لورا هولگیت طی سخنانی در نشست فصلی شورای حکام بدون اشاره به اقدامات داوطلبانه ایران برای حلوفصل مسائل ادعایی پادمانی ادعا کرد: عدم تمایل ایران به شفاف سازی درباره مسائل پادمانی، نگرانی ما را در مورد ماهیت و هدف فعالیتهای هستهای این کشور عمیقتر میکند.
وی مدعی شد: اگر ایران میخواهد اعتمادی را که میگوید شایسته آن است کسب کند، باید علاوه بر پاسخهای معتبر فنی به سؤالات (آژانس بینالمللی انرژی اتمی) اطلاعات، اسناد پشتیبان و دسترسیهای مورد نیاز را ارائه کند تا آژانس بتواند توضیحات ارائه شده از سوی ایران را راستیآزمایی کند.
دیپلمات آمریکایی در تداوم سیاهنمایی علیه برنامه هستهای کشورمان ادعا کرد: ادامه عدم همکاری معتبر ایران، زمینه را برای پیگیری اقدامات بیشتر از سوی شورای حکام، از جمله امکان صدور قطعنامههای اضافی و بررسی اینکه آیا ایران به تعهدات پادمانی خود پایبند نیست، فراهم میکند.
وی با بیان این ادعا که جامعه بینالمللی نمیتواند دربرابر الگوی رفتار ایران سکوت کند مدعی شد: ما باید اقدامات بیشتری را در نظر بگیریم تا نشان دهیم که هیچ دولتی نمیتواند به طور نامحدود با اجرای تعهدات پادمانی مورد نیاز پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای ممانعت کند.
سفیر ایالات متحده آمریکا ادعا کرد: ما به حمایت از تلاشهای مدیرکل آژانس برای تضمین همکاری معنادار از سوی ایران ادامه میدهیم و امیدواریم اقدام بعدی شورا در مورد ایران، حذف این موضوع از دستور کار باشد. این گزینه همچنان باز است و ما صمیمانه امیدواریم که ایران در نهایت این راه را انتخاب کند.
گفتنی است که ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هستهای ایران، در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار میگیرد. آنچنان که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی پنج سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام ادعای کشف آثار اتمی در مکانهای اعلام نشده در ایران را مطرح کرد و ماجرا توسط رسانهها دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند سال گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظهای در ارتقاء همکاریهای خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشتهاند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفتگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفتگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.
به گفته محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، یکی از سه موضوع مطرح شده توسط آژانس، در سایه همکاری و حسن نیت ایران حل و فصل شده است. وی بیان داشت: به منظور حل و فصل دو موضوع باقیمانده دیگر، پاسخهای مستدل و مستندات مربوطه به آژانس ارائه شده است و نشستهای فنی بین ایران و آژانس در جریان است.