وزیرخارجه کشورمان در گفتگوی تلفنی با مولود چاووش اوغلو ضمن تبریک عید فطر گفت: برای حل مسائل باقیمانده در زمینه مدیریت منابع آب لازم است همکاری های دوجانبه در قالب «کمیته مشترک ایجاد شده آب » سریعتر انجام شود.
وزیرخارجه ترکیه نیز ضمن تبریک متقابل عید فطر به حسین امیرعبداللهیان گفت: پیرو توافق اخیر بعمل آمده ، پیگیر مسائل محیط زیستی و مدیریت منابع آبی مشترک از طریق نهادهای ذیربط در ترکیه و تداوم برگزاری نشست های کمیته مشترک آب خواهم بود.
جمعه ۱۹ فروردین بود که تهران با شاخص آلودگی ۵۰۰ وضعیت نابسامانی را در کیفیت هوا پشت سر گذاشت.
در پی ایجاد این آلودگی، مرکزملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که «پروژه سدسازی ترکیه موسوم به «گاپ» در ترکیه عملأ بخش اعظمی از حقآبه دجله و فرات را قطع میکند و زمینهایی که بر اثر قطع حقآبه به منشا گرد و غبار تبدیل شدهاند، با وزش ضعیفترین بادهای عمودی و افقی گرد و غبار را به کشور ما میآورند.»
بیشتر بخوانید:
این موضوع باعث شد وزیرخارجه کشورمان برای ارائه گزارش اقدامات این وزارتخانه برای جلوگیری از سدسازیهای ترکیه بر روی رودخانههای دجله، فرات و ارس به کمیسیون کشاورزی مجلس دعوت شود.
گفتنی است، ترکیه از دهه ۱۹۷۰ سال با هدف کنترل آب دجله و فرات، طرح آناتولی جنوب شرقی (Güneydoğu Anadolu Projesi) یا GAP را شامل ۲۲ سد مثل سد ایلیسو و آتاتورک ( ۱۴ سد بر روی فرات و ۸ سد بر روی دجله) و ۱۹ نیروگاه بر روی سرشاخههای دجله و فرات شروع کرد.
به گفته معین الدین سعیدی عضو فراکسیون محیط زیست مجلس ادامهدار بود طرح گاپ یعنی مدیریت ترکیه بر روی دجله و فرات، خشک شدن ایران، عراق و سوریه، نابودی ۹۰۰ هزار هکتار مزارع کشاورزی و نابودی گونههای مختلف جانوری، جای سوال باقی است، تمام سازمانها و وزارتخانههای مربوطه چه اقدام موثری در این راستا داشتهاند؟