محققان دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق شده اند با استفاده از ۲ تکنولوژی، رنگ را از پساب صنعتی حذف کنند.

امیرحسین کریمی رهنما، دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح اصلاح الکترود به منظور بررسی کاربرد همزمان فرایند‌های یون زدایی خازنی و اکسیداسیون با UV به منظور نمک زدایی و تصفیه پساب شور، گفت: نتایج این پژوهش در صنایعی که نمک و ماده آلی توامان با هم در پساب هستند، قابل استفاده است.

وی با بیان این که صنایعی مانند نساجی، داروسازی، پتروشیمی و صنایع نفتی می‌توانند از نتیجه این پروژه بهره ببرند، گفت: قر ن ۲۱ بحران‌های متفاوتی همچون سیل، زلزله، جنگ و کرونا را به خود دیده است؛ اما یک بحرانی که از قبل وجود داشته و هنوز هم پابرجاست بحران کمبود آب سالم است.

او با بیان این که یکی از منابع آب ناسالم فاضلاب‌ها هستند، افزود: فاضلاب‌ها به سه دسته شهری، کشاورزی و صنعتی تقسیم بندی می‌شوند. در بین فاضلاب‌های صنعتی، فاضلاب صنایع نساجی دارای سمیت بسیار زیادی هستند.

وی گفت: این فاضلاب‌ها به دلیل اینکه دارای مواد رنگزا، سمی و نمک‌های متفاوتی هستند؛ عموما توسط روش‌های زیستی که برای فاضلاب‌های شهری به کار می روند قابل تصفیه نیستند. در این پروژه از دو تکنولوژی پیشرفته به نام‌های اکسیداسیون پیشرفته و یون زدایی خازنی به منظور حذف نمک و رنگ بهره بردیم.

وی با تاکید بر این که این طرح اجرایی شده و در آستانه اجرا در سطح نیمه صنعتی است، خاطر نشان کرد: از ویژگی‌های طرح استفاده از دو تکنولوژی جدید به صورت همزمان بود. ضمن این که می‌توانیم به واسطه اجرای پروژه، رنگ را کلا از پساب حذف کنیم و همچنین ظرفیت جذب نمک را افزایش دهیم.

او ادامه داد: ما در این پژوهش اقدام به حذف نمک و حذف رنگ از یک پساب سنتزی کردیم که با استفاده از یک روش ترکیبی بیشترین جذب نمک و حذف رنگ را داشته باشیم. سپس در ادامه یک سامانه آزمایشگاهی طراحی کردیم که بتوانیم از تکنولوژی‌های یون زدایی خازنی و اکسیداسیون پیشرفته به صورت همزمان بهره ببریم.

وی افزود: در آخر هم آزمایش‌های نمک زدایی و حذف رنگ را انجام دادیم. ما در بهینه حالت توانستیم رنگ پساب را بعد از ۹۰ دقیقه به طور کامل حذف کنیم.

گفتنی است که اساتید راهنمای این پروژه مهرداد مظفریان و بهرام دبیر از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده‌اند.

برچسب ها: رنگ ، پساب رنگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار