یک متخصص عفونی گفت: مخملک یک بیماری عفونی محسوب می‌شود که در سنین ۳ تا ۷ سالگی شایع است.

بیماری عفونی شایع در کودکان + شناخت و راه های درمان مخملکعباس مومن زاده ، متخصص عفونی اطفال در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مخملک اظهار کرد: بیماری مخملک یک نوع بیماری عفونی است، که در سنین ۳ تا ۷ سال شایع‌تر است. انتقال  بیماری در  بین کودکان از راه تماس است. عامل بیماری بیشتر از طریق تنفس هوای آلوده و همچنین استفاده از وسایل مشترک آلوده مانند اسباب بازی و ظروف غذا انتقال می‌یابد. بیماری از یک روز قبل از بروز علایم بالینی تا پایان بیماری قابل انتقال است ولی هر قدر از شروع بیماری بگذرد، خطر سرایت آن کاهش می‌یابد.

وی افزود: در صورت عدم درمان در ۴ هفته اول، بیماری قابل سرایت است ولی با درمان مناسب، بیماری در عرض دو روز بهبود و سرایت آن متوقف می‌گردد.

وی درباره علایم مخملک گفت: معمولاً با سوزش و درد گلو، تب ۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر شروع می‌شود. در ابتدای بیماری، روی زبان کودک بیمار، پوشش سفید یا زرد کم رنگ پیدا می‌شود که مدتی بعد ممکن است به رنگ قرمز درآید. برجستگی‌ها و پرز‌های زبان ممکن است بزرگتر از حالت طبیعی شوند که در این حالت زبان به شکل توت فرنگی در می‌آید و این علامت مهم در مخملک به زبان توت فرنگی لوزه‌های کودک نیز ممکن است باردار شده و قرمز و متورم به نظر برسد. صورت بیمار قرمز و برافروخته می‌شود، در حالیکه اطراف دهان او بیرنگ و سفید است. سایر علائم عمومی در این بیماری لرز، درد، کاهش اشتها، متورم شدن غدد لنفاوی، بیقراری و ناخوشی، تهوع و استفراغ است.


بیشتر بخوانید: ۵ ضایعه پوستی که هرگز نباید آن‌ها را دستکاری کنید


مومن زاده در ادامه افزود: ضایعات پوستی معمولا در روز دوم بیماری ظاهر می‌شود و حدود ۲ تا ۵ روز طول می‌کشد تا از بین برود. بثورات به شکل لکه‌های کوچک برجسته است که از ناحیه زیر بغل، گردن، پشت گوش و سینه شروع می‌شود و سپس سر تا سر بدن را فرا می‌گیرد که معمولاً  با خارش همراه است. گاهی این بثورات یا راش‌ها در ساعد، قسمت داخلی آرنج و کشاله ران به شکل خطوط در می‌آیند.

وی گفت: در هفته دوم بیماری، همراه با ناپدید شدن بثورات، پوست کودک بخصوص در ناحیه دست‌ها، پا‌ها و کشاله ران شروع به پوسته ریزی می‌کند. ابتلا به مخملک در کودکان شیرخوار نادر است. در صورت عدم درمان عوارض کلیوی، گوشی، چرکی و قلبی محتمل  می‌شوند. اشکال خفیف مخملک گاهی باعث اشتباه در تشخیص می‌شود، البته در این حالت خطر سرایت آن زیادتر است، زیرا بیمار درمان نمی‌شود. بثورات پوستی مخملک به خودی خود مسری و واگیردار نیستند. اما استرپتوکوک موجود در حلق می‌تواند انتشار یابد و به فرد دیگری منتقل شود.

مومن زاده درباره زمان مراجعه به پزشک  اظهار کرد: اگر سایر اعضای خانواده دچار سوزش گلو شدند، باید از نظر ابتلا به مخملک معاینه شوند حتی اگر ضایعات پوستی نداشته باشند.

وی درباره عوارض این نوع بیماری گفت: در‌صورتی که علائم بیماری پس از گذشت ۲۴ ساعت از شروع درمان با آنتی‌بیوتیک بهبود نیابند یا علائم جدیدی پیدا شوند، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. این امکان وجود دارد که فرزندتان دچار عوارض جانبی مخملک شده باشند. مخملک در اغلب موارد یک بیماری خفیف است و عوارضی ندارد. به‌علاوه باید بدانید وقتی کودک یک بار به مخملک مبتلا می‌شود، بعید است دوباره مخملک بگیرد.

متخصص عفونی افزود: با این حال، این خطر وجود دارد که مخملک به عفونت‌های دیگری مثل آبسه گلو، عفونت گوش، سینوزیت، پنومونی یا سینه پهلو، التهاب کلیه و تب روماتیسمی منجر شود. مخملک در موارد نادر ممکن است به عفونت‌های جدی‌تری مثل عفونت‌های مننژیت، اختلال کلیوی، سپتی سمی (عفونت خون) یا مشکلات استخوان و مفصل نیز منجر شود.

وی درباره درمان مخملک گفت: این نوع بیماری بیشتر به صورت یک تب خفیف است و  خود به خود، ظرف مدت یک هفته، رفع می‌شود اما برای بهبودی سریع‌تر بهتر است، فورا به پزشک مراجعه شود که به مدت ۴ الی ۵ روز بهبودی کامل را دریافت کنید؛ در این بین بهتر است کمتر در معرض دود و الودگی باشید.  

انتهای پیام/

تنفس هوای آلوده عامل اصلی بیماری مخملک

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
دارم از ترس میمیرم،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۸ ۲۹ تير ۱۳۹۸
واااای خیلی اطلاعات خوبی بود ممنون
آخرین اخبار