به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،تقریبا از شب سوم نوامبر سال گذشته میلادی (اواسط آبان ۹۹ شمسی) و در شب انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود که اخباری از وقوع درگیریهای سنگین میان ارتش اتیوپی و نیروهای جنبش آزادی بخش تیگرای در شمال این کشور منتشر شد.
اخبار این درگیری در آن هنگام تحت تاثیر جو رسانهای غالب انتخابات ریاست جمهوری امریکا چندان تحت پوشش قرار نگرفت، اما گزارشهای میدانی و تصاویری که هر از گاهی از این منطقه منتشر می شود حاکی از حجم بالای درگیریها میان دو طرف است.
به طور کلی از زمان پایان جنگ جهانی دوم و استقلال کشور اتیوپی از استعمارگران ایتالیایی، استانهای شمالی این کشور دچار تنش و فعالیت جنبشهای استقلال طلبانه بودند.
کشور اریتره در دوران پیش از اشغال توسط ایتالیا، کشوری مستقل از خاک اتیوپی بود و پس از پایان جنگ جهانی دوم نیز بر این موضوع تاکید میکرد، اما در دهه ۵۰ میلادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اریتره را به عنوان استانی از کشور اتیوپی و نه یک کشور مستقل به رسمیت شناختند.
از همین زمان جنبشهای آزادیبخش در اریتره و برخی استانهای دیگر نظیر تیگرای تشکیل شده و به مبارزه با دولت اتیوپی پرداختند. در سال ۱۹۷۴ نظامیان اتیوپی طی کودتایی نظام پادشاهی این کشور را سرنگون کرده و دولت کمونیستی در این کشور برپا شد. این امر موجب شد تا شوروی سابق تا پایان دهه ۸۰ میلادی به حمایت از این کشور بپردازد و پیروزی نظامی برای جدایی طلبان شمالی دشوار شود.
اما سیاستهای اصلاحی گورباچف در سالهای پایانی عمر اتحاد جماهیر شوروی و کاهش حمایت از متحدین خارجی و ورود کشورهایی نظیر چین و امریکا در حمایت از جدایی طلبان اتیوپی موجب شد تا در پایان جنگ بزرگ میان اتیوپی و اریتره در سال ۱۹۹۱ که منجر به کشته شدن دهها هزار نفر از نیروهای دو طرف شد، سرانجام کشور اریتره به شکل رسمی استقلال خود را به دست آورده و ارتباط اتیوپی با ساحل دریای سرخ و آبهای آزاد نیز قطع شود.
از آن زمان تا کنون نیروهای جدایی طلب استان تیگرای نیز همچنان بر حق استقلال خود از اتیوپی پافشاری میکنند و ۳ دهه پس از جنگ ویرانگر با اریتره، هم اکنون کشور اتیوپی با شعله ور شدن مجدد میدان نبرد در شمال این کشور پس از ۳۰ سال در خطر جدایی یک استان دیگر این کشور نیز قرار گرفته است.
دامنه درگیریها تا سودان و اریتره نیز گسترش یافته است و در حال حاضر میان نیروهای دو طرف درگیریهای شدیدی جریان دارد و گزارشها حاکی از کاربرد توپخانه توسط دو طرف و هواپیماهای بیسرنشین مسلح چینی توسط دولت مرکزی اتیوپی است.
اما از نخستین روزهای درگیری میان شبه نظامیان تیگرای و ارتش اتیوپی، اخبار عجیبی از شلیک راکتهای برد بلند و موشکهای بالستیک تاکتیکی مدرن توسط شبه نظامیان تیگرای به عمق خاک اتیوپی تا فاصله ۲۰۰ کیلومتر منتشر می شد.
بیشتر این حملات به فرودگاهها و پایگاههای هوایی اتیوپی به ویژه پایگاه Bahir Dar انجام میشد که محل پرواز جنگندههای پشتیبانی نزدیک این کشور در نبرد با شورشیان تیگرای محسوب می شد.
فاصله حدود ۲۰۰ کیلومتری فرودگاه باهیردار اتیوپی از خاک تیگرای
ماه گذشته میلادی با انتشار تصاویری از مناطق تحت کنترل Tigray مشخص شد که این حملات دوربرد و دقیق توسط پرتابگرهای راکت چندگانه و موشکهای بالستیک تاکتیکی ساخت چین انجام می شود.
به طور دقیق مشخص نیست که شبه نظامیان تیگرای چگونه به سلاحهای سنگین و دقیق زن نظیر راکت اندازهای چندگانه A ۲۰۰ و موشک بالستیک تاکتیکی DF ۱۲ ساخت چین دست پیدا کردهاند، اما محتملترین فرض در این میان انتقال این سلاحها از کشور اریتره به منطقه تیگرای خواهد بود.
راکت انداز چندگانه A ۲۰۰ ساخت چین.
اما تصاویر ماهوارهای که به تازگی توسط ماهواره تجاری Planet از پایگاه هوایی باهیردار در مرکز اتیوپی منتشر شده نشان میدهد که شورشیان تیگرای دست به یک عملیات حیرت انگیز و موفق علیه نیروی هوایی اتیوپی زدهاند.
رمپ محل استقرار جنگندههای میگ۲۳ اتیوپی در فرودگاه باهیردار پیش از حمله موشکی
مقایسه تصاویر ماهوارهای که قبل و پس از این حادثه گرفته شده است نشان میدهد شبه نظامیان تیگرای با استفاده از یک تیر موشک بالستیک تاکتیکی DF-۱۲ یا M ۲۰ ساخت چین موفق شده اند محل قرارگیری جنگندههای میگ۲۳ ارتش اتیوپی را بر روی رمپ پروازی این پایگاه هوایی هدف قرار داده و احتمالا ۶ فروند جنگنده ارتش این کشور را نابود کنند.
تصویر ماهوارهای پس از حمله موشکی به پایگاه هوایی باهیردار
موشک بالستیک DF-۱۲ ساخت چین یک موشک تاکتیکی کوتاه برد و دقیق زن بوده که بردی حدود ۴۰۰ کیلومتر در نسخه طراحی شده برای ارتش خلق چین و ۲۸۰ کیلومتر در نسخه صادراتی برخوردار است و دایره خطایی کمتر از ۳۰ متر دارد.
به نظر می رسد عملیات فوق یکی از موفقترین تجارب استفاده از سلاحهای توپخانهای و موشکی ساخت چین در سالهای اخیر بوده است.
منبع: مشرق
انتهای پیام/