نیاز روزانه هر فرد به ید 150 میکروگرم است و چنانچه این مقدار ید به طور روزانه تامین شود، فرد دچار کمبود ید و عوارض ناشی از آن نخواهد شد.

بیش از 90 درصد ایرانی‌ها از نمک یددار استفاده می‌کنند.به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در همایش نمک در دانشگاه علوم پزشکی سمنان،با اشاره به اینکه تا سال 68 بیش از 68 درصد جمعیت ایران به بیماری گواتر مبتلا بودند، به برنامه‌های کشورمان برای کنترل این بیماری اشاره کرد و گفت‌: در حال حاضر بیش از 90 درصد ایرانی‌ها از نمک یددار استفاده می‌کنند. 
 
دکتر زهرا عبدالهی با اشاره به میزان ید متمرکز در بیماری تیرویید، یادآور شد: کل ید متمرکز در بیماری تیرویید 15 تا 20 میلی‌گرم است.

وی با اشاره به ارتباط کمبود ید با کاهش ضریب هوشی افراد، تصریح کرد: در هر دوره جنیی 50 هزار سلول جنینی تولید می‌شود و این میزان در بزرگسالان 100مبیلیون سلول مغزی است و ارتباط بین این سلول‌های مغزی است که میزان ضریب هوشی و یا iq افراد را تعیین می‌کند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ،با اشاره به اجرای برنامه جامع پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید در ایران از سال 68 تاکنون، اضافه کرد: در این برنامه بعد از تهیه نقشه کمبود ید کشور، 18 استان مشکل‌دار کشور شناسایی و تولید نمک‌یدار تولید شد و سپس در سال 70 تا 73 این برنامه در شبکه‌های بهداشت ادغام و از سال 73 تولید نمک یددار به قانون تبدیل شد.

وی از اجرای این برنامه به عنوان یکی از موفق‌ترین برنامه‌های بخش سلامت در ایران و جهان یاد کرد و گفت: امروزه ایران به عنوان یک کشور الگو در مهار آثار زیان‌بار ناشی از کمبود ید در جهان شناخته می‌شود.

عبدالهی با بیان اینکه بیماری گواتر تا سال 82 به شدت در ایران کاهش یافت، تصریح کرد: با اجرای این برنامه ایران به عنوان کشور عاری از بیماری‌های ناشی از کمبود ید مطرح و از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان الگوی جهانی در کنترل این بیماری معرفی شد.

وی،با اشاره به آخرین بررسی علمی وضعیت کشور از نظر کمبود ید در سال 93 از سوی دانشگاه شهید بهشتی، خاطرنشان کرد: نتایج این بررسی به زودی بطور رسمی اعلام می شود. البته گزارش‌های اولیه حکایت از این دارد که خوشبختانه میانه ید در ادرار دانش‌آموزان ایرانی که میزان کفایت ید را نشان می‌دهد به حد مطلوب رسیده است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ، با بیان اینکه پیش از این تا حد 30 درصد مشکل ید داشتیم گفت: بررسی‌های جهانی در سال 2000 نشان داد که ایران از وضعیت قرمز به وضعیت زرد رسیده است و رنگ زرد به معنای این است که ید در ایرات تحت کنترل قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه مطالعات بر روی میانه ید ادرار نشان می‌دهد که 90 درصد جمعیت کشور از نمک یددار استفاده می‌کنند، افزود: تا بیست و چند سال پیش بیش از 68 درصد جمعیت ایران به گواتر مبتلا بودند .
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: در حال حاضر تعداد مبتلایان به گواتر در ایران به کمتر از 6.5درصد رسیده است. 

دکتر عبدالهی،ادامه داد: این کاهش چشمگیر مبتلایان در ایران نتیجه پوشش 98درصدی نمک‌یدار در ایران،اقدامات و اجرای برنامه جامع کنترل بیماری‌های ناشی از کمبود ید و...است.

وی با بیان اینکه باید این شاخص را در کشور حفظ کنیم، افزود: در حال حاضر عرضه نمک‌های تقلبی در بازار این مهم را تهدید می‌کند. ضمن اینکه باید از تولیدکنندگان نمک یدار تصفیه شده در کشور حمایت جدی شود وگرنه ممکن است وضعیت کشور به وضعیت سالهای 68 برگردد که شاهد تعدد مبتلایان به گواتر و تولد نوزادان مشکل‌دار و تعدد ناهنجاری‌های مغزی بودیم.

عبدالهی با بیان اینکه میانه ید ادرار در ایران به وضعیت مطلوب رسیده خاطرنشان کرد: این شاخص در گذشته 50 میکروگرم بوده که  در حال حاضر در ایران به بالای 100 رسیده که نشان دهنده وضعیت مطلوب است.
وی با بیان اینکه یک سوم نمک‌های موجود در بازار غیراستاندارد و تقلبی‌اند گفت: این حجم از نمک‌های تقلبی یک تهدید جدی محسوب می شود که باید به طور جدی با آن مبارزه کرد.

انتهای پیام/ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.