رونمایی از موشک راهبردی بردبلند و نقطهزن «خرمشهر ۴»، رونمایی از «پهپاد مهاجر ۱۰» و رونمایی از سامانه تاکتیکی پدافند هوایی بردبلند «آرمان» و بردکوتاه «آذرخش»، در کنار تجهیز سازمان رزم ارتش با ۲۰۰ فروند پهپاد بردبلند، پیوستن «ابومهدی» به سبد موشکی یگانهای دریایی نیروهای مسلح و تجهیز هوافضای سپاه به موشکهای «خرمشهر» و «حاج قاسم» از جمله اقدامات وزارت دفاع در زمینه افزایش توان نیروهای مسلح در حوزه رزم هوایی در سال گذشته است. اقداماتی که البته به این حوزه محدود نشد و با رونمایی و الحاق ناوشکن «دیلمان» و ارتقای توان موشکی یگانهای دریایی ارتش و سپاه با الحاق موشک کروز «ابومهدی»، توجه این وزارتخانه به تقویت پشتوانه دفاعی نیروی دریایی راهبردی جمهوری اسلامی را هم نشان داد.
به موازات این فعالیتها، نتایج موفقیتآمیزی از پیشبرد برنامههای صنعت فضایی در وزارت دفاع نیز رسانهای شد که پرتاب ماهواره «مهدا» و نانوماهوارههای «کیهان ۲» و «هاتف ۱» از مهمترین آنهاست. کارنامه وزارت دفاع در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد افزایش اقدامات امیر آشتیانی و معاونانش در بخش دیپلماسی دفاعی و امنیتی، بر کاهش تمرکز این وزارتخانه به افزایش کمّی رونمایی از دستاوردهای تازه نظامی و علمی منجر نشده است.
موشک «همهکاره و موثر»
چهارم خرداد همزمان با سالگرد آزادسازی خرمشهر خبر رونمایی از موشک راهبردی برد بلند و نقطهزن «خرمشهر ۴» روی خروجی رسانهها قرار گرفت. یکی از پیشرفتهترین موشکهای طراحیشده سازمان هوافضای وزارت دفاع که برد آن ۲ هزار کیلومتر و مجهز به سرجنگی از نوع شدیدالانفجار با وزن ۱۵۰۰ کیلوگرم است. این موشک برای ایجاد قابلیتهای تاکتیکی، به یکی از پیشرفتهترین موتورهای سوخت مایع تجهیز و به گونهای طراحی شده است که موتور در مخزن سوخت قرار گیرد تا باعث کاهش طول موشک به حدود ۱۳ متر شود. سرجنگی این موشک با طول حدود ۴ متر، یکی از اثربخشترین سرجنگیهای تولیدشده که قابلیت حمل بیش از یک تن مواد آتشبار را داراست. سرعت بالای اصابت سرجنگی به هدف، باعث میشود سیستمهای پدافندی دشمن قادر به تشخیص، رهگیری و اقدام برای انهدام سرجنگی را از دست بدهند. تفاوت این موشک با سایر نسلهای قبلی تأمین دقت نقطهزنی در فاز میانی (پرواز بالای جو) است.
موشک «خرمشهر ۴»
مؤسسه واشنگتن در گزارشی تحلیلی که ترجمهای از آن در رسانههای ایرانی منتشر شد با اشاره به رونمایی از موشک «خرمشهر ۴» نوشت: «خرمشهر تنها موشک بالستیک ایرانی با برد بیش از ۲ هزار کیلومتر نیست و آخرین نیز نخواهد بود، اما به نظر میرسد با توجه به قابلیت حمل «بار به برد»، یکی از همهکارهترین و موثرترین موشکهاست. با بلوغ طرح خرمشهر، ایران همچنین پتانسیل موشک بالستیک میانبرد (IRBM) را دارد که بزودی میتواند پایگاههای هوایی و دریایی استراتژیک ایالات متحده در دیگو گارسیا در اقیانوس هند را که در حدود ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتری نزدیکترین خط ساحلی ایران قرار دارد، تهدید کند. مهمتر از آن، فناوری توسعهیافته برای خرمشهر ممکن است نشاندهنده پیشرفت قابلتوجهی به سوی توسعه یک موشک قارهپیما (ICBM) باشد. صنعت موشکی ایران باید به راحتی قادر باشد برد خرمشهر را تا این فاصلهها گسترش دهد.»
«پهپاد استثنایی»
آغاز سومین سال فعالیت دولت سیزدهم نیز با رونمایی از «پهپاد مهاجر ۱۰» در ۳۱ مرداد همزمان با روز صنعت دفاعی و با حضور رئیسجمهوری همراه شد؛ مهاجر ۱۰ تازهترین عضو خانواده پهپادهای مهاجر است که پیش از این با نمونههایی همچون «مهاجر ۲»، «M ۲ N»، «مهاجر ۴» و «مهاجر M-۶» سبد محصولات پهپادی را تنوع بخشیده بود و حالا مهاجر ۱۰ با بیشینه مداومت پروازی ۲۴ ساعت در ارتفاع ۷ هزار متری و با شعاع عملیاتی ۲ هزار کیلومتری از تولید یک پهپاد «استثنایی» حکایت میکند. مهاجر ۱۰ قابلیت نصب تجهیزات مخابراتی و راداری هم دارد و میتواند نقش هواپیمای شناسایی را ایفا کند. بیشینه ظرفیت سوخت «مهاجر ۱۰»، ۴۵۰ لیتر و بیشینه وزن محموله آن ۳۰۰ کیلوگرم است. حداکثر سرعت این پهپاد ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت است و قابلیت حمل انواع مهمات و بمبهای «قائم»، «الماس» و «دستواره» را داراست. مهاجر ۱۰ به سامانههای جنگ الکترونیک و اشراف اطلاعاتی نیز مجهز است.
«پهپاد مهاجر ۱۰»
تجهیز سازمان رزم ارتش با ۲۰۰ فروند پهپاد برد بلند
۳۱ فروردین ۱۴۰۲ در چند نقطه کشور مراسمی برای تحویلدهی بیش از ۲۰۰ فروند انواع پهپادهای راهبردی برد بلند ساخت وزرات دفاع و ارتش برگزار شد. انواع پهپادهای راهبردی از جمله «ابابیل ۵» و «ابابیل ۴»، «آرش»، «جت کرار»، «دهم شهریور»، «اخگر»، «سوییچ بلِید»، «هما» و پهپادهای دریاپایه و عمودپرواز با مأموریتهای متفاوت شناسایی، انهدامی، رزمی، ضدرادار، پرسهزن، رهگیری هوایی، مقابله با اهداف متحرک و ثابت با ویژگی سطح مقطع راداری پایین، فهرست این ۲۰۰ فروند پهپاد را تکمیل کردند که به سازمان رزم ارتش ملحق شد. پهپادهایی که اغلب با تغییرات در سامانه پیشران و سامانه هدایت، کنترل و ناوبری به موشکهای هوا به هوا، هوا به سطح، بمبهای دورایستا و هواپایه هوشمند و سامانه جنگ الکترونیک تجهیز شدند تا آماده اجرای مأموریتها با ویژگیهای پنهانکاری و افزایش برد باشند. تحویلدهی این پرندههای بدونسرنشین اقدامی جهت افزایش چندبرابری پهپادهای ارتش باهدف ارتقای توان و آمادگی رزمی دستور کار مشترک ارتش و وزارت دفاع است که مسیر طراحی و تولید انواع این پهپادها را متناسب با تهدیدات و نیازهای راهبردی و عملیاتی پیش میبرد.
ارتقای توان موشکی یگانهای دریایی ارتش و سپاه با «ابومهدی»
سوم مردادماه نیز موشکهای کروز «ابومهدی» به یگانهای دریایی ارتش و سپاه الحاق شد. «ابومهدی» یکی از تولیدات صنایع هوافضای وزارت دفاع با برد بیش از یک هزار کیلومتر است که میتواند هر هدفی را منهدم کند و محدوده پوشش دفاع دریایی را نسبت به قبل چندینبرابر افزایش و دامنه عملیاتی گستردهای را تحت پوشش قرار دهد. استفاده از مواد منفجره با قدرت تخریب بالا در سَر جنگی موشک ابومهدی، قابلیت انهدام انواع ناو، ناوچه و ناوشکنها را به این موشک بخشیده است. این موشک از توان شلیک از انواع حاملهای متحرک و ثابت برخوردار است و سامانه هدایت و ناوبری آن، قابلیت بهروزرسانی موقعیت نهایی هدف را در طول پرواز داراست.
موشک کروز «ابومهدی»
واکنش سریع، مدیریت انتخاب هدف در میدان، دورزدن پدافند دشمن و قابلیت شلیک از عمق دیگر ویژگیهای موشک کروز دریایی ابومهدی است که توانایی پرواز در ارتفاع پست و زیر دید رادارهای دشمن را دارد و میتواند مسیر و ارتفاع خود را با توجه به عوارض جغرافیایی و سامانههای پدافندی دشمن تغییر دهد. این اولین موشک کروز برد بلند دریایی است که از هوش مصنوعی در نرمافزارهای طراحی مسیر پروازی در سامانه فرماندهی و کنترل استفاده میکند و امکان عبور از عوارض طبیعی، مصنوعی و همچنین سایتهای راداری و پدافندی دشمن را با عبور از نقاط راه میانی دارد و از جهتهای مختلف به سمت هدف حمله و برخورد میکند.
پیوستن «خرمشهر» و «حاج قاسم» به هوافضای سپاه
دیگر اقدام وزارت دفاع در زمینه تجهیز نیروهای مسلح و تأمین نیاز آنها با الحاق موشکهای «خرمشهر» و «حاج قاسم» در ۳۱ مرداد همزمان با روز صنعت دفاعی و با دستور رئیسجمهوری بود. موشک بالستیک «حاج قاسم» با برد ۱۴۰۰ کیلومتر، مایلپرتاب، تمامتاکتیکی و مبتنی بر کنترل آیرودینامیکی است؛ ویژگی که در نمونههای مشابه خارجی سابقه نداشته است. تولید موشک «حاج قاسم» حاصل تجربیات متعددی است که نمونههای آن پیش از این به نمایش درآمده است؛ خرداد سال ۱۳۸۰ موشک راهکنشی فاتح ۱۱۰ با برد ۳۰۰ کیلومتر رونمایی شد؛ در اوایل دولت یازدهم نیز خبر رونمایی موشک فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر رسانهای شد که در عملیات عینالاسد به کار گرفته شد. موشکهای راهبردی خانواده سجیل قبل از آن تحویل نیروهای مسلح شده است؛ پس از آن موشکهای تاکتیکی «ذوالفقار» با طراحی و ساخت ۱۰۰ درصد داخلی رونمایی شد که در جریان عملیات علیه مواضع تروریستها با هدف انتقامگیری از حمله به رژه روز ارتش و ساختمان مجلس شورای اسلامی استفاده شدند.
الحاق موشکهای «خرمشهر» و «حاج قاسم»
رونمایی و الحاق ناوشکن «دیلمان»
۶ آذر ناوگان شمال و منطقه چهارم نیروی دریایی ارتش در بندرانزلی میزبان سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح، امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش، امیر دریادار خواجه امیری معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع برای الحاق ناوشکن پیشرفته «دیلمان» به این نیرو بود. سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع با درک شرایط حساس منطقه و پیرو سفارش نیروی دریایی ارتش برای ساخت یک فروند ناوشکن جدید کلاس موج در حوزه دریای خزر، به ساخت ناوشکن «دیلمان» اقدام کرد. ناوشکنهای کلاس موج از نظر ابعاد و وزن در کلاس فریگیت (Frigate) قرار میگیرند ولی از نظر سامانههای تسلیحاتی و عملیاتی و همچنین قابلیت حمل بالگرد ویژگیهای ناوشکنها را دارا هستند. دیلمان از ناوشکنهای کلاس موج با تناژ ۱۵۰۰ تن است که مشخصه اصلی آن داشتن سلاحهای آفندی و پدافندی جهت مقابله با اهداف (هوایی، سطحی و زیر سطحی) و همچنین داشتن قدرت مانور بالا در دریا و برخورداری از سامانههای جنگ الکترونیکی است. این شناور توانایی اسکورت ناو گروه نظامی و کشتیهای تجاری در مسافتهای طولانی را دارد. عرشه پرواز با قابلیت نشست و برخاست بالگرد از ویژگیهای مهم عملیاتی ناوشکن دیلمان است.
تفاوت این شناور با سایر شناورهای این کلاس، فرم بدنه آن است که رادار گریز است. این ناوشکن بین ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تن وزن دارد و از دیگر تفاوتهای آن با سایر شناورهای کلاس موج، استفاده از دکل راداری پیشرفته و چهار وجهی چشم عقاب است که هر وجه آن دارای ۱۰۰۰ آرایه و مجموعاً دارای ۴۰۰۰ آرایه است. این رادار در آن واحد، ۱۰۰ هدف را شناسایی و ۱۳ هدف را رهگیری و با خاصیت ضدجنگالی، اهدافی شامل جنگندهها، پهپادها، بالگرد، موشکهای سطح به هوا و سایر اهداف سطحی را شناسایی و رهگیری میکند. رادار نصبشده بر روی شناور دیلمان تا ۲۰۰ کیلومتر به رهگیری اهداف مشغول میشود.
ناوشکن «دیلمان»
گروه طراحی ناوشکن دیلمان با توجه به اعزام ناوشکن دنا به ماموریت ۳۶۰ و سایر ماموریتهای نیروی دریایی در آبهای آزاد و دریاهای طولانی، حجم مخازن سوخت در ناوشکن دیلمان را افزایش داده تا ماندگاری در دریا بیشتر شود. در این ناوشکن از تجهیزات و تسلیحات و سامانه جنگال بروزتر با برد بیشتر استفاده شده و قدرت تخریب و سرعت تسلیحات دیلمان افزایش یافته است. تعداد موشکهای کروز در ناوشکن دیلمان افزایش دوبرابری نسبت به همکلاسهای خود تجربه کرده است.
در این شناور از سامانه کمند و موشکهای عمود پرتاپ نیز استفاده شده که برای انهدام اهداف هوایی روی این شناور نصب شده و دقت و سرعت این موشکها ارتقاء پیدا کرده است. دکل مخابراتی این ناوشکن از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیاست که به صورت چهار وجهی است و هر وجه دارای سه بعد است که هم کشف، شناسایی و رهگیری انهدامی را به سیستم فرماندهی و کنترل هدایت میکند و تنها پنج کشور دارای این تکنولوژی هستند. امکان پرواز و فرود بالگرد اس. اچ. ۳ هم در این ناوشکن پیشبینی شده است.
پرتاب کپسول زیست فضایی
۱۵ آذر، جدیدترین کپسول زیست فضایی ایران با پرتابگر بومی سلمان از محصولات سازمان هوافضای وزارت دفاع، برای احیای بخشهای مختلف صنعت فضایی کشور و تثبیت دانش کسبشده در حوزه زیست فضایی، با موفقیت پرتاب شد. هدف از پرتاب این کپسول زیستی که محمولهای علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشهراه طرح اعزام انسان به فضا توصیف شد، توسعه و اکتساب فناوریهای موردنیاز در این راستاست که به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری از سطح زمین پرتاب شده است.
پرتاب کپسول زیست فضایی
با پرتاب موفق این کپسول ۵۰۰ کیلوگرمی که به سفارش سازمان فضایی ایران و با همکاری پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ساخته شده، توسعه فناوریهای مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانههای کنترل سرعت و سپر ضربهگیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانههای مربوط به کنترل و پایش شرایط زیستی آزمایش شد. پرتابگر سلمان نیز اولین نسخه از این کلاس پرتابگرها با قابلیت پرتاب کپسولهای زیستی با وزن نیم تن است که ویژگیهای متعدد و پیشرفتهای در حوزه پیشران، ایرودینامیکی و کنترل دارد.
الحاق انبوهی از پهپادهای راهبردی رزمی، شناسایی، انهدامی و راداری
سوم بهمن، آیین الحاق انبوهی از پهپادهای راهبردی رزمی، شناسایی، انهدامی و راداری طراحی و تولیدشده وزارت دفاع با همکاری ارتش برگزار شد. در این مراسم، انواع پهپادهای راهبردی چندمنظوره ابابیل۴، ابابیل ۵ با قابلیت اجرای انواع ماموریتهای شناسایی، مراقبت، جنگ الکترونیک، جمع آوری اطلاعات سیگنالی، رزمی، همچنین پهپادهای آرش و باور با قابلیت اجرای ماموریت انهدامی، دور برد و نقطهزن و نیز پهپاد جت کرار با قابلیت اجرای انواع ماموریتهای هدف، رزمی و رهگیر هوایی به سازمان رزم ارتش ملحق شد. پهپادهای تحویلی به سامانههای خودحفاظتی و ضدجنگال، ناوبری چندگانه بومی و تسلیحات هوشمند نقطهزن تجهیز شده و دارای قابلیت ویژه و روزآمد در بهرهگیری ترکیبی با سایر سامانههای سلاح و عملیات شبکهمحور هستند.
پرتاب ماهواره «مهدا» و نانوماهوارههای «کیهان ۲» و «هاتف ۱»
هشتم بهمن نیز ماهوارهبر سیمرغ ساخت وزارت دفاع، ماهواره مهدا و ۲ نانوماهواره کیهان ۲ و هاتف ۱ را از پایگاه امام راحل این وزارتخانه با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع کمینه ۴۵۰ کیلومتر و ارتفاع بیشینه ۱۱۱۰ کیلومتری زمین تزریق کرد. مهدا از سری ماهوارههای سبک وزن پژوهشگاه فضایی ایران است که به منظور آزمایش زیرسامانههای توسعهیافته ماهوارهای طراحی و ساخته شدهاند؛ و این مراحل را در پژوهشگاه فضایی ایران طی کرده است. ماموریت اصلی این ماهواره، بررسی صحت عملکرد ماهوارهبر سیمرغ در تزریق چندگانه محمولههای فضایی در مدار پایین زمین و ارزیابی عملکرد برخی از طراحیهای جدید و قابلیت اطمینان فناوریهای بومی در فضا است.
نانوماهوارههای کیهان ۲ و هاتف ۱ نیز ساخت و طراحی شرکت صنایع الکترونیک ایران وزارت دفاع (صاایران) هستند. کیهان ۲، از سری ماهوارههای مکعبی شرکت صاایران وزارت دفاع است که برای اثبات فناوری موقعیتیابی فضاپایه طراحی و ساخته شده است و امکان تعیین موقعیت را به صورت بومی و مستقل از سامانههای موقعیتیابی جهانی، برای گیرندههای زمینی فراهم میکند. در این ماهواره، از زیرسامانه تعیین و کنترل وضعیت به منظور نشانهروی پایدار و دقیق به سمت زمین، استفاده شده است. این ماهواره در حوزه ناوبری فضاپایه و تعیین موقعیت گام اول تحقیقاتی در این حوزه است.
پرتاب ماهواره «مهدا»
نانوماهواره هاتف ۱ نیز، از سری ماهوارههای مکعبی شرکت صنایع الکترونیک وزارت دفاع (صاایران) است که به منظور اثبات فناوری مخابرات باند باریک با کاربرد اینترنت اشیاء ساخته شده است این ماهواره به عنوان نسخه آزمایشی اول از مجموعه ماهوارههای منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی، به فضا پرتاب شده است. این ماهواره اولین قدم تحقیقاتی در راستای منظومه اینترنت اشیاست که در راستای برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور تعریف و بدین منظور قراردادی با سازمان فضایی منعقد شده است که در آینده تعدادی ماهواره در قالب یک منظومه باید قرار بگیرند. این ماهواره اولین گام به عنوان گام تحقیقاتی برای شروع منظومه اینترنت اشیا یا مخابرات باریک باند تعریف شده است.
برنامه فضایی کشور با هدایت شورای کلان فضای مجازی در حال پیگیری است که در آن وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح وظیفه توسعه ماهوارهبرهای سنگین را بر عهده دارد. وزارت دفاع با گام برداشتن در جهت توسعه کلاسهای مختلف ماهوارهبر به نقطهای رسیده که تاکنون ماهوارهبر سوخت مایع «سفیر» توانسته ۴ پرتاب موفق داشته باشد. در ادامه این روند ماهوارهبر «سیمرغ» توسعه داده شد و به موازات آن نیز ماوارهبر ترکیبی «ذوالجناح» که دو مرحله سوخت جامد و یک مرحله سوخت مایع دارد، در حال طی کردن تستهای تحقیقاتی و تکامل است.
سیمرغ نیز تاکنون چند پرتاب تحقیقاتی داشته است و از حدود ۲ سال گذشته با توجه به روند فناوری فضایی دنیا که به سمت ارسال چندگانه و ماهوارهبرهای سنگینتر حرکت میکند، این ماهوارهبر اولین قدم برنامه فضایی ایران در این امر را با پرتاب سه ماهواره به صورت همزمان برداشت. در این پرتاب یک ماهواره اصلی از مجموعه پژوهشگاه فضایی وزارت ارتباطات و ۲ نانوماهواره از مجموعه صاایران وزارت دفاع به فضا پرتاب شد. ماهوارهبر سیمرغ در ۲ سال اخیر ارتقاء یافته است و به ویژه در حوزه پیشرانش بهینهتر شده است. بنا بر گفتههای سخنگوی وزارت دفاع مسیر تکامل این ماهوارهبر تعریف شده است و در آینده توان آن را خواهد داشت که علاوه بر پرتاب چندگانه، ماهوارههای تا ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار لئو قرار دهد. در آینده خانواده جدید ماهوارهبر «سریر» را خواهیم داشت که سهمرحلهای است و قابلیت قرار دادن وزن حدود ۱.۵ تن محموله را در مدار لئو خواهد داشت و گامی خواهد بود تا در آینده بتوانیم تا اوج ۳۶ هزار کیلومتری حرکت کنیم.
رونمایی از «آرمان» و «آذرخش»
۲۸ بهمن نیز آخرین اقدام وزارت دفاع در حوزه رونمایی از تجهیزات دفاعی با پیوستن سامانه تاکتیکی پدافند هوایی برد بلند «آرمان» و سامانه پدافند هوایی برد کوتاه «آذرخش» به سازمان رزم نیروهای مسلح انجام شد. سامانه پدافند هوایی برد بلند آرمان در دو نسخه با رادارهای متفاوت ارائه شده که یک مدل از این سامانه دارای رادار پسیو و مدل دیگر با رادار اکتیو ارائه شده است. موشکهای بکاررفته در سامانه پدافند هوایی آرمان از نوع صیاد-۳ است که قابلیت مقابله همزمان با ۶ هدف در فاصلههای ۱۲۰ تا ۱۸۰ کیلومتر دارد. سامانه آذرخش یک سامانه پدافند هوایی برد کوتاه است که همزمان از رادار و سامانه الکترو اپتیکی برای کشف و رهگیری هدف استفاده میکند.
رونمایی از «آرمان» و «آذرخش»
سامانه پدافندی آرمان بر حسب تجربه سالهای جنگ تحمیلی و جنگهای نوین امروز طراحی شده به همین جهت خودحفاظت، چابک و با قابلیتهای ویژه است و در کمتر از سه دقیقه آماده رزم میشود. مأموریت اصلی این سامانه برای مقابله با اهداف متوسط و بالاست که با شناسایی هدف در ۱۸۰ کیلومتری، در فاصله ۱۲۰ کیلومتری میتواند با هدف درگیر شود و آن را منهدم کند. این سامانه راهکنشی دارای برد متوسط و ارتفاع بلند است که میتواند اهداف را در ۱۸۰ کیلومتری شناسایی کرده و در ۱۲۰ کیلومتری با آن درگیر شده و منهدم کند.
سامانه آذرخش نیز با برد کوتاه و قابلیت نصب روی انواع خودروها و اجرای عملیات در شب و روز و با بهرهگیری از سامانه راداری پیشرفته سه بعدی و سرچ اپتیکی و سیکرهای پیشرفته بسیار چابک است و مانند سامانه مجید، میتواند اهداف را در کمترین زمان ممکن منهدم کند.
ممبع: ایسنا