به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از کیدنی استونز، سنگ کلیه یکی از دردناکترین بیماریهایی است که مبتلایان درد آن را با مواردی همچون آزار دهنده، غیرقابل تحمل، عذاب آور، وارد شدن ضربات چاقو به پهلو، و بدتر از زایمان طبیعی توصیف میکنند.
تنها در ایالات متحده سالانه یک میلیون نفر به دلیل درد شدید مرتبط با سنگ کلیه به طور اورژانسی به اتاق عمل میروند. درد شدید سنگ کلیه ریشه ۲ هزار ساله دارد به طوری که در کتب بجا مانده قدیمی نیز علائم این بیماری گزارش شده است.
گام نخست در بروز درد کلیه این است که یک سنگ مسیر کلیه را مسدود میکند. در این حالت مسیر ارسال ادرار به مثانه متوقف شده و در نتیجه آن پروگزیمال، کلیه و سیستم جمع آوری حالب دچار اتساع میشود. این اتساع منجر به فعال شدن رشتههای عصبی درد شده و تمامی شبکه عصبی که در زیر مخاط در لگن کلیه، کالیس، کپسول و حالب قرار دارد، فعال میشود.
در این حالت درد شدید در بیمار بروز کرده به طوری که ممکن است فرد از شدت درد به خود بپیچد. علائم رایج سنگ کلیه شامل موارد ذیل میشود:
۱- درد شدید و تیز در پهلوها و پشت و زیر دندهها
۲- دردی که به بخش پایینی شکم و کشاله ران منتقل میشود.
۳- دردی که به صورت متناوب بروز کرده و از جنبه شدت شامل نوسان است.
۴- درد یا احساس سوزش در زمان دفع ادرار
از نشانههای کمتر رایج درد کلیه میتوان به تغییر رنگ ادرار به قهوه ای، قرمز یا صورتی؛ ادرار کدر یا بد بو، نیاز دائمی به دفع ادرار، مراجعه مکرر به توالت و دفع میزان کم ادرار، حالت تهوع یا استفراغ و تب و لرز اشاره کرد.
با مشاهده علائم ذیل مراجعه به پزشک در اسرع وقت ضروری است:
۱- درد شدید به طوری که تنها فرد میتواند در یک حالت بخصوص بنشیند.
۲- درد همراه با حالت تهوع و استفراغ
۳- درد به همراه تب و لرز (که میتواند ناشی از عفونت باشد)
۴- مشاهده خون در ادرار
۵- سختی در عمل دفع ادرار
از عواملی که میتواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد افزایش دهد میتوان به سابقه خانوادگی، کم آبی بدن، رژیمهای غذایی خاص مانند رژیمهای غنی از پروتئین، چاقی، و بیماریهای گوارشی و عمل جراحی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/