رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان گفت: سه سال است که آموزش و پرورش با فروش کتاب‌های درسی در مدارس بر مشکلات فروشندگان کتاب دامن زده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، کتاب‌های درسی تا سه سال پیش در فروشگاه‌های عرضه کتاب و نوشت افزار توزیع می‌شد و همین امر رونقی تابستانه به کسب و کار این صنف می‌داد، اما وزارت آموزش و پرورش حق توزیع و فروش کتاب را از اتحادیه گرفت تا مدارس عرضه کننده کتاب‌های درسی هم شوند. موضوعی که در این سال‌ها کتابفروش‌ها را ناراضی کرده و تابستان هر سال با رسیدن فصل ثبت نام دانش آموزان و تهیه کتاب بار دیگر داغ می‌شود. البته آموزش و پرورش هم برای این تصمیم خود دلایلی دارد.

کتابفروش‌ها ناراضی از کتابفروشی مدارس

یکی از کتاب فروشان اصفهان به خبرنگار ما گفت: چند سال است که بسیاری از هم صنفی ما با رکود و تورم حاک بر بازار دچار مشکلات جدی و حتی ورشکست شده اند.

او افزود: خیلی سعی کردیم با این وضع خود را تطبیق بدهیم، اما نشد و امتیاز فروش کتاب‌های درسی هم که به کار کسادمان رونق میداد از ما گرفته شد.

یکی دیگر از فروشندگان کتاب و نوشت افزار هم به خبرنگار ما گفت: اگر توزیع و فروش کتاب مانند قبل بر عهده کتابفروش باشد در این صورت ما و همکارانمان می‌توانیم بار دیگر کسب و کارمان را رونق دهیم.

کتاب

او ادامه داد: وظیفه صنف ما فروش کتاب است و اگر شغل ما توسط گروهی دیگر اشغال شود، باید به زودی منتظر تعطیلی واحدهای این صنف باشیم.

مسیر معکوس خصوصی سازی در آموزش و پرورش

اکبر چیت‌ساز رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان، در گفتگو با خبرنگار ما، گفت: متأسفانه حدود سه سال است که در کل کشور به جای اینکه کتاب‌های درسی در کتاب‌فروشی‌ها به فروش برسد، با تصمیم وزارت آموزش و پرورش، مدارس فروشنده این کتاب‌ها شده اند.

او ادامه داد: مگر وظیفه آموزش و پرورش، تربیت فرزندان این سرزمین نیست؟ چرا باید وارد کاری شود که وظیفه اش نیست و به صنف بزرگ کتاب و لوازم التحریر هم آسیب می‌زند؟!

رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان اظهار کرد: با توزیع کتاب از طریق آموزش و پرورش ضرر زیادی به کتابفروشان وارد شده و بسیاری از افراد این صنف ورشکست و بقیه دچار مشکلات مالی زیادی شده اند.

چیت‌ساز افزود: در اصل ۴۴ قانون اساسی گفته شده که شرکت‌های دولتی را باید به شرکت‌های خصوصی واگذار کنند؛ اما متأسفانه شرکت‌های خصوصی به آموزش و پرورش تحویل شده است.

او هشدار داد: در شرایط فعلی این صنف مانند مریضِ در حالت کماست و امیدواریم دولت جدید تدبیری برای زنده ماندن این صنف بکند.

کتابفروشی

مدارس، نوشت افزار هم می‌فروشند

رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان گفت: در حالی که به آموزش و پرورش برای توزیع کتاب‌های درسی معترض هستیم، شاهدیم که برخی مدارس به فروش نوشت افزار هم روی آورده اند.

چیت ساز ادامه داد: به ما گفته شده هدف از فروش کتاب در مدارس، حذف واسطه‌ها بوده است؛ این در صورتی است که همه خانواده‌های ایرانی رایانه ندارند در نتیجه واسطه‌های کافی نت و پست نیز اضافه شدند. اگر در طول سال تحصیلی دانش آموزی نیاز به کتاب مجدد پیدا کرد و یا معلمی برای تدریس کتاب خواست باید به کجا مراجعه کند؟ زمانی که توزیع کتاب با اتحادیه بود ما برای افرادی که نیاز مجدد به کتاب پیدا می‌کردند نیز کتاب داشتیم.

او به فروش کتاب در حوزه‌های دیگر هم اشاره کرد و افزود: علاوه بر اینکه در ادارات مختلف نمایشگاه‌هایی پرهزینه برگزار و کتاب‌ها به شکل غیرقانونی عرضه می‌شود؛ افرادی را هم می‌بینیم که با کوله‌ای که همراه دارند در متروها، گاراژها، پمپ بنزین‌ها و حتی مطب‌های پزشکان، کتاب‌هایی را که از لحاظ امنیتی و دینی مشکل دارند به مردم می‌فروشند.

