قطره ای آب کیمیا است؛ اما برخی از محصولات کشاورزی با آب بَری بالا به بحران آب دامن می زنند که می طلبد تدابیر مناسبی برای رفع آن صورت گیرد.

تصور کنید یک روز را بدون آب سپری کنید. آن روز تمام فکر شما به این سمت معطوف می‌شود که چه مواردی می‌تواند به کم آبی بیشتر دامن زند؟

مشکلی که شاید طی سال‌های اخیر از آن با عنوان کم آبی یاد می شد؛ اما اگر به آن رسیدگی نشود به بحران آب تبدیل می‌شود؛ زیرا کمبود بارش‌ها و ۲ دهه خشکسالی، باعث شده سطح آب در چاه ها، قنوات، رود‌ها و چشمه‌ها کم شود و بسیاری از مناطق کشور از جمله استان کرمان را با بحران شدید آب مواجه کند.

 

 

کم آبی

 یکی از بخش های مهمی که سرعت کم آبی را طی سال های اخیر بیشتر کرده،  بخش کشاورزی است. بخشی که خود هم از مهم ترین بخش ها محسوب می شود.

 از طرفی عطش زمین های کشاورزی از سال های قبل بیشتر شده است و  سیراب کردن زمین ها،  نگرانی ها برای کم آبی را بیشتر می کند و از سوی دیگر تامین مواد غذایی به تولید محصولات کشاورزی بستگی دارد. 

حالا مسئولان حوزه جهاد کشاورزی برای مصرف بهینه آب، طرح های مختلفی از جمله: طرح های آبیاری نوین و  طرح تغيير الگوی کشت در استان کرمان را اجرا کرده اند.

 سود و فروش بهتر، کشاورزان را به  تولید محصولات آب بر راغب می کند 

طرح تغيير الگوی کشت، طرحی است که می تواند راهگشای مشکل کم آبی در استان باشد؛ اما  زیاد مورد استقبال کشاورزان قرار نگرفته است.

به سراغ کشاورزانی می رویم که هنوز هم کشت محصولات جالیزی را به غلات ترجیح می دهند.

هندوانه

آقای محمدی از کشاورزان شهرستان ارزوئیه گفت: گرچه شرایط گندم چند سالی بهتر شده است؛ اما فروش و سود هندوانه برایم بهتر است و راستش را بخواهید به آب بر بودن این محصول فکر نمی کنم.

محصولات قانع به آب، جایگزینی مناسب برای محصولات آب بَر 

آقای فلاح از کشاورزان شهرستان بردسیر که طرح الگوی کشت را اجرا کرده و گل محمدی را به عنوان کشت جایگزین سیب زمینی انتخاب کرده است، از خوبی‌های این طرح برایمان گفت: حدود ۶ سال است زمین ۲ هکتاری خود را به کشت گل محمدی اختصاص داده ام.

او می‌گوید: در مجموع شرایط گل محمدی با توجه به کارخانه‌هایی که در بردسیر وجود دارد، خوب است و مشکل فروش نداریم.

گل محمدی

به گفته فلاح در بخش آب هم با توجه به نیاز کم آبی بوته گل محمدی، مدیریت خوبی انجام می‌شود و آب کم‌تر استفاده می‌شود.

بیش از ۱۶ هزار هکتار از اراضی کرمان به کشت محصولات کم آب اختصاص یافت 

محمد خیراندیش، رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت: شهرستان‌هایی که در شمال استان کرمان، بیشترین زراعت در آن‌ها صورت می‌گیرد، شامل: ارزوئیه، بافت و بردسیر است.

او می‌گوید: یونجه محصول آب برعلوفه‌ای بیشتر در شهرستان‌های شرقی استان کرمان، به ویژه ریگان و نرماشیر کشت می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت: بیشترین سطح زیرکشت محصولات آب بر را یونجه با حدود ۳۰ هزار هکتار در شمال استان به خود اختصاص داده است.

خیراندیش، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان

به گفته او محصولات جالیزی بهاره و تابستانه، مانند: هندوانه و خربزه نیز جزو محصولات آب بر در استان کرمان هستند که در شهرستان ارزوئیه بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ هکتار هندوانه کشت می‌شود که در سال‌های مختلف سطح زیر کشت این محصول متفاوت است.

خیراندیش می‌گوید: در خصوص جایگزینی این محصولات، برنامه مدون به تفکیک هر شهرستان موجود و درحال اجرا است.

او گفت: طبق آمار ۲ ساله اخیر تا قبل از شروع کشت‌های بهاره، بیش از ۱۶ هزار هکتار سطح زیرکشت محصولات پُر آب با محصولات کم آب بر نظیر ارقام متوسط رَس (کشت‌های آخر زمستان) و زودرس، شامل: ذرت، ارقام جدید پنبه، کلزا و سایر دانه‌های روغنی و... جایگزین شده است.

توسعه کشت های گلخانه ای راهی برای بهینه سازی مصرف آب 

یکی از راه حل‌هایی که می‌تواند در بخش کشاورزی، مسبب صرفه جویی آب شود، استفاده از کشت‌های کم آب و کشت جایگزین است که در شمال استان کرمان، بیشتر کشت دانه‌های روغنی، غلات و گل محمدی جایگزین محصولات آب بر شده است.

مهدی لطفعلی زاده، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت: در بخش محصولات باغی کم آب، گل محمدی یکی از موفق‌ترین و پربازده‌ترین محصولات در شمال استان کرمان بوده است.

به گفته او ۴ هزار و ۴۲۸ هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در شمال استان کرمان وجود دارد که سالانه ۷ هزار و ۲۳۴ تُن گل‌محمدی از این باغات برداشت می‌شود.

لطفعلی زاده می‌گوید: یکی از محصولات کم آبی که می‌تواند جایگزین محصولات پرآب در شمال استان کرمان شود، گیاهان دارویی است که تاکنون ۲ هزار و ۹۸ هکتار به این محصولات اختصاص یافته است که سالانه بیش از ۹۷ هزار تن از آن‌ها محصول برداشت می‌شود.

زعفران هم از جمله محصولاتی است که به آب کم قناعت می‌کند؛ بنابراین در سال‌هایی که آب کیمیا است به لیست محصولات جایگزین اضافه شده است.

زعفران

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت: سطح زیرکشت زعفران در استان کرمان، بیش از هزار و ۶۰۰ هکتار است که متوسط عملکرد این محصول ۲.۵۳ کیلوگرم در هکتار می‌باشد.

به گفته او شمال استان کرمان در ترویج تولید محصول کم آب زعفران، مقام پنجم کشور را به خود اختصاص داده است.

لطفعلی زاده می‌گوید: یکی دیگر از مهم‌ترین برنامه‌های ما برای صرفه جویی در مصرف آب، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای شامل: خیار، گوجه، فلفل، بادمجان و ... با بهره وری بالا است.

به گفته او تاکنون کشت محصولات گلخانه‌ای در شمال استان کرمان، ۲ هزار و ۱۱۸ هکتار بوده که قرار است  این طرح توسعه پیدا کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت: برای احداث گلخانه‌ها تسهیلات به متقاضیان پرداخت می‌شود.

کشت گلخانه ای

به سراغ شهرستان بردسیر یکی از مناطق موفق در کشت محصولات جایگزین پرآب رفتیم. شهرستانی که با نام گل‌های محمدی بیشتر شناخته می‌شود.

حیدر آبادی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر گفت: کشت‌های کم آب در شهرستان بردسیر، شامل گیاهان دارویی، گل محمدی و توسعه گلخانه‌ها است.

گیاهان دارویی

او می‌گوید: تاکنون در شهرستان بردسیر، بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ هکتار گل محمدی و گیاهان دارویی کشت شده است.

به گفته او حدود ۴۰ هزار مترمربع گلخانه با انواع کشت توت فرنگی، گوجه، گل رز و... اجرا شده است که جایگزین مناسبی برای محصولات آب بر از قبیل هندوانه است.

گزارش از مرضیه کریمی افشار

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
وطن دوست
۱۸:۴۵ ۱۴ تير ۱۴۰۱
جنوب استان کرمان مردم هیچ راهی برای درآمد و گذران زندگی جز کاشت محصولات جالیز ندارن اگه نگران آب بر بودن این محصولات هستید زمینهای کشاورزی اونها را مجانی تحت آبیاری نوین قرار دهید در غیر این صورت این بهره برداری غیراصولی همچنان ادامه دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ارسلان پناهی
۲۲:۰۳ ۱۲ تير ۱۴۰۱
اول چاههای بدون مجوز باید خاموش بشن هرننه قمری رسیده خودسرانه زمین سوراخ کرده رایگان آب برداشت میکنه دوم بجای اینکه یکنفر سود کنه ده نفر ضرر بیاین محصولات درصدی صادرکنید مثلا هرکشاورز از ده تن محصول مجوز صادرات یک تن محصولش داشته باشه تابقیه ضررنکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۱۲ تير ۱۴۰۱
هشدار هشدار
جناب رئیس جمهور به خاطر خدا به داد استان لرستان برسید
غارت آب در دو شهرستان این استان بیداد می کند به خداقسم مافیای غارت آب شکل گرفته مردم آب آشامیدنی ندارند
آنوقت هزاران هکتار به کشت سیب زمینی اختصاص یافته
به خصوص در شهرستان های الشترو دلفان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۱۲ تير ۱۴۰۱
متاسفانه مهندسین ما تجربه میدانی ندارند و حرفهای غیر عملی می زنند مثال میگویند برنج اب بر ولی ذرت اب بر نی در صورتی ما با کرت بندی زمین و حوضچه ای کردن زمین و کار با تراکتور مصرف اب در زمین به حد اقل رسانده با سه اینج اب و خاموشی ۴ساعته حدود ۳هکتار یا بیشتر برنجکاری میشه کرد وحتی خاموشی هم میشه بیشتر داشت ولی در ذرت کاری قطره ای معمولا بخار اب بالا وهدر رفت اب بدون برگشت خیلی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
باز محصولاتی که خورده میشه هیچی یه سری محصولات کشاورز رو زمین می مونه و دولت برای خریدش اقدامی نمیکنه و از بین میره!!! این یعنی هدررفت بی رحمانه آب!!!!
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۰۸ ۱۲ تير ۱۴۰۱
اینقدر خودتون رو محدود و محدودتر نکنید !!! باید بخش آبخیزداری کشور مورد باز بینی قرار بگیره و به حرکتش شتاب بیشتری داد
بجای اینکه به کشاورز یا هر تولید کننده دیگر هی بگین این کار رو نکن و اون کار رو بکن کمی پول خرج کنید و با کمک از دانشمندان دلسوز خودمون راه حل اساسی برای مشکلات پیدا کنید...
کمی به اکتشافات و اختراعات گذشته فکر کنید !!! اکثریت راهی برای حل مشکلات بودن!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۱۲ تير ۱۴۰۱
کاملا درست گفته اید و شما اقای مهندس که مثلا هندوانه را اب بر نام برده اید شما اکه توجه کنید گندم حدود کمش ۷ماه در زمین مستقر و با این کم بارشی ها حداقل هفته ای یک بار اب می خواهد ولی هندوانه کلا اگه نشاءای کاشته بشه ۳ماه بیشتر اسقرار ندارد واگه کشاورز رعایت بکند ابری زیادی ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
ناشناس ۱۳:۳۳، ما که گندم کاریم ، محض اطلاع شما دیم کاری البته تو استان پرآب لرستان. کاشت هندوانه اشتباه صددرصد است
Iran (Islamic Republic of)
امیر سامانی
۱۴:۳۱ ۱۳ تير ۱۴۰۱
من نمیفهمم کاشت هندونه و گندم چه ربطی بهم دارن، گندم گیاه پاییزه س و هندونه بهاره، کاشت هندونه موقعی انجام میشه که گندم درو میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۱۲ تير ۱۴۰۱
آب هست اما ول است
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۲:۳۰ ۱۲ تير ۱۴۰۱
به نظرم بایستی استان سطح بندی بشن مشخص کنند هر استان چه محصول کشاورزی میتونه کشت کنه اگر یکه محصول دیگر کشت کردن کشاورز جریمه کنن نصف آی مملکت سر کشت بیش از حد هندوانه از بین میره تا کی قرار این کار بکنیم من موندم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۱۲ تير ۱۴۰۱
اگر به روش کاشت هندوانه و گندم در ایران توجه شود که اولی قطره ای و بعدی غرقابی ه‍ست مشخص میشه که اتفاقا مصرف آب برای هندوانه
Iran (Islamic Republic of)
قنبر
۱۱:۵۹ ۱۲ تير ۱۴۰۱
محض خدا کاری بکنید نظارت نیست منطقه رو بخشکی محض رسیده سالی 50متر اب پاینی کشیده میشود اون اقایی که چند هکتار گرفته زیر شلتوک با اب غرقابی تا 5ماه این اب شبانه روز بدون وقفه روی زمین است شب که میشه در موتورخونه راقفل میکنه پمپاز روشن وصاحب زمین خونه استراحت میکنه اب هم هرجا رفت ... بخاطر اون جایگاهی که قسم خوردید وفردا باید جواب بدید جلو این ریخت وپاش را بگیرید مردمخیلی از منطقه مرودشت اب شور مصرف میکنند ولی اطراف روستاهای نقش رستم برخلاف اخطار مسولین هدر اب بیداد میکنه چون نظارت نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۲ تير ۱۴۰۱
با آب 10 هکتار گندم میشه 30 هکتار هندوانه به صورت سیستم قطره‌ی کشت کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۲ تير ۱۴۰۱
محصولات اب بر باید فقط در گلخونه ها تولید بشن