عضو ستاد توسعه زیست فناوری گفت: امنیت غذایی و تغذیه با وجود ویروس کرونا، زنگ خطر جدی بشریت را به صدا درآورد.

محمد مهدی مقدسیان، عضو ستاد توسعه زیست فناوری در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در گزارش سال جاری امنیت غذایی و تغذیه در جهان که کمتر از یک هفته از انتشار آن توسط فائو می گذشت بار دیگر زنگ خطر جدی برای بشریت به صدا درآمد، این گزارش با اشاره به ده‌ها میلیون نفر که در پنج سال گذشته به تعداد افراد گرسنه و دچار سوء تغذیه مزمن افزوده شده است نشان می‌دهد که شمار گرسنگان و افراد مبتلا به سوء تغذیه و فقر مزمن غذایی در جهان، کماکان در حال افزایش است و این روند با شرایط موجود به ویژه با ظهور کووید ۱۹ تسریع خواهد یافت.

او افزود: پیش بینی‌ها نشان می‌دهد که جهان برای محو گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ در مسیر پیش بینی شده و روند مطلوب حرکت نمی‌کند و با وجود بعضی پیشرفت ها بیشتر شاخص‌ها در دستیابی به اهداف تغذیه جهانی نا امید کننده است. امنیت غذایی و کیفیت تغذیه در بین آسیب پذیرترین گروه‌های جمعیتی به دلیل اپیدمی همه‌گیر کووید ۱۹ و تاثیرات منفی آن که در ابعاد اقتصادی و اجتماعی تشدید خواهد شد اثرات بسیار مخربی بر دستاورد‌های مبارزه با گرسنگی در سه دهه گذشته خواهد داشت.

مقدسیان بیان کرد: ارزیابی اولیه مبتنی بر این گزارش حاکی از آن است که بیماری همه‌گیر کووید ۱۹ متناسب با وضعیت رشد اقتصادی، می‌تواند بین ۸۳ تا ۱۳۲ میلیون نفر دیگر را تا سال ۲۰۲۰ به دام گرسنگی بکشاند. جهان، هر روز با مخاطرات مختلفی روبه رو است که امنیت غذایی مردم جهان را به مخاطره می‌اندازد و در این میان ضرورت تدوین سیاست‌های مناسب تامین غذا برای همه دو چندان اهمیت پیدا می‌کند.

او ادامه داد: برای بررسی ابعاد ناشناخته تاثیر بحران کرونا و راه‌های مواجهه با آن در روز‌های اول، دوم، پانزدهم و بیست و سوم جولای نشست مشاوره فنی مجازی کشور‌های خاورمیانه و شمال آفریقا توسط فائو برگزار شد. این گردهمایی مجازی که با شرکت بیش از ۲۰۰ نفر از مقامات و کارشناسان برجسته منطقه برگزار شد به دنبال این پرسش بود که چگونه و چطور ویروس کووید ۱۹ امنیت غذایی را نشانه گرفته و برای مواجهه با آن چه باید کرد.

عضو ستاد توسعه زیست فناوری گفت: مطالبی که گفته می‌شود برگرفته از این نشست چهار روزه است که می‌تواند مورد استفاده سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان کشاورزی و امنیت غذایی در کشور قرار بگیرد مروری بر تجارب جهانی و منطقه‌ای نشان می‌دهد که شیوع ویروس کووید ۱۹ در زنجیره ارزش و عرضه غذا و کشاورزان خرده پا و کوچک مقیاس تاثیرگذار بوده و تامین غذا را با، اما و اگر‌های جدی مواجه کرده است

او در ادامه به چالش‌های مهم و توصیه‌هایی که بتوان بحران موجود را مدیریت کرد اشاره کرد و افزود: دستیابی به توسعه پایدار نیازمند برنامه ریزی در جهت تحقق شاخص‌های آن بوده که یکی از شاخص‌های مهم توسعه پایدار امنیت غذایی برای همگان است. اصول و امنیت غذایی برای همگان یعنی پایان دادن به گرسنگی و تامین غذا که سازمان‌های بین‌المللی و کشور‌های جهان برنامه‌های متنوعی برای دستیابی به این هدف دارند.

مقدسیان اظهار کرد: در سال‌های اخیر امنیت تغذیه‌ای به عنوان هدفی بالاتر از امنیت غذایی مطرح شده و منظور آن است که افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی و درمانی و تامین سلامت در کنار تأمین امنیت غذایی در نظر گرفته می‌شود. بر اساس تعریف فائو از امنیت غذایی. مفاهیم اصلی امنیت غذایی عبارتند از غذای کافی، دسترسی فیزیکی و اقتصادی و زندگی سالم و فعال است. در این میان مفهوم دسترسی به غذا یعنی فرد، به شبکه توزیع غذا در محل زندگی خود دسترسی آسان داشته باشد و با درآمد خود بتواند غذای مورد نیاز را خریداری کند، یعنی دسترسی اقتصادی.

او ادامه داد: دسترسی به غذا حاصل تولید داخلی و تجارت است یعنی نیاز به مواد غذایی از طریق تولید داخلی یا واردات تأمین می‌شود و دسترسی اقتصادی به توانایی و قدرت خرید واقعی مردم وابسته است. در این میان دسترسی ناکافی به غذا، ناامنی غذایی را به دنبال دارد. نا امنی غذایی بیماری‌های متفاوتی را به همراه خواهد داشت و چرخه ارتباطی بین نا امنی غذایی و بیماری مزمن، زمانی شروع می‌شود که یک فرد یا خانواده نتواند غذای کافی و مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند.

عضو ستاد توسعه زیست فناوری در پایان تصریح کرد: ترکیبی از استرس و تغذیه نامناسب می‌تواند مدیریت بیماری را با چالش بیشتری روبرو کند. زمان و پول مورد نیاز. برای پاسخگویی به بحران‌های بهداشتی که در حال افزایش است بودجه خانوار را کاهش داده و پول کمتری برای تغذیه و مراقبت‌های پزشکی برای خانواده‌ها باقی می‌ماند.


بیشتربخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار