پیگیری خدمات الکترونیکی دولت/۸

نسخه نویسی الکترونیک از رویا تا واقعیت/ موانع اجرای دقیق نسخه نویسی الکترونیک

نسخه نویسی الکترونیک باعث شده است تقاضا‌های القایی کاهش یابند و تداخل دارویی را از بین می‌برد.

نسخه نویسی الکترونیک موضوعی مهم است که باعث شده تقاضاهای القایی کاهش یابند و تداخل دارویی را در نسخ تجویز شده توسط پزشکان از بین می برد.

چند سالی است که زمزمه اجرای کامل این طرح شنیده می شود؛ اما هنوز این طرح مهم و اساسی به طور دقیق در سراسر کشور اجرا نشده است.

شنیده ها حاکی از آن هستند که اسناد الکترونیکی به روز پرداخت می شوند.

این پروژه گامی مهم در الکترونیکی شدن ارائه خدمات سلامت در کشور است و مسئولان امیدوارند نواقص این طرح به طور کامل برطرف شوند.


عین اللهی، وزیر بهداشت بیان کرد: نسخه الکترونیک آرزوی چندین ساله بوده که سالیان سال در برنامه های مختلف وزرا قرار گرفته است که در سال ۹۷ به شکل پایلوت و در ابتدای کار دولت آیت الله رئیسی به عنوان برنامه رسمی مطرح شد و در چند ماه اخیر سرعت زیادی گرفت. بیش از ۹۰ درصد طرح نسخه الکترونیک اجرایی شده است و برخی مشکلات به نبود زیرساخت های مناسب بر می گردند.

عین اللهی ادامه داد: برنامه وزارت بهداشت این است که تا پایان سال نسخه نویسی الکترونیک را ۱۰۰ درصد اجرایی کند.

رئیس زاده، رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: سازمان نظام پزشکی اپلیکیشن موبایلی را راه اندازی کرده است و به صورت پایلوت چند شرکت واسطه، نسخه الکترونیکی را اجرا کرده و پس از طی موفق این دوره آزمایشی این اپلیکیشن در اختیار تمام پزشکان و دیگر افراد قرار می گیرد. در این خصوص با سازمان های بیمه گر هماهنگی های لازم انجام شده تا این اپلیکیشن در سامانه های آن ها نصب و کارها به خوبی و با سرعت بیشتر انجام شوند.

او افزود: برای پشتیبانی از طرح کارت هوشمند و نسخه الکترونیکی نیازمند بودجه بودیم که مقداری توسط سازمان برنامه و بودجه به ما داده خواهد شد. زیرساخت های اولیه مرتبط با سازمان های بیمه گر مانند بانک اطلاعاتی مرجع مربوط به بیمه شدگان، شرکای کاری، رسیدگی به اسناد الکترونیک، پرداخت الکترونیک به ذی نفعان و ارائه خدمات بیمه گری الکترونیک به بیمه شدگان اعم از صدور بیمه نامه فراهم شده است.


رضایی، معاون بیمه سلامت گفت: زیرساخت های مرتبط با تبادل الکترونیک اطلاعات و سرویس های بین سازمان های بیمه گر و سایر سازمان های همکار مانند ثبت احوال، نظام پزشکی، سازمان غذا و دارو به طور نسبی فراهم شده اند؛ اما این سرویس ها به طور کامل هنوز فراهم نشده اند. آن ها نیاز به همکاری بین بخشی دارند. در حال حاضر یکپارچگی پلتفورم های ارائه نسخه نویسی الکترونیکی سازمان های بیمه گر نیز مخقق نشده است که در قانون بودجه سال جاری این موضوع جزء تکالیف وزارت بهداشت بوده و مهلت تعیین شده تا پایان مهر امسال است.

او افزود: برای اجرای کامل نسخه نویسی الکترونیکی موانع خاصی به جز پیچیدگی و تعدد مراکز مدیریتی وجود ندارند. اجرای برنامه نسخه الکترونیک در اغلب استان ها پیشرفت بالای ۹۵ درصدی داشته است و بر خلاف تصور، استان های کم برخوردار پیشرو بوده اند. در استان های برخوردار و کلانشهرها به علت عدم همراهی کامل مراکز ارائه دهنده خدمت و عدم تمکین کامل از قانون، نسخه نویسی قدری با مقاومت همراه است.


او ادامه داد: با توجه به حضور شرکت های دانش بنیان و استارت‌آپ های فعال در عرصه نسخه نویسی الکترونیکی موضوع پنجره واحد را می توان تحقق یافته تلقی کرد. در حال حاضر بخش خصوصی با پنجره واحد برای پزشکان خدمات نسخه نویسی الکترونیک را ارائه می دهد.

او گفت: تصمیم سیاست گذار سلامت برای رگولاتوری استارت‌آپ ها در این عرصه است تا خدشه ای در امنیت و محرمانه بودن اطلاعات بیماران وارد نشود. امیدواریم مرکز مدیریت فناوری وزارت بهداشت طبق تکالیف قانون بودجه امسال بتواند مقررات لازم را در این عرصه وضع کند.

نسخه الکترونیک آغاز عصر دیجیتال خدمات سلامت در کشور و شروع کننده تحولات اساسی در سلامت الکترونیک شده است و تغییرات آتی، فناوری های نوین را به دنبال خود ایجاد خواهند کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۸ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
نسخه الکترونیک عالیه مواردی که نیاز به معاینه حضوری نیست پزشک میتونه آنلاین آزمایش بنویسد وبیمار بدون مراجعه مجدد جواب آزمایش و جواب پزشک درمورد آزمایش را دریافت کند یعتی به جای پنج بار مراجعه دوبار مراجعه می کند ولی چرا سایت تامین اجتماعی برای خودبیمار بازنمیشه تا نسخه خودش را بتونه بخونه؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محمدجواد
۰۸:۳۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
نسخه الکترونیک بحث بسیار خوبی است فقط بهتر است در اجرای آن تمامی گروه های هدف به دقت در تمامی مراحل دیده شود، من اتباع خارجی هستم و بيمه تامین اجتماعی دارم ولی دفترچه من در مطب های خصوصی کار نمی‌کند بعد از پرس و جوی زیاد متوجه شدم مطب های خصوصی از سامانه های واسط مثل دکتر نکست استفاده می‌کنند که در آن ها فقط کد ملی ایرانیان مورد پذیرش است و کدی که از سوی تامین اجتماعی به ما داده اند را بالا نمی آورد درحالیکه در مطب های خصوصی که اکثر پزشکان متخصص هستند به دليل سهولت از این سامانه استفاده می کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
سلام
در نسخه نویسی الکترونیک با بیمه تامین اجتماعی،
دستورات آزمایشگاه و رادیولوژی ها فقط یک ماه تو سیستم دوام داره و بعدش حذف میشه، آنهم در شرائطی که نوبت های ویزیت متخصصان بیشتر از ۲ ماه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۳ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
مشکلات نسخه الکترونیکی .
۱.به علت عدم داشتن نسخه و یا ارسال لیست دارو برای بیمار واقعات معلوم نیست دارو کامل و دقیق پیچیده شده یا نه
۲.به علت عدم اتصال برخی مواقع ویا عدم حضور مسئول مربوط به سیستم نسخه الکترونیکی درو خانه ها از ارائه دارو خود داری می کنند
۳. ظاهراً برخی پزشکان به علت نداشتن قرارداد با بیمه اگر دارو برای بیمارتامین اجتماعی بنویسند مورد قبول بیمه و دارو خانه نیست و دارو کاملآ آزاد محاسبه میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۳ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
اطبا پولشان را دو برابر کردند .. اما الکترونیک چیه ..پول بده نسخه بگیر . ما هم نرفتیم صرفه در همین است . صرفه به معنای در نداری .. بقیه عمر با خداست