راه آهن شلمچه بصره تسهیل‌کننده زیارت عتبات و صادرات ایران و عراق است

کارشناس مسائل عراق گفت: ایجاد راه آهن شلمچه به بصره بین ایران و عراق می‌تواند زیارت در عتبات و تسریع تجارت تاثیر گذار باشد.

آرمان سلیمی کارشناس مسائل عراق در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر فواد حسین وزیر خارجه عراق به ایران که دوم دی ماه انجام شد، گفت: از زمانی که فواد حسین به عنوان وزیر امور خارجه در کابینه دولت آقای مصطفی الکاظمی برگزیده شد، بیشترین تعداد سفر را به ایران داشته، این مسئله نشان می‌دهد که عراق بیشترین تمایل و رغبت را برای تعمیق همکاری‌ها و افزایش همکاری‌های استراتژیک با ایران دارد. این می‌تواند نشان دهد که ایران و عراق به عنوان دو کشور دوست و متحد همدیگر هستند. اساسا هم بین تهران و بغداد مسائلی مانند پرداخت بدهی‌های صادرات برق و گاز، مسائل مالی، مباحث ترانزیتی، رفت و آمد شهروندان دو کشور، مسائل امنیت، مبارزه با تروریست و تعمیق همکاری‌های فرهنگی و اجتماعی بین دو کشور وجود دارد.

سلیمی می‌گوید ایران و عراق بیش از ۱۲۵۰ کیلومتر مرز سرزمینی دارند که این موضوع موجب شده که در بعد همکاری‌های انسانی و فرهنگی مناسبات دو کشور از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار باشد و این بسیار مهم است که مرز ایران و عراق خالی از سکنه و بیابان نیست، همین امر موجب تبادل فرهنگی فزاینده بین دو کشور شده است. در مجموع سفر آقای فواد حسین به ایران در بُعد سیاسی و اقتصادی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و مناسبات دو جانبه دو کشور را تعمیق داده و از بُعد فرهنگی و نمادین هم از اهمیت بسیاری برخوردار است و موجب نزدیکی فزاینده‌تر ذهنی و فرهنگی دو کشور به همدیگر است.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با همتای عراقی در نشست خبری مشترک با وی گفت: مصمم هستیم راه آهن شلمچه به بصره در اسرع وقت عملیاتی شود و هفته آینده وزیر راه به عراق می‌رود.خبری از همتای عراقی شنیدیم که تایید می‌کند خروج نیرو‌های نظامی آمریکا از عراق را، این جمله را امیرعبداللهیان می‌گوید و تاکید می‌کند که در خصوص لغو روادید عام گفت‌وگو‌هایی را امروز داشتیم. در ایران آمادگی داریم در تکمیل بحث لغو روادید هوایی بین دو کشور لغو روادید عام بین دو کشور اجرایی شود. از سوی ایران همه مقدمات برای لغو روادید عام با اتباع عراق وجود دارد.

به گفته کارشناس مسائل عراق، ایجاد راه آهن شلمچه به بصره موضوعی است که در یک دهه اخیر به شکل جدی مطرح بوده است. بحث مناسبات میان ایران و عراق فقط مختص به مناسبات سیاسی و حکومتی نیست و با توجه به نزدیکی فرهنگی که دو کشور دارند، عراق را نباید تنها در بُعد اقتصادی، بازرگانی و تجاری در نظر بگیریم. یکی از مسائل مهم نزدیکی فرهنگی بین دو کشور است در مناطق شیعه نشین شاهد هستیم که مسئله تشیع یا شیعه بودن دو کشور منجر شده که دو کشور خیلی به هم نزدیک شوند و در بحث کرد‌ها هم، هم نژاد بودن موجب تبادلات فرهنگی فزاینده بین دو کشور شده است.

وزیر اسبق راه و شهرسازی قول داده بود تا اربعین ۱۳۹۵،  خط آهن شلمچه به بصره تکمیل شده و زائران با قطار به زیارت عتبات عالیات مشرف شوند. اما به دلایلی که اصلی‌ترین آن، مشکلات حقوقی و قانونی در عراق برای اعطای زمین به ایران برای ساخت این پروژه بود، اتصال ریلی دو کشور متوقف ماند.

سلیمی می‌گویدبحث زیارت عتبات و برگزاری مراسم اربعین  بین دو کشور ایران و عراق شاهد بودیم که از مرز زمینی مشکلات عدیده‌ای وجود داشته و مسئله انتقال مردم از مرز زمینی همواره با مشکل همراه بوده است، از طریق هوایی با توجه به مسائل مالی و ترافیک هوایی تا حدودی به صرفه نبوده و  یکی از مواردی که می‌تواند زیارت عتبات را تسهیل کند، می‌تواند همین مسئله خط آهن شلمچه به بصره باشد، همچنین این خط ریلی می‌تواند در تسریع تجارت یا صادرات ایران به عراق خیلی تاثیر گذار باشد و در بحث حمل و نقل عمومی بین شهروندان ایران به عراق هم می‌تواند بسیار موثر باشد و اجرایی شدن این اقدام هم بعد از چند سال می‌تواند مثبت باشد.

راه آهن ۳۲ کیلومتری شلمچه - بصره به عنوان یکی از تکمیل کننده‌های کریدور شرق به غرب عنوان می‌شود که در دولت‌های قبلی برنامه ساخت آن پایه‌ریزی شد. در دولت‌های دهم، یازدهم و دوازدهم هم اتصال این خط آهن پیگیری شده بود حتی در دوره وزارت عباس آخوندی، وی سفری در فروردین ۱۳۹۴ به بصره داشت و همراه با استاندار بصره، کلنگ اتصال دو سوی اروند به خط آهن بر زمین زده شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۸ ۱۵ دی ۱۴۰۰
راه آهن بصره شلمچه اتصال بنادر جنوبی ایران و دریای خزر به دریای مدیترانه است !!! درجه یک از هر لحاظ !!!
آخرین اخبار