نوشت افزار

آیا توزیع کتاب از طریق آموزش و پرورش باعث حذف واسطه شد؟

شیروی کارشناس کتب درسی و نشریات اداره‌کل آموزش و پرورش استان اصفهان گفت: با توجه به در دست نبودن آمار حقیقی، در سال‌های گذشته، کتاب‌های زیادی بدون در نظرگرفتن نیاز جامعه هدف چاپ می‌شد که اتلاف هزینه و مصرف بی رویه کاغذ را به دنبال داشت.

او گفت: موضوع دیگر حضور واسطه‌ها بود؛ اکنون دانش آموزان از طریق سامانه، مسیر هدایت تحصیلی، برای دریافت کتب درسی ثبت نام می‌کنند و شمار آنان برای دریافت کتاب کاملا مشخص و کتاب‌ها به صورت مستقیم به آن‌ها تحویل می‌شود.

کارشناس کتب درسی و نشریات اداره‌کل آموزش و پرورش استان اصفهان ادامه داد: توزیع کتاب از طریق آموزش و پرورش از ایجاد بازار سیاه کتاب هم جلوگیری می‌کند و دانش آموزان با مشکل کمبود کتاب مواجه نمی‌شوند.

شیروی در این زمینه توضیح داد: در سامانه، ثبت نام کتاب برای هر فرد با ثبت کد ملی انجام می‌شود و علاوه بر دانش آموزان، معلمان و افراد بزرگسال نیز که به کتاب نیاز دارند می‌توانند با ثبت نام در بازه زمانی تعیین شده، کتاب‌های مورد نظر خود را تحویل بگیرند.

کتاب تحصیلی

تصمیم گیر نهایی آموزش و پرورش است

او گفت: تابستان امسال به اتحادیه کتاب و لوازم التحریر مهلتی داده شد تا با سود مشخص توزیع کتاب را انجام دهند. اما اتحادیه با درصد مشخص شده از سوی وزاتخانه موافقت نکردند و بنابراین توزیع کتب درسی مطابق دو سه سال گذشته از طریق آموزش و پرورش انجام می‌شود.

کارشناس کتب درسی و نشریات اداره‌کل آموزش و پرورش استان اصفهان ادامه داد: توزیع کتاب چه از طریق آموزش و پرورش یا اتحادیه کتاب و لوازم التحریر با تصمیم وزارتخانه است؛ کتاب و دانش آموز برای آموزش و پرورش است این راه‌کار اصولی توزیع کتاب نتیجه مطلوب داشته و امسال کتاب‌های مقاطع بیشتری از طریق سامانه ثبت‌نام و توزیع شد.

پیشنهادی که فروشندگان کتاب به صرفه نمی‌دانند

رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان بیان کرد: طبق متن نامه، مسئله توزیع و فروش کتاب‌های درسی در جلسات متعدد با حضور نمایندگان اتحادیه‌های کتابفروشان و صنف فروشندگان لوازم التحریر مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مقرر شد در صورتی که شرایط مورد پذیرش قرار بگیرد، فرایند توزیع و فروش کتاب‌های درسی دوره‌های متوسطه اول و دوم به ما واگذار شود.

چیت ساز عنوان کرد: باتوجه به شروط گفته شده رویه فروش و توزیع از روش‌های سنتی به سیستمی (سامانه فروش و توزیع مواد آموزشی) و برابر ضوابط این سازمان، ارائه اطلاعات کامل کتابفروشی‌های مجاز برای ثبت در سامانه و اطلاع رسانی به خانواده‌ها، دانش آموزان و پایش توزیع است.

فروشندگان کتاب

او ادامه داد: شرط دیگر کاهش نرخ سود از ۱۷.۵ درصد به ۸ درصد به نفع دانش آموز و خانواده‌هاست و تمام هزینه‌های توزیع از کرایه کامیون، دست‌مزد کارگر و خرابی بعضی کتاب‌ها در مسیر ارسال را نیز با سود۸ درصد محاسبه کردند.

رئیس اتحادیه صنف فروش کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان افزود: وزارتخانه سود ۸ درصد را برای اتحادیه مشخص کرده که ۴ درصد از آن هزینه کرایه کامیون و یک درصد صرف شرکت تعاونی می‌شود. سود باقی مانده ۳ درصد است که هیچ مزایایی برای کتابفروشان ندارد.

اعضای صنف کتاب و لوازم التحریر، شهریور هر سال رو بهار کسب و کار خود می‌دانند زمانی که دانش آموزان کتاب می‌خریدند و حالا مدرسه متولی امر شده و نوشت افزار می‌خریدند و حالا کرونا و آموزش‌های مجازی استفاده از آن‌ها را کمرنگ کرده است. آموزش و پرورش هم در این بین به دنبال حذف واسطه‌ها و کاهش قیمت تمام شده کتاب است. چالشی که امسال هم باقی بود، اما کتابفروش‌ها امیدوارند تابستان آینده بهار کسب و کارشان باشد نه خزانی منتهی به زمستان.

گزارش از محمد صابری

انتهای پیام/ص

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.