بیماران خاص از جمله بیماران کلیوی باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند، شکی نیست. این بیماران محدودیت مصرف پروتیین از نوع گیاهی یا حیوانی دارند و مصرف تخم‌مرغ، انواع گوشت، شیر، ماست، پنیر و حبوبات باید در آن‌ها محدود شود.

بیماران کلیوی در معرض تهدید آنفلوانزابه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر سوزان ثانوی با تاکید بر اینکه یکی از گروه‌های بیماران خاص، مبتلایان به مشکلات کلیوی هستند گفت: بیشتر بیماران کلیوی را مبتلایان به دیابت و فشار خون تشکیل می‌دهند.

دلایل ضعف ایمنی بدن در بیماران کلیوی
وی با تاکید بر اینکه قند بالا در بیماران دیابتی، در درازمدت باعث ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شود گفت: وقتی قند در بیماران بالا باشد، زمینه برای جذب انواع ویروس‌ها و میکروب‌ها در بدن آن‌ها فراهم می‌شود. متخصص بیماری‌های کلیوی با اعلام اینکه بیماران دیابتی به صورت کلی به ضعف سیستم ایمنی دچار هستند گفت: وقتی بیماران دیابتی به مشکلات و بیماری‌های کلیوی مبتلا شوند، ضعف سیستم ایمنی بدن آن‌ها تشدید می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه بیماران مبتلا به دیابت در معرض انواع تهدید‌ها قرار دارند گفت: وقتی بیماران دیابتی به مشکلات کلیوی دچار می‌شوند، مواد زاید و سموم در بدن آن‌ها احتباس یا انباشته می‌شود و امکان دفع مواد زاید از طریق کلیه‌ها کاهش می‌یابد که همین معضل، آسیب‌پذیر شدن آن‌ها در برابر بیماری‌هایی همچون آنفلوانزا را تشدید می‌کند.

خانم دکتر ثانوی با اشاره به اینکه وقتی بیماران کلیوی به مرحله دیالیز یا پیوند اعضا می‌رسند، سیستم ایمنی بدن‌شان به دلیل مصرف دارو‌های مهارکننده، آسیب‌پذیرتر می‌شود گفت: بیماران دیالیزی به دلیل اینکه باید به صورت مستمر به دستگاه دیالیز وصل شوند، سیستم عروقی بدن آن‌ها باز است و همین امر باعث می‌شود نسبت به جذب ویروس یا میکروب آسیب‌پذیرتر باشند.

دلایل در معرض بیماری قرار گرفتن بیماران خاص
وی با اعلام اینکه بیماران دیالیزی ناچار هستند برای عمل تصفیه خون در هفته چند روز به مراکز درمانی مراجعه کنند گفت: از آنجا که میکروب یا ویروس همراه با بیماران در مراکز درمانی وجود دارد، امکان ابتلا به برخی بیماری‌ها در بیماران کلیوی افزایش می‌یابد. به ویژه آن که در مراکز درمانی، انواع افراد مبتلا به بیماری‌های میکروبی یا ویروسی برای معالجه می‌آیند و بیماران دیالیزی خواه یا ناخواه با این افراد در ارتباط هستند و از این طریق در معرض خطر قرار می‌گیرند.

این متخصص داخلی با تاکید بر اینکه دیالیز، سیستم ایمنی بدن مبتلایان به نارسایی کلیوی را ضعیف می‌کند گفت: به همین دلیل ناچار هستیم دائم دارو‌هایی برای بیماران کلیوی تجویز کنیم که سیستم ایمنی بدن آن‌ها را تقویت کند.

وی با اعلام اینکه بیماران کلیوی باید به صورت مستمر دارو‌های تقویتی و انواع ویتامین‌ها را مصرف کنند تا بدن آن‌ها تقویت شود گفت: با این حال نمی‌توانیم مانع ابتلای این بیماران به آنفلوانزا یا دیگر بیماری‌های ویروسی یا میکروبی بشویم.

لزوم تزریق واکسن در بیماران خاص
خانم دکتر ثانوی از مبتلایان به بیماری‌های ریوی، کلیوی یا کبدی خواست در ابتدای فصل پاییز واکسن آنفلوانزا تزریق کنند گفت: واکسن باعث می‌شود سطح ایمنی بیماران خاص مقداری بالا برود تا نسبت به یک ویروس یا میکروبی که همیشه به صورت معمول همه‌گیر می‌شود، واکسینه شوند. البته تزریق واکسن بدین معنا نیست که هرگز به آنفلوانزا مبتلا نمی‌شوند، بلکه مبتلا می‌شوند، اما بیماری به اندازه‌ای ضعیف یا خفیف است که برای بیماران خاص خطرناک نیست و جان آن‌ها را تهدید نمی‌کند.

وی افزود: نکته مهم در مورد مبتلایان به بیماری‌های خاص مانند کسانی که طحال ندارند، مبتلایان به انواع بیماری‌های خونی، نارسایی کلیه، دیالیز، بیماران قلبی یا نوزادان و خانم‌های باردار که سیستم ایمنی بدن آن‌ها ضعیف است یا کسانی که نوزاد زودرس دارند، پیشگیری از طریق تزریق واکسن است.

متخصص بیماری‌های کلیوی ویروس و میکروب را به عنوان عاملی برای انتقال عفونت یا سموم بدن اعلام کرد و گفت: اگر بیماران خاص به موقع واکسن تزریق کنند، امکان سوار شدن عفونت روی ویروس یا میکروب کاهش می‌یابد. به عبارت بهتر مبتلایان به بیماری‌های خاص از جمله کلیوی و دیالیزی به دلیل دفع نشدن مواد زاید و سموم بدن، همواره موادی در بدن‌شان جریان دارد که سوار میکروب یا ویروس می‌شوند و آن بیماری را تشدید می‌کنند.

ضعف سیستم ایمنی بدن و شدت بیماری‌های
خانم دکتر ثانوی تاکید کرد: مهم‌ترین عاملی که باعث می‌شود بیماران خاص در انواع سرطان‌ها، بیماری‌های کلیوی، کبدی، دیابتی و... در نتیجه ابتلا به آنفلوانزا آسیب جدی ببینند، ضعف سیستم ایمنی بدن آن‌ها است.

وی با اعلام اینکه سمومی که در بدن بیماران کلیوی انباشته می‌شود، باعث مهار مغز استخوان می‌شود گفت: این اتفاق عملکرد گلبول‌های سفید را مختل می‌کند. البته تعداد گلبول‌های سفید کاهش نمی‌یابد، بلکه بر عملکرد مغز استخوان تأثیر منفی می‌گذارد.

متخصص بیماری‌های کلیوی با اشاره به اینکه این افراد هیچ مشکلی از نظر تعداد گلبول‌های سفید ندارند گفت: به دلیل سمومی که در بدن به ویژه خون مبتلایان به نارسایی کلیه وجود دارد، نمی‌توانند مانند یک فرد طبیعی نسبت به بیماری‌ها واکنش نشان بدهند.

وی با اعلام اینکه در بیماران خاص، رده‌های خونی مختل و پلاکت‌های خون با مشکل روبه‌رو می‌شوند گفت: با وجود اینکه تعداد گلبول‌های سفید در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه خوب است، اما این گلبول‌ها عملکرد خوبی ندارند، زیرا محیط یا به عبارت بهتر بدن بیمار کیلوی، محیط خوبی برای عملکرد گلبول‌های سفید نیست و نمی‌توانند خوب عمل کنند.


دلایل شدت و وخامت انتقال بیماری به دیالیزی‌ها
خانم دکتر ثانوی در پاسخ به اینکه وقتی دیالیز اتفاق می‌افتد، بیماران کلیوی نباید مشکلی داشته باشند، اما شما هم‌چنان از مشکلات این بیماران می‌گویید، چرا بیماران دیالیزی هم‌چنان مشکل دارند گفت: دستگاه دیالیز، سموم را هنگام کار و تصفیه خون دفع می‌کند، اما نمی‌تواند عملکرد ۱۰۰ درصدی داشته باشد. مهم‌تر اینکه بیمار دیالیزی به محض آن که به دستگاه دیالیز متصل می‌شود، بخشی از سموم بدن‌اش دفع می‌شود، اما، چون کلیه به صورت مستمر کار نمی‌کند، از همان لحظه که از دستگاه دیالیز جدا می‌شود، انباشته شدن سموم در بدنش آغاز می‌شود. در نتیجه تا زمانی که بار دیگر به دستگاه دیالیز متصل شود، سموم زیادی در بدن‌اش انباشته شده، زیرا این سموم به وسیله دستگاه طبیعی بدن یعنی کلیه، دفع نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه یک بیمار مبتلا به نارسایی کلیه به طور معمول در هفته سه بار باید به دستگاه دیالیز متصل شود گفت: بیمار کلیوی هر بار قبل از آن که خودش را به دستگاه دیالیز برساند، سموم بدن‌اش افزایش یافته و به مرز هشدار رسیده که در این شرایط امکان ابتلا به بیماری‌های عفونی همچون آنفلوانزا زیاد است.

متخصص بیماری‌های کلیوی بهترین اقدام در خصوص بیماران مبتلا به نارسایی کلیه را عمل پیوند دانست و گفت: عمل پیوند کارآیی کلیه را باز می‌گرداند، اما به دلیل آن که بیماران پیوندی ناچار هستند به صورت دائم دارو‌های خاصی برای مهار سیستم ایمنی برای حمایت از کلیه جدید مصرف کنند، در نتیجه سیستم ایمنی بدن آن‌ها به دلیل مصرف همین دارو‌های خاص ضعیف می‌شود. به عبارت بهتر اگرچه با پیوند کلیه، عمل تصفیه خون و بی‌نیازی به دستگاه دیالیز اتفاق افتاده، اما دارو‌هایی که مصرف می‌شود، میزان عفونت و احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها از جمله آنفلوانزا را در آن‌ها افزایش می‌دهد.

راهکار‌هایی برای جامانده‌ها از واکسن آنفلوانزا
وی در پاسخ به اینکه اکنون بسیاری از بیماران خاص واکسن آنفلوانزا تزریق نکرده‌اند، این قبیل بیماران چه کار کنند گفت: بهترین راهکار استفاده از دارو‌های مخصوص مقابله با آنفلوانزا است. البته بهترین روش آن است که از دارو‌های گیاهی استفاده شود، زیرا عوارض بسیار کمتری دارند.

خانم دکتر ثانوی با اشاره به اینکه زنجبیل و دارچین از جمله گیاهانی است که بیماران خاص می‌توانند استفاده کنند گفت: بهتر است این گیاهان به اشکال مختلف مصرف شود، اما کسانی که توان مصرف این گیاهان را به هر دلیل ندارند، باید بدانند که این گیاهان اکنون به صورت کپسول تولید می‌شود و هم کارخانه‌های داروسازی در داخل کشور و هم کارخانه‌های داروسازی درخارج از کشور آن‌ها را تولید می‌کنند.

وی با اعلام اینکه داروی «ایکایناسه» یکی از مهم‌ترین دارو‌هایی است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن تجویز می‌شود گفت: این دارو در سراسر جهان تولید می‌شود و تأیید جهانی شده و اکنون نیز بیماران ویروسی یا میکروبی از آن استفاده می‌کنند. اکنون این دارو بدون هیچ مشکلی تجویز می‌شود و حتی بیماران مبتلا به «زونا» نیز از این دارو استفاده می‌کنند. همچنین داروی دیگری به نام «اکی‌هر» در ایران تولید می‌شود که به بیماران توصیه می‌شود آن را مصرف کنند تا مقاومت آن‌ها را در برابر ویروس‌هایی همچون آنفلوانزا افزایش دهد.

رژیم غذایی مناسب بیماران کلیوی
متخصص بیماری‌های کلیوی در پاسخ به اینکه آیا بیماران کلیوی به ویژه مبتلایان به نارسایی مزمن کلیوی، برنامه غذایی خاصی دارند گفت: در اینکه بیماران خاص از جمله بیماران کلیوی باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند، شکی نیست. این بیماران محدودیت مصرف پروتیین از نوع گیاهی یا حیوانی دارند و مصرف تخم‌مرغ، انواع گوشت، شیر، ماست، پنیر و حبوبات باید در آن‌ها محدود شود. اسید اوریک بیماران مزمن کلیوی در بیشتر موارد بالاست، بنابراین نباید غذا‌هایی که اسید اوریک را بالا می‌برد، مصرف شود. البته مصرف ممنوع نیست، بلکه محدودیت در اندازه مصرف دارند.

خانم دکتر ثانوی با تاکید بر اینکه ایجاد محدودیت و ممنوعیت به خاطر رفاه حال و سلامت و خطر بیشتر بیماران است گفت: هنگامی که سموم بدن بیماران کلیوی افزایش یابد، مشکلاتشان بیشتر می‌شود، زیرا بدن آن‌ها بستر مناسبی برای ورود انواع ویروس‌ها و میکروب‌ها می‌شود.

وی در پاسخ به اینکه هنگام شیوع آنفلوانزا، تجویز دارو یا رژیم غذایی متفاوتی برای بیماران کلیوی تجویز می‌شود گفت: برای فصل عفونت و ابتلا به آنفلوانزا، تجویز دارو یا رژیم غذایی بیماران خاص با دیگر مبتلایان به سرماخوردگی یا آنفلوانزا یکی است و هر آن چه که برای بیماران عادی محدود است، برای بیماران خاص نیز ممنوع است البته باید دارو‌ها و رژیم خاص خودشان را نیز رعایت کنند.

متخصص بیماری‌های کلیوی تاکید کرد: بهترین تجویز من به تمامی بیماران از جمله بیماران خاص، استفاده از دارو‌های گیاهی است و انتظار دارم زنجبیل و دارچین را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

تأثیر آلودگی هوا بر مبتلایان آنفلوانزا
وی در خصوص آلودگی هوا هشدار داد و گفت: آلودگی هوا بر بیماران خاص مبتلا به آنفلوانزا تاثیرات خطرناک‌تری دارد. وقتی وارونگی هوا اتفاق می‌افتد، اکسیژن هوا نیز جای خود را به گاز‌های مسموم می‌دهد و هنگامی که انسان وارد این هوای آلوده می‌شود، هنگام تنفس به اندازه کافی اکسیژن به بدن‌اش نمی‌رسد و اکسیژن کم باعث تضعیف بدن انسان می‌شود، در نتیجه مردم نمی‌توانند در برابر هر نوع ویروس یا عفونت مقابله کنند.

خانم دکتر ثانوی با اشاره به اینکه اصل بر این است که دستگاه گردش خون، اکسیژن کافی به اعضای بدن برساند گفت: اگر سطح اکسیژن در خون به هر دلیل از جمله آلودگی هوا کاهش یابد، سیستم ایمنی ضعیف می‌شود که در نتیجه گلبول سفید خوب عمل نمی‌کند، آنتی‌بادی به خوبی تشکیل نمی‌شود که در کاهش سلامت و ابتلا به بیماری مؤثر است.

منبع: زندگی آنلاین

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.