ وهابی اعزامی از عربستان به طور رسمی به تبلیغ وهابیت مشغول بوده و از ریاض حقوق ثابت دریافت میکنند. این مبلغان، در مساجد و مدارس اسلامی کشورهای شرق آفریقا به صراحت به تبلیغ وهابیت پرداخته، در مراسم و مناسبتهای دینی نیز به ستایش از آیین وهابیت میپردازند.
آل سعود بسیاری از فعالیتهای خود در راستای ترویج وهابیت در کشورهای آفریقایی را در پوشش فعالیتهای سازمانی تحت عنوان «رابطه العالم الاسلامی» انجام میدهد. این سازمان جهانی با بیش از ۵۰ سال فعالیت در مکه مکرمه واقع شده است. این سازمان، طی دو دهه اخیر، با صرف هزینههای هنگفت، دهها باب واحد مسکونی برای شیخها و علمای وهابی یا متمایل به وهابیت، در شهرها و روستاهای شرق آفریقا احداث نموده است و به طور غیر مستقیم در حال ترویج وهابیت در قاره سیاه است.
از سوی دیگر، مقامات سازمان رابطه العالم الاسلامی هر سال، تعداد زیادی از کتابها و مجلات اسلامی چاپ عربستان را در مساجد و مدارس اسلامی سراسر کشورهای آفریقا توزیع میکنند. این نشریات به دو دسته تقسیم میشوند؛ بخش قابل ملاحظهای از این کتاب ها، مربوط به آیین وهابیت است و مبلغان وهابی سعی میکنند با این کتابها به معرفی این فرقه پرداخته و آن را میان مسلمانان تبلیغ کنند.
از دیگر اقدامات عربستان در جذب شیوخِ صاحب نفوذِ کشورهای آفریقایی به آیین ضاله وهابیت، پرداخت وامهای بلاعوض و یا با اقساط دراز مدت به آنها است. در واقع، سازمان رابطه العالم الاسلامی تلاش میکند با سوء استفاده از فقر مسلمانان در آفریقا، رهبران مسلمان این کشورها را به هر طریق، از جمله تطمیع و پرداخت مبالغ نقدی قابل ملاحظه به سمت خود جذب کند.
تمامی موارد یاد شده تنها بخشی از سلسله تلاشهای مذبوحانه رژیم سعودی برای ترویج وهابیت در کشورهای مختلف آفریقایی به ویژه در شرق آفریقا محسوب میشود؛ این درحالی است که رسانههای وابسته به عربستان سعودی با پیگیری یک خط مشی مشخص، عامل کشمکشهای مذهبی در کشورهای آفریقایی را فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در راستای ترویج تشیع، معرفی میکنند!
منبع: مهر
انتهای پیام/