به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والایی درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِذْ قَالُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ عَلَىٰ بَشَرٍ مِنْ شَیْءٍ ۗ قُلْ مَنْ أَنْزَلَ الْکِتَابَ الَّذِی جَاءَ بِهِ مُوسَىٰ نُورًا وَهُدًى لِلنَّاسِ ۖ تَجْعَلُونَهُ قَرَاطِیسَ تُبْدُونَهَا وَتُخْفُونَ کَثِیرًا ۖ وَعُلِّمْتُمْ مَا لَمْ تَعْلَمُوا أَنْتُمْ وَلَا آبَاؤُکُمْ ۖ قُلِ اللَّهُ ۖ ثُمَّ ذَرْهُمْ فِی خَوْضِهِمْ یَلْعَبُونَ
و آنها خدا را آن گونه که باید، نشناختند که گفتند: خدا بر هیچ کس از بشر کتابی نفرستاده. بگو: کتاب توراتی را که موسی آورد و در آن نور (علم) و هدایت خلق بود چه کسی بر او فرستاد که شما آیات آن را در اوراق نگاشته، بعضی را آشکار مینمایید و بسیاری را پنهان میدارید و آنچه را شما و پدرانتان نمیدانستید به شما آموختند؟ بگو: خداست (که رسول و کتاب فرستد)، سپس آنها را بگذار تا به بازیچه خود فرو روند.
فایل صوتی تلاوت آیه ۹۱ سوره انعام
امام صادق (ع) میفرمایند: کسی که گمان کند خدا را میشناسد، از راه خیالبافی در دلش مشرک است. کسی که پندارد خدا را به نام و بدون معنی شناخته، به نقص خدا اقرار کرده؛ زیرا اسم پدیده است (و دوام و بقایی ندارد).
هر کس که پندارد نام و معنی را میپرستد، برای خدا شریک قرار داده است. هر کس پندارد که معنا را میپرستد، به وصفی که آن را درک نمیکند، چیزی را اراده کرده که از ذهن او غایب است. هر کس پندارد که صفت و موصوف را میپرستد، توحید را نابود ساخته؛ زیرا صفت غیر موصوف است.
بیشتر بخوانید
هر کس که پندارد موصوف را به صفت نسبت میدهد، بزرگ را کوچک ساخته و چنانچه بایست، اندازه و میزان خدا را رعایت نکرده است
گروهی از یهود با این که به نزول وحی بر حضرت موسی (ع) عقیده داشتند، امّا از سر لجاجت میگفتند:خداوند بر هیچ پیامبری کتابی نازل نکرده است.
این آیه میفرماید:حرف شما با عقیده شما تناقض دارد. اگر خداوند بر هیچکس وحی نمیفرستد، پس تورات را که به آن عقیده دارید چه کسی نازل کرده است؟
۱-فرستادن پیامبران و کتب آسمانی، لطفی از سوی خدا به بندگان است. کسانی که آنان را انکار میکنند، در واقع منکر لطف، رحمت و حکمت الهی اند. «ما قَدَرُوا اللّهَ»
۲-به شبهاتی که القا میشود، باید پاسخ داد. «قالُوا ... قُلْ»
۳-تورات اصلی، نور و هدایت بوده است. «نُوراً وَ هُدیً»
۴-در تورات مطالبی بوده که علمای یهود آنها را کتمان کرده اند. «تُخْفُونَ کَثِیراً»
۵-مبلّغان دینی باید بدون مصلحت اندیشی بی مورد، معارف و حقایق مکتب را برای مردم بیان کنند. «ما قَدَرُوا اللّهَ ... تُخْفُونَ کَثِیراً»
۶-بدون وحی، دست انسان از معارف بسیاری کوتاه است. «عُلِّمْتُمْ ما لَمْ تَعْلَمُوا»
۷-وظیفهی انبیا، ابلاغ است، نه اجبار. «قُلِ اللّهُ ثُمَّ ذَرْهُمْ»
۸-احتجاج باید به قدر ضرورت باشد نه بیشتر. این آیه که خود نوعی احتجاج است میفرماید:اکنون که نمیپذیرند آنان را رها کن. «ذَرْهُمْ»
انتهای پیام/