معاون مشاور امنيت ملي آمريکا از حق مشروط ايران به غني سازي در توافق نهايي هسته اي سخن گفت.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلويزيوني سي ان ان؛ کريستين امانپور مجري اين شبکه تلويزيوني گفت: درحاليکه جوهر توافقنامه موقت درحال خشک شدن بود و نتانياهو درحال اعزام مشاور امنيت ملي خود به کاخ سفيد بود تا مشور‌ هاي فوري کند من واکنش بنجامين رودز  معاون مشاور امنيت ملي باراک اوباما را دريافت کردم.

کريستين امانپور از بنجامين رودز پرسيد: آيا شما بر اين باوريد که نخست وزير(نتانياهو) ساده‌لوحي مي کند که مي‌گويد تحريم‌ها باعث خواهند شد که ايران به طور کامل برنامه هسته‌ي خود را تسليم کند؟

 بنجامين رودز گفت: در مورد نخست وزير نتانياهو معتقدم که اسرائيل حق دارد که درباره ايران و نيات آن مشکوک باشد.. ما در مورد  اينکه آيا آنها(ايراني ها) گام نخست را برمي‌دارند ، اختلافات تاکتيکي با اسرائيلي ها داشتيم استدلال ما اين بود که در ابتدا بايد گام نخست  برداشته شود و برنامه متوقف شود تا آنها در مسير شش ماه آينده پيشرفت نکنند. در مورد پرسش شما بايد گفت ما معتقد نيستيم که بتوان با تحريم‌ها ايران را به نقطه اي رساند که تسليم شود و همه چيز را در ازاي هيچ چيز تسليم کند. ما معتقديم که بايد تحرکات ديپلماتيک باشد. به همين علت ما تمايل داشته‌ايم که تخفيف محدود تحريم‌ها را ارائه کنيم.  ما در نهايت بايد به توافق بين پنج بعلاوه ي يک و ايران دست يابيم. ما معتقديم که تحريم‌ها بخشي از فشاري بودند که آنها را به پاي ميز مذاکره آورد. بدون تحريم ها ما در اين نقطه نمي‌بوديم اما در نهايت بايد از تحريم ها براي راه حل ديپلماتيک استفاده کرد.

کريستين امانپور در ادامه گفت: موضوع روز به غني سازي مربوط مي شود.

معاون مشاور امنيت ملي آمريکا گفت: اول اينکه ما حق داشتن برنامه صلح آميز هسته‌اي را به رسميت  مي شناسيم اما حق داشتن توانايي داخلي غني سازي را نمي‌پذيريم. توافقنامه گام نخست روشن مي کند که در طي شش ماه آينده ايران بايد به قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد بپردازد. پس اصل قضيه اين است که طبق توافقنامه ، آنها به صورت ذاتي چنين حقي ندارند بلکه مي توان درباره ي آن مي توان مذاکره کرد.

مجري سي ان ان گفت: پس در توافقنامه نهايي شما انتظار داريد که طبق شرايط مورد توافق دوطرف غني‌سازي باشد؟

اين مقام آمريکايي گفت: بله اگر و تنها اگر ايران بتواند به همه نگراني‌هاي ما پاسخ دهد و به ما اطمينان بدهد که برنامه اين کشور صلح‌آميز است و محدوديت‌هاي مهم را بپذيرد که مطابق با آزمون هاي آمريکا و جامعه بين المللي باشد! اگر و تنها اگر اين امر رخ دهد مي‌توان پذيرش اين توانايي را مد نظر قرار داد. با اين وجود اگر ايران به همه نگراني‌هاي ما پاسخ ندهد و به وضعيت کنوني در عمل نکردن به الزامات بين المللي خود بسر ببرد چنين حقي وجود ندارد که ما آن را قبول کنيم. اين يک مذاکره است اگر ما نتوانيم به اين نقطه برسيم آنها همچنان با تحريم ها و قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد روبرو خواهند شد.

مجري گفت: روشن است که آنها همچنان به غني‌سازي ادامه مي دهند همانطور که در ده سال گذشته و با وجود تحريم ها اين کار را کردند. 

در ادامه  اين گفتگو موضوع افغانستان مطرح شد که اين مقام آمريکايي به پرسش‌هاي مربوط به آن پاسخ داد.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار