زهرا میرزائی کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر میگوید: عمدهترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن با سایر مواد غذایی، ترکیب کامل پروتئینی آن و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین، لوتئین و گزانتین، در کنار تولید بسیار کم انرژی است.
او با اشاره به ارزش غذایی تخم مرغ، گفت: ارزش غذایی یک تخم مرغ معادل ۳۰ گرم از انواع گوشت قرمز، مرغ، ماهی و نصف لیوان حبوبات پخته است.
میرزایی گفت: قابلیت جذب پروتئین تخم مرغ نسبت به سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات بالاتر است و این محصول حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری موردنیاز بدن است.
کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: «گزانتوفیل» موجود در زرده تخم مرغ اثر ضد سرطانی دارد، پس توصیه میشود هر روز یک عدد تخم مرغ مصرف کنیم. همچنین خوردن یک عدد تخم مرغ در روز برای سلامت قلب مفید است.
میرزایی گفت: استفاده از تخم مرغ آب پز، سالمترین راه مصرف تخم مرغ است. از مصرف تخم مرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی بپرهیزیم. تخم مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده علایم فساد آن را مصرف نکنیم.
او ادامه داد: وجود لکههای خون؛ مویرگهای خونی در داخل تخم مرغ علامت نطفه دار بودن و رشد جنین است که باید قبل از مصرف جدا شود. آب پز کردن به صورت سفیده و زرده سفت شده، از بهترین روشهای طبخ تخم مرغ است.
این کارشناس تغذیه گفت: حلقه سبز اطراف زرده تخم مرغ آب پز نشانه پختن بیش از حد آن است و دلیل آن ترکیب گوگرد و آهن موجود در زرده است. این رنگ در حالتی که تخم مرغ در آب محتوی آهن زیاد پخته شود نیز به وجود میآید. همچنین تخم مرغ نیمرو اگر در حرارت بسیار زیاد پخته شود و یا در مجاورت گرما به مدت طولانی قرار گیرد نیز ظاهری سبز پیدا میکند. مصرف این قسمت رنگی برای سلامتی خطری ندارد.
او گفت: از نشانههای تازگی تخم مرغ پخته نیز میتوان به این مورد اشاره کرد که پوسته تخم مرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا میشود، حال آنکه در تخم مرغی که کهنه باشد پوست گیری به سهولت انجام میشود.
کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: یکی دیگر از نشانههای تازگی تخم مرغ پخته آن است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